You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 11 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 11 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 11 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 11 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 10 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

501.  It refers to the mate of speed of the bullet per unit of time.

a.    Velocity

b.    Air Resistance

c.    Pull of Gravity

d.    Penetration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

502.  In marking physical evidence, use distinctive mark such as X.

a.    true

b.    false

c.    Partially true

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

503.  This is used in determining weights of bullets and shotgun pellets to determine probably the type of caliber and make of firearms from which they were fired.

a.    Micrometer

b.    Bullet Comparison Microscope

c.   Helixometer

d.    Analytical Balance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

504.  The term cartridge is derived from the word “charta” the Latin word for _______.

a.    Plastic

b.    Metal

c.    Cartoon

d.    Paper

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

505.  The container of the priming mixture is _______.

a.    Shell

b.    Cartridge

c.    Primer Cup

d.    Primer Shell

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

506.  He produced the first practical revolver.

a.    Samuel Colt

b.    John Garand

c.    John M. Browning

d.    Remington

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

507.  The Gunpowder was invented in,

a.    1413

b.    1313

c.    1350

d.    1213

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

508.  This instrument is used to measure the angle of twist in a rifled pistol and revolver.

a.    Magnifying Glass

b.    Gunsmith tools

c.   Micrometer

d.    Helixometer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

509.  The resistance encountered by the bullet whiles its flight.

a.    Velocity Resistance

b.    Air Resistance

c.    Pull of Gravity

d.    Penetration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

510.  What kind of firearm that has a muzzle velocity of more than 1,400 feet per second??

a.    High Power Firearm

b.   Low Power Firearm

c.    Pistol

d.    Revolver

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

511.  Bore diameter is an example of class characteristic.

a.    True

b.    False

c.    Partially True

d.    Maybe

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

512.  It is the distance measured between two opposite lands inside the bore.

a.    Caliber

b.    Bore

c.    Grooves

d.    Lands

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

513.  The highly sensitive chemical mixture contained in the primer cup.

a.    Priming Mixture

b.    Gunpowder

c.    Propellant

d.    Powder Charge

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

514.  The collecting officer can mark the cylindrical surface of the bullet.

a.    True

b.    False

c.    Partially true

d.    Partially false

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

515.  These are generally found on bullets fired through “loose fit” barrels wherein the rifling is already worn out.

a.    Shearing Mark

b.    Stripping Mark

c.    Breech Face Mark

d.    Chamber Mark

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

516.  Skid mark can be found on fired bullets.

a.    True

b.    False

c.   Partially True

d.    Partially False

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

517.  It refers to the characteristics markings peculiar and not found in all firearms.

a.    Class Characteristics

b.    Individual characteristic

c.    Group Characteristics

d.    All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

518.  This is especially designed to permit the firearm examiner to determine the similarity and dissimilarity between two fired bullets and slugs or projectiles, or two fired shells by simultaneously observing their magnified image in a single microscopic instrument.

a.    Stereoscopic Microscope

b.    Bullet Comparison Microscope

c.    Onoscope

d.    Shadowgraph

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

519.  It is applied to that part of the cartridge case that is occupied by the bullet.

a.   Base

b.    Crimp

c.    Vents

d.    Neck

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

520.  These are mostly found around the body of the fired cartridge case and these are caused by the “irregularities” in the inside walls of the chamber.

a.    Skid Marks

b.    Rifling Marks

c.    Chamber Marks

d.    Shearing mark

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

521.  The downward reaction of the bullet toward the earth center due to its weight.

a.    Downfall of bullet

b.    Pull of gravity

c.    Air Resistance

d.    Penetration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

522.  These are found in the anterior portions of the fired bullets and caused by the forward movement of the bullet from the chamber before it initially rotates due to the rifling inside the gun barrel.

a.    Stripping Mark

b.    Skid Mark

c.    Firing pin Mark

d.    Shearing Mark

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

523.  It is the hole in the web or the bottom of the primer pocket through which the primer “flash” provides ignition to the gunpowder.

a.    Flash holes

b.    Vents

c.    Cannelures

d.    A or B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

524.  It refers to the straight distance between the muzzle and the target.

a.    Trajectory

b.   Velocity

c.    Range

d.    Penetration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

525.  This is used primarily in determining the bore diameter of firearms.

a.    Gunsmith tools

b.    Taper Gauge

c.    Micrometer

d.    Helixometer

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

526.  The first reference to rifled barrels happened around this year.

a.    1575

b.    1498

c.    1807

d.    1853

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

527.  The oldest propellant.

a.    Black Powder

b.    Pink powder

c.    Yellow Green powder

d.   Smokeless

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

528.  In this, the diameter or the base of the cartridge is bigger than the body of the cartridge.

a.    Rimless type

b.    Rimmed Type

c.    Semi-rimmed

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

529.  If the Shape if the base of the bullet is boat tailed, the shape of the nose is _________.

a.    Pointed

b.    Round

c.    Wad-type

d.    Seri-wad

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

530.  It can be used in the close-up examination of tampered serial numbers.

a.    Gunsmith tool

b.    Taper Gauge

c.    Stereoscopic Microscope

d.    Shadowgraph

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

531.  It is equal to the height of the side of a land.

a.    Depth of Grooves

b.    Twist

c.    Rifling

d.    land

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

532.  The gun powder is otherwise known as __________.

a.    Powder charge

b.    Propellant

c.    Pulbura

d.    A & B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

533.  The first reference to paper cartridge happened around this year.

a.    1313

b.    1575

c.    1836

d.    1897

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534.  It contains a compound at the base usually similar to barium nitrates, which is set on fire when the bullet is projected. The flash of the smoke from the burning permits the light of the bullet to be seen especially at night time.

a.    Incendiary Bullets

b.    Tracer Bullets

c.    Explosive Bullets

d.    Armor Piercing Bullets

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

535.  The rifling inside the gun barrel may twist

a.    To the right only

b.   To the left only

c.    To the right & left

d.   All of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

536.  It refers to serrated grooves that are sometimes found rolled into the necks and bodied of the cases at the location of the bases of the bullet to prevent the bullet from being pushed buck or loosened.

a.    Neck

b.    Base

c.    Crimp

d.    Cannelures

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

537.  It refers to the actual curved path of the bullet during its flight from the gun muzzle to the target.

a.    Velocity

b.    Trajectory

c.    Muzzle energy

d.    Penetration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

538.  Land and groove marks arc called ________.

a.    Skid Mark

b.    Shearing Mark

c.    Rifling Mark

d.    Stripping Mark

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

539.  Type of firearms that propel projectiles less than one inch in diameter.

a.    Artillery

b.    Small arms

c.    Machine  Guns

d.    Shoulder Arms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540.  When percussion ignition started?

a.    1853

b.    1807

¢.    1575

d.    1498

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

541.  If the shape of the nose is round, the shape of the base is _________.

a.    Boat-tailed

b.    Flat base

c.    Square-Base

d.    Hollow base

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

542.  It is a tabular metallic or non-metallic container which holds together the bullet, gunpowder and primer.

a.    Bullet

b.    Cartridge Case

c.    Shell

d.    B or C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

543.  It refers to firearms that have rifling inside their gun barrel.

a.    Smooth-Bore Firearms

b.    Rifled-Bore firearms

c.   Bolt Action type

d.    Repeating arms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

544.  The bore diameter of the firearm is the

a.    Type of firearm

b.    Caliber of firearm

c.    Size of Firearm

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

545.  The term commonly used by physicians whenever there is blackening of the margin of the gunshot wound of entrance.

a.    Powder Grains

b.    Powder Burns

c.    Muzzle Blast

d.    Flame

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

546.  This kind of bullet contains a mixture such as phosphorous or other material that can be set on fire by impact. These are used on targets that will readily burn such as aircrafts or gasoline depot.

a.    Explosive Bullets

b.  Incendiary Bullets

c.    Tracer Bullets

d.    Armor Piercing Bullets

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

547.  The term Bullet originated from the French word ___________.

a.    Boulette

b.    Boul

c.    Pelette

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

548.  The noise created at the muzzle of the gun due to the sudden escape of the expanding gas coming in contact with the air in the surrounding atmosphere at the muzzle point.

a.    Muzzle Energy

b.    Trajectory

c.    Velocity

d.    Muzzle Blast

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

549.  A part of the mouth of the case that is turned in upon the bullet and holds the bullet in place.

a.    Crimp

b.    Cannelure

c.    Neck

d.   Base

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

550.  It is the most powerful propellants.

a.    Smokeless Powder

b.    Black Powder

c.    Face Powder

d.    Grenade Powder

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status