adplus-dvertising

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 5 | LET 2021

(Last Updated On: July 2, 2021)

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 5 | LET 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Technology and Livelihood Education Part 5 (TLE) as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. A person who installs pipes, fixtures and other apparatus to convey and supply water in buildings and to dispose and discharge waste water.

a. Carpenter

b. Plumber

c. Mason

d. Mechanic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

202. It is a receptacle or vault used to collect organic waste discharged from the house sewer.

a. Septic tank

b. Manhole

c. Water tank

d. Waste tank

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

203. The semi-liquid substance accumulated at the bottom of the septic tank.

a. Scum

b. Sediment

c. Sludge

d. Silt

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

204. An underground tunnel that carries off the drainage and waste matter from a home or town is called:

a. Drainage system

b. b. Fixture

c. Sewerage

d. d. Sewer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

205. The pipe that conveys waste from various fixture other than from the water closet.

a. Waste pipe

b. Soil pipe

c. Vent pipe

d. Drain pipe

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

206. It is a fitting or device that provides liquid seal to prevent the back passage of air.

a. Loop

b. Fixture

c. Sewer

d. Trap

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

207. The tools used to tighten or loosen hexagonal fittings like unions and other metal fittings.

a. Pipe vise

b. Pliers

c. Wrenches

d. Threader

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

208. The kind of fitting used to connect fixed pipe and fixtures is a ________.

a. Wye fitting

b. Coupling

c. Union fitting

d. Reducer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

209. A fitting or device installed at the inlet of a water pump to prevent backflow of water.

a. Ball valve

b. Check valve

c. Blackwater valve

d. Gate valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

210. It is a device installed in water lines that can be closed or opened to allow installation or troubleshooting of fixtures.

a. Check valve

b. Gate valve

c. Ball valve

d. Float valve

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

211. A schedule 40 pipe is:

a. Thicker than schedule 20

b. Thicker than schedule 80

c. Thinner than schedule 10

d. None among the choices

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

212. What material is used to seal off threaded fittings to avoid leakage?

a. Masking tape

b. Teflon tape

c. Scotch tape

d. Adhesive gum

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

213. What must be installed to prevent siphonage or backflow of the water seal in the drainage system?

a. Vent pipe

b. Drain pipe

c. Soil pipe

d. Cleanout

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

214. Which of the following is NOT required by the National Plumbing Code?

a. Drainage pipe should be inclined properly for a downward gravity flow of water.

b. Drainage pipe should be provided with adequate cleanout.

c. No vent pipe is needed.

d. All pipe joints must be well-fitted and tightly connected.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

215. What is the ideal inclination of a horizontal waste pipe as recommended by the National Plumbing Code?

a. 2% slope

b. 3% slope

c. 4% slope

d. 0% slope or level position

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

216. For purposes of troubleshooting in case of stoppage of flow, what must be installed in the pipe system?

a. Vent pipe

b. Cleanout

c. Drain

d. Tee fitting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

217. Plastic pipes are commonly used in water fixture installation nowadays. Which of the following is preferred?

a. Polyvinyl chloride (PVC)*

b. Chlorinated PVC (CPVC)

c. Cross-linked polyethylene (PEX)

d. Polyethylene

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

218. The Plumbing Code on House Drain provides that there must be no more than two closets that shall discharge into a ________ pipe diameter.

a. 3 inches or 75 mm

b. 80 mm

c. less than 75 mm

d. 70 mm

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

219. A metal or plastic fitting used to connect smaller pipe from a larger pipe.

a. Reducer

b. Elbow

c. Union

d. Coupling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

220. As a basic prerequisite for most plumbing project, what should be connected for each faucet, toilet, and fixtures?

a. Fixture shutoffs

b. b. Main shutoffs

c. Intermediate shutoffs

d. Valves

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

221. A plumber wants to tighten and loosen pipes. Which tool is appropriate?

a. Pipe cutter

b. Flux

c. Pipe wrench

d. Butane torch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

222. A plumber wants to cut metal pipe. Which tool is appropriate?

a. Hacksaw

b. b. Back saw

c. c. Handsaw

d. d. Drywall knife

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

223. Metal with semi-rigid auger whose end is usually fitted with a hook or corkscrew is called ________.

a. plumber’s snake

b. b. plunger

c. valve

d. d. bushing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

224. If your toilet has trouble, you use rubber funnel-shape instrument attached to the end of the handle for unblocking. What is this tool?

a. plumber’s snake

b. valve

c. plunger

d. bushing

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. Which plumbing tool is used for gripping large pipes and irregular objects?

a. monkey wrench

b. chain wrench

c. yoke vise

d. pipe wrench

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

226. A plumber wants to create thread outside pipe by hand. Which tool is appropriate?

a. Pipe cutter

b. Pipe threader

c. Yoke vise

d. Pipe wrench

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

227. A plumber wants to cut pipes. Which holding tool is needed?

a. Vise grip

b. Pipe threader

c. Yoke vise

d. Pipe wrench

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

228. A plumber wants to hold pipe by hand. What tool is needed?

a. Vise grip

b. Pipe threader

c. Yoke vise

d. Pipe wrench

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

229. The following are good plumbing practices, EXCEPT:

a. rainwater harvesting

b. water conservation

c. gray water recycling

d. excessive water consumption

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

230. Water contaminants are being forced back into the water piping system. Which term is referred to?

a. Water flow

b. Back flow

c. Pressure

d. Harvesting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

231. The following are examples of plumbing fixtures, EXCEPT:

a. water closet

b. drainage

c. shower

d. urinals

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

232. Which statement is NOT true about plumbing standards based on Republic Act 1378 which is known as “Plumbing Law”?

a. Each fixture directly connected to the drainage system shall be equipped with a water sealed trap.

b. Plumbing shall be designed and adjusted to use the maximum quantity of water consistent with proper performance and cleaning.

c. Water closet must be located in a room which is properly lighted and ventilated.

d. No substance which will clog the pipes, produce explosive mixtures, destroy the pipes or their joints or interfere unduly with the sewage disposal process shall be allowed to enter the building drainage system.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

233. A compartment that receives solid or liquid waste, located below the normal grade of the gravity system is called________.

a. septic

b. sump

c. trap

d. interceptor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

234. Which is true toxic substance?

a. Hazardous to human health

b. A fixture drain for a laboratory

c. Not hazardous to human health

d. Bedpan washer and sterilizer drain

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

235. Water that is safe for drinking, cooking, and personal use is ________.

a. Potable

b. Purified

c. Clean

d. healthy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

236. Which among the following best describes a toilet bowl?

a. A room or booth containing a toilet

b. The Box Type compartment holding water for flushing the toilet

c. An opening in the wall or ceiling near

d. The device that provides a supply of water and/or its disposal, e.g. sinks, tubs, toilet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

237. Plumbing ventilation means to________.

a. carry sewer gas out and relieve pressure of the drainage system

b. discourage corrosion in the drainage piping

c. maintain the trap seals

d. give pressure differentials in the public sewer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

238. Rainwater from the roof down to the ground passes through what pipe?

a. Down spout

b. Conductor

c. Gutter

d. Vent

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

239. A pipe that conveys only liquid waste is called ________.

a. vent pipe

b. soil pipe

c. main pipe

d. waste pipe

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

240. If you install water supply inside the building, what is the diameter of pipes needed?

a. 4 inches

b. 1 inch

c. 0.75 inch

d. 0.5 inch

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

241. In which type of pipes does portable water travel

a. ABS pipes

b. Galvanized pipes

c. Cast iron pipes

d. PVC pipes (orange)

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

242. If your water system has leak, where can you shut off the flow of water?

a. Gate valve

b. Globe valve

c. Check valve

d. Angle valve

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

243. A plumber wants to install a liquid seal to prevent sewer gasses from entering the building. What device is needed?

a. Union

b. b. Trap

c. Backflow preventer

d. Pump

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

244. A plumber wants to shut off the flow of water just 90 degrees turn. Which valve is appropriate?

a. Gate valve

b. Globe valve

c. Check valve

d. Angle valve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

245. What do you call those flexible waterproof ribbon for covering threaded pipes joints to prevent leakage?

a. Rubber bond

b. Masking tape

c. Teflon tape

d. Tape

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

246. If the end of a PVC pipe is fitted with a male adopter, what fitting will be used to stop the flow of the water?

a. Elbow

b. Coupling

c. Cap

d. Plug

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

247. How many PVC pipes can be installed in a 7.50 meter distance?

a. 2 pcs.

b. 2.5 pcs.

c. 3 pcs.

d. 3.5 pcs.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

248. If the end of the PVC pipe is fitted with a female adopter, what fitting will be used to stop the flow of the water?

a. Elbow

b. Coupling

c. Cap

d. Plug

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

249. A plumber wants to connect two length of pipes. Which fitting is necessary?

a. Coupling

b. Elbow

c. Tee

d. Pipe wrench

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

250. If there is leaking in the water supply of lavatory, sink, and water closet, which valve are you going to shut off?

a. Gate valve

b. Globe valve

c. Check valve

d. Angle valve

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Technology and Livelihood Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Technology and Livelihood Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status