MCQ in Professional Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 15 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 14 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

701. The child cannot distinguish abstracts during the sensory motor of development. Which of these techniques should a teacher apply to accommodate learning?

A. Make use of individualize instruction

B. Explain the lesson very well

C. Utilize concrete objects to clarify concept

D. Provide variety of educational toys

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

702. Which of these systems of learning includes ways and methods which are used in preserving and building certain within cultural communities?

A. Non-formal learning

B. Multi-level learning

C. Cultural learning

D. Indigenous learning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

703. Which of the following statement is true in the use of experiments and demonstrations in teaching Science:

A. It is valuable if used in the context of a lesson that related observation to other information

B. It should be encouraged in elementary school since the concept the encompass are difficult for your children

C. It is as valuable as teaching by lecturing

D. It is less valuable than teaching through inquiry and discussion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

704. Identical twins are more alike than fraternal twins. Which of the following statement principle supported by this?

A. Environment affects both fraternal and identical twins

B. Intelligence hinges in physical structure

C. Heredity has a part in determining intelligence

D. Intelligence is determined partly by pre-natal nutrition

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

705. In testing which of the following is referred to as cultural bias?

A. Some culture do better on test than others

B. Test items are more familiar with some culture

C. Test will show who is more cultured

D. Cultured people do better on tests

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

706. Which is the most obvious and familiar way of reporting variability?

A. Standard deviation

B. Range between highest with some culture

C. Standard error of the mean

D. Distribution of raw scores

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

707. The theory of identical elements in learning holds that transfer is facilitated when the:

A. Teacher uses different teaching devices

B. Learner has a memory of specific responses

C. Development task is easily identified

D. Experience is similar to the application situation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

708. If this need is not met, the adolescent tends to be critical and always tries to find fault. This is the need:

A. For adventure

B. For recognition

C. To belong

D. For material security

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

709. The way a child talks and walks manifest gestures that have been learned from models he had been exposed. This explains what influence?

A. Affective

B. Insight

C. Social

D. Cognitive

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

710. Audio-visual aids are used in classroom teaching to __________.

A. Help make learning more permanent

B. Arouse and sustain student’s interest

C. Help clarify important concept

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

711. Which of the following is the most important purpose for using achievement test? To measure the _________.

A. Quality and quantity of previous learning

B. Quality and quantity of previous teaching

C. Educational and vocational aptitude

D. Capacity for future learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

712. Which of the different types of test covers a wide variety of objectives?

A. True-false

B. Multiple choice

C. Matching

D. Essay

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

713. In a multiple choice test, keeping the options brief indicates ____________.

A. Inclusion in the item irrelevant clues such as the use in the correct answer

B. Non inclusion of option that mean the same

C. Plausibility and attractiveness of the item

D. Inclusion in the item any word that must otherwise repeated in each response

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

714. Which of these criteria is the most important in test constructions?

A. The stem should contain the central problem

B. Items should be congruent with the objectives

C. A table of specification should be prepared

D. Options should be of almost the same length

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

715. Which of these philosophers is reflective of that of Dewey’s which stresses the development of an individual capable of reflective thinking specifically that of being able to solve the problem be faces individually or collectively?

A. Disciplinarianism

B. Developmentalism

C. Experimentation

D. Rationalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

716. Which of the following abilities is stressed by humanistic education?

A. Learn the different philosophies of education

B. Develop man into a thinking individual

C. Enjoy the great works of man such as the classics

D. Make man distinctly civilized, educated and refined

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

717. An appreciation lesson is one that is designed to lead the class to conduct and enjoy something. Which of the following statements closely approximate the meaning of the above?

A. An appreciation lesson should be a lesson in values

B. Appreciation lessons help pupils weigh and clarify values

C. One cannot fully appreciate what one does not understand or enjoy

D. A teacher should plan lessons that will guide children to appreciate what is beautiful

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

718. Which of the following is the best time for a teacher to set up routine activities that will contribute to effective classroom management?

A. As soon as the students have established

B. Daily at the start of the session

C. During his homeroom days

D. On the every first day of school

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

719. In large classes where little of the work pupils can be individualized, the most effective and practical ways to individualize instruction is to:

A. Devise group activities which afford every pupils an opportunity to work at his own

B. Give the pupils freedom to launch individual projects

C. Assign homework and check it regularly

D. Assigned program material for out-of-class hours

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

720. Which of these is the most important principle that a teacher should follow in initiating a program with positive reinforcement?

A. Make sure the reward comes immediately after the appropriate behavior

B. Punish negative behavior and reward positive behavior

C. Provide regular opportunity for socially acceptable behavior

D. Consider peer approval and recognition

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

721. The trend of focusing attention on the child’s interests, abilities and needs and on the improvement of community living necessitate the use of the:

A. Discovery approach

B. Conceptual technique

C. Integrative approach

D. Project method

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

722. The best way the teacher can be of the appropriateness of an instructional materials is to:

A. Try it out before using it in class

B. Consider its technical quality

C. Consider its availability

D. Consider its cost

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

723. Tasks analysis involves the breaking down of a learning task into subtasks or sub skills. Given a task to retell a story, which of the following skills is not needed?

A. To disseminate information

B. To outline a selection

C. To identify topic sentences

D. To arranged events in sequence

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

724. You are assigned to teach students with varied abilities. You want to teach a more homogenous grouping. Which type of grouping will tend to benefit your students?

A. Mixed ability grouping

B. Low ability group

C. Within class ability grouping

D. High ability grouping

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

725. Which of the following examples illustrate the use of questions to focus pupils attention on the key points of the lesson?

A. What is Rizal Park known for?

B. Why are machine made goods cheaper than those made by hand?

C. Have you ever enjoyed watching the clouds on a bright day?

D. Who came while I was writing on the blackboard?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

726. The new teacher entered a noisy classroom. She shouted immediately at the students desperately trying to get order and discipline. Since then the teacher has not controlled the class. Which is the most probable cause of the teacher’s failure?

A. The students reaction to the teacher is the consequence of her behavior

B. Rules are not defined and procedures to sustain order is not put into place

C. The new teacher wants to show the class who is authority

D. The class wants to test the ability and patience of the teacher

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

727. The educational implementation of research findings relative to the ability of dull learners and bright learners to organize and generalize is for teacher:

A. To make the bright learners guide the dull ones in learning to generalize

B. To make the bright learners to generalize and the dull ones to memorize

C. To give the dull learners to more concrete experiences to serve as basis for generalizing

D. To give both the dull and bright learners concrete and abstract experiences to serve as basis for generalizing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

728. Which of the following will do the first to establish good class management?

A. Discuss the required rules for proper class behavior

B. Discuss the work plan for the year

C. Prepare a seat plan

D. Train the class in the distribution of material

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

729. A student was diagnosed to have a high IQ but is failing in his academic subject. What should the teacher do to help him?

A. Talk to his parents

B. Examine his study habits

C. Talk the student and find out his problem

D. Refer him to the guidance counselor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

730. Which is the true foundation of the social order?

A. Strong, political leadership

B. The reciprocation of rights and duties

C. Equitable distribution of wealth

D. Obedient citizenry

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

731. When do test, inventories and career information become effective for counseling services?

A. When the data generated are interpreted on time by professionally competent person

B. The psychological test result are still valid and reliable

C. When the records are updated

D. When the records are kept for ready reference when needed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

732. Which of the following is a major advantage in using arithmetic mean?

A. It is more commonly used than other measures

B. It is simple to compute

C. It discriminates between the lowest and the lowest

D. It is more than stable than the median

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

733. When I am engaged in an external criticism in a historical research, what am I occupied with? The _______ of the document.

A. Author

B. Authenticity

C. Source

D. Accuracy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

734. Learners often find it much easier to fit into a new social situation when given encouragement and support. How can this be done?

A. By discovering his new interest

B. By giving him room responsibility

C. By assigning “peers or Buddies” to him

D. By giving him special help

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

735. Who expounded on the need to study the child carefully for individualized instruction?

A. Da Feltre

B. Erasmus

C. Boccacio

D. Ascham

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

736. Which of the following should a teacher do if she cannot pay the monthly installment of an appliance she got from a department store in their town?

A. Reject any notice of demand for payment to make the impression that she did not receive

B. Move to another neighborhood to escape payment

C. Inform the manager of the store personally and make a satisfactory arrangement of payment on or before the due date of payment

D. Offer the return of the used appliance to the store on the condition that she will be refunded on the monthly installment she paid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

737. Which of the following will you recommended to a senior high school scholar who is impregnated by a fellow student?

A. Tell her parent about her condition

B. Stop schooling until after she gives birth

C. Direct her to an abortion clinic

D. Force her boyfriend to marry her

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

738. The government prescribes a higher percentage on the administration of educational institution to Filipino citizens in order to:

A. Minimize the unemployment problem

B. Produce globally competitive graduates

C. Protect the rights of the citizen

D. Ensure the teaching of Filipino

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

739. Teacher should bear in mind that the period of greatest mental development is from:

A. 9 to 12 years

B. 12 to 15 years

C. 6 to 9 years

D. 3 to 6 years

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

740. Which of the following is the best situation wherein you can balance responsibility and accountability?

A. A teacher paid on an hour basis, takes her time with the subject matter until the end of the period

B. A teacher paid on an hour basis, teaches as much as she could for the duration of the period

C. A teacher paid on an hour basis, spends most of the time on the latest gossips in showbiz

D. A teacher paid on an hour basis, entertain her students with stories until the end of the period

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

741. You have a pupil who is so talkative, naughty and aggressive that he is a burden to the entire members of the class. How would you remedy this problem?

A. Talk to him seriously

B. Call the parents for dialogue

C. Report the case to the principal

D. Reprimand him always

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

742. What should a teacher do before constructing items for a particular test?

A. Prepare a table specifications

B. Review the previous lessons

C. Determine the length of time for answering it

D. Announce to students the scope of the test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

743. Under which of the multiple choice type of test can this question be classified? “Which of the following statement expresses this concept in different forms?”

A. Association

B. Definition

C. Difference

D. Cause

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

744. Of the following types of test which is the most subjective in scoring?

A. Matching type c.

B. Simple recall

C. Multiple choice

D. Essay

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

745. In which of these research methods can the researcher control certain variable?

A. Experimental

B. Ex post facto

C. Descriptive

D. Historical

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

746. During the first grading period, a student obtained failing marks in five academic subjects. Which of the following tests would best explain his performance?

A. Mental ability

B. Personality

C. Attitude

D. Aptitude

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

747. Measuring the work done by gravitational force is a learning task. At what level of cognition is it?

A. Application

B. Knowledge

C. Evaluation

D. Comprehension

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

748. Setting up criteria for scoring test is meant to increase their ________.

A. Objectively

B. Reliability

C. Validity

D. Usability

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

749. Which of the following you will do to an examinee you caught cheating and who offered a certain sum of money to keep quiet?

A. Confiscate his test paper and report him to the examination supervisor

B. Motion him to keep quiet and watch for him after the examination

C. Announce to all examinees the name of the cheater

D. Ignore him but let him feel you saw him

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

750. Which of the following is the best situation wherein you can balance rights and authority?

A. Allow all their only daughter’s suitor to come and go as she pleases

B. Caution their only daughter’s choice of a boyfriend

C. Censor all their only daughter’s suitor

D. Choose a life-partner for their only daughter

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 16 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions