adplus-dvertising

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 9 | LET 2021

(Last Updated On: July 2, 2021)

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 9 | LET 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Technology and Livelihood Education Part 9 (TLE) as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

Area of Specialization Coverage

Area of specialization refers to the majorship or the specific field that BSED graduate will handle:

  • ENGLISH
  • BIOLOGY
  • CHEMISTRY
  • VALUES
  • MATH
  • FILIPINO
  • SOCIAL STUDIES
  • MUSIC, ART, PHYSICAL EDUCATION, and HEALTH or MAPEH
  • TECHNOLOGY and LIVELIHOOD EDUCATION
  • AGRICULTURE AND FISHERY ARTS

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Technology and Livelihood Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. When a designer or an ordinary person translates his or her design idea with the use only of paper and pencil, what is the name of the activity?

A. architectural delineation

B. freehand sketching

C. geometric construction

D. drafting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

402. After the 2-dimensional drawings are done and all the shapes ang sizes being laid-out next step to be executed to complete the process is called ________ .

A. dimensioning

B. tolerancing

C. graphics

D. shape and size description

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

403. With the help of drawing instruments such as T-square and triangles one produces quick and accurate delineations for an intended project. The process is considered as ________.

A. drafting

B. pictorial drawing

C. graphics

D. shape and size descriptions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

404. Technical drafting the manipulation of the elements of geometry to make accurate description of shapes. Which term is referred to by engineers?

A. blueprint reading

B. Geometric construction

C. line weights

D. measurements

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

405. Objects to be drawn are not always solid in nature and if we want to explain complex objects to the reader of our blueprints, we need an imaginary cut through a component (part) or an assembly drawing to portray exactly what is inside. This element is called _______ .

A. sectioning

B. parallel perspective

C. etching

D. dimensioning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

406. To make drawings look more professional, the notes, dimensions and other specifications must be professionally executed. In manual drafting this is called ________ .

A. lettering by hand

B. scaling

C. drawing of views

D. legibility

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

407. IN various engineering fields multiple line weights tare being used to emphasize or deemphasize areas of a drawing. It is also standardized in order for a uniform interpretation of drawings. The term is called _______ .

A. horizontal line

B. center line

C. drawing of views

D. dimensioning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

408. It is about placing units of measure to the height, width and length of an object to convey accurate instructions to produce that part. In old English it is called “dimensions”. In drafting this means ________ .

A. tolerancing

B. datum

C. axis

D. dimensioning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

409. Which is a method of representing the exact shape and size of an object drawn to scale on “set of planes” of projection? It is also known as 3-view drawing.

A. orthographic projection

B. perspective construction

C. isometric drawing

D. fourth dimension

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

410. Which technique in pictorial drawings appear like 3- dimensional but the lines are exactly 30 degrees from the horizontal part of the object?

A. Isometric drawing

B. Cabinet drawing

C. Oblique drawing

D. Perspective drawing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

411. As far as the appearance of the drawing is concerned, it is the most important part for the usefulness of the drawing it can be ruined if it is done carelessly. Which referred to?

A. Painting

B. Lettering

C. Etching

D. Calligraphy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

412. There are six secrets of lettering namely: form proportion, stability, density, spacing. Identify the sixth secret by completing this adage “a good drafts man will never letter without the use of _______.

A. line

B. guidelines

C. horizontal lines

D. border lines

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

413. Five guidelines are accepted in the drafting field. Which of them are laid our to touch the capital letter C aside from the base line?

A. base line

B. Cap line

C. Drop line

D. Waist line

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

414. Which of these are positioned to limit letter g aside from the waist line?

A. cap line

B. drop line

C. waist line

D. Base line

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

415. Of the many styles of letters, the most commonly used are script or italics, Gothic, Old English and Roman. Which of them is most commonly used for college diploma?

A. Roman

B. Script or Italics

C. Old English

D. Gothic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

416. Extended letters of a given height are more legible while compressed letters are used when _____ .

A. space id limited

B. space is wide

C. space is limitless

D. space is narrow

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

417. Time is gold so a drafter must not get into a habit of making excessively time consuming letters, single-stroke letters are advised with _______ .

A. rapidity of strokes

B. sloppiness

C. laziness

D. free and natural fashion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

418. A grade 9 student understood that the roman letters consist of thick and thin lines and was asking to himself what were those small thin lines at the end of every letter except O? In the drafting field the lines area called _____ .

A. serifs

B. stem

C. dash line

D. ditto

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

419. Prior to the introduction of computer-aided design and drafting there area tools in lettering which are made of either plastic or aluminum on which the drafter just traced the letter using a technical pen to produce each letter. The instrument is called _______.

A. lettering template

B. lettering bx

C. Leroy guide

D. pressure-sensitive guide

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

420. For beginning drafters the suggested height of letters to practice first is 6 mm and then shift to a height of ______.

A. 30 mm

B. 3 mm

C. 1 mm

D. 50 mm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

421. How is highlight produced for corrective make-up? A highlight is produced when ________.

A. A darker foundation than the original one is applied to particular part of the face

B. a lighter shade than the original one is applied to a particular part of the face

C. a medium shade similar to the original one is applied to a particular part of the face

D. a shadow subdues or minimize prominent features

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

422. What must one remember in giving facial manipulations to induce relaxation?

A. Routine

B. tempo

C. pressure

D. skin type

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

423. A client comes into the salon for a scalp treatment. She has home obvious abrasions on her scalp. Which treatment would be accepted?

A. Apply an antiseptic scalp treatment with minimum massage

B. Apply an oil treatment with heat cap

C. Advise the client of her scalp condition and reschedule her appointment

D. Give a first aid treatment and proceed with manipulations.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Situation 424-425

Mikay noticeably has gray but she is only 11 years old and she not an albino.

424. What may the cause gray hairs at this early age?

A. Lack of sleep and overexposed to computers

B. She has serious illness

C. She has defect in pigment formation occurring at birth

D. A result of the natural aging process of humans

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

425. Who is an albino? A person born with ________ .

A. A hypertrichosis or superfluous hair, an abnormal development of hair

B. an absence of coloring matter in the hair shaft, which is accompanied by no marked of pigment coloring in the skin or irises of the eyes

C. Androgenetic alopecia

D. a small involuntary muscle attached to the underside of a hair follicle

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

426. What type of hair cutting is done when one holds the shears at an angle to the hair stranded other than 90 degrees?

A. blunt cut

B. beveled cut

C. graduated cut

D. undercutting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

427. Which of the following safety measures in hair cutting is NOT true?

A. Always palm the shears when combining the hair

B. When cutting bangs or any area close to the skin

C. Beginners should always use a guard when razor cutting

D. Cut past the second knuckle when cutting on the inside of the hand

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

428. Which is an art of arranging the hair with attractive shapes and styles?

A. Hairstyling

B. Hair trimming

C. Curling

D. waving

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

429. Tenny cut the hair of Miss G. Tenny just did partially wet and partially dry of Miss G’s hair. What would be the result of Miss G’s hair?

A. Even

B. Uneven

C. Perfect

D. Curly

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

430. Following a haircut, when is texturizing performed most effectively?

A. On dry hair styled the way it will typically be won.

B. At the shampoo bowl after the conditioner is applied

C. On soaking wet hair that has been brushed

D. On moderately damp hair prior to styling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

431. The following are some myths about hair growth EXCEPT one. Which one?

A. close clipping, shaving, trimming, cutting or singeing has an effect on the rate of hair growth

B. The application of oils increases hair growth

C. Hair grows after death

D. Normal hair, healthy hair grows

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

432. Cutting the hair for a graduated effect is called _______ .

A. tapered haircutting

B. wedge haircutting

C. sectioning

D. barbering

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

433. Which of the following is an art of creating curls is called _______ .

A. Hairstyling

B. Thermal styling

C. Hair setting

D. Traditional finger waving

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

434. Which is done to increase the circulation of the blood to scalp, rest and soothe the nerves, stimulate the muscles and the activity of the activity of the scalp glands?

A. shampooing

B. Hair treatment

C. scalp manipulation

D. Rebonding

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

435. Which is the correct way to remove tangles from the hair before hair styling.

A. crown

B. Forehead

C. Nape of the neck

D. Back of the head

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436. Under the circumstances how many strands of hair does an average person shed per day?

A. 20-50

B. 40-100

C. 80-120

D. 150-200

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

437. Hair is distributed all over the body EXCEPT on

A. soles of the feet

B. earlobe

C. Hands

D. Eyes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

438. Which one helps to moisturize the face to return lost moisture and hydrate the skin to slow down the skin aging process?

A. Anti-aging face creams

B. Face-toners

C. Face exfoliators

D. Face creams

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

439. What among the following would be the first step in giving facial?

A. apply cleansing cream

B. apply treatment mask

C. apply moisturizer

D. apply massage cream

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

440. Which of the following statement is NOT a concern in analyzing the clients skin? If the _______.

A. skin is dry normal or oily

B. shape of the face

C. lines creases exist

D. skin texture is smooth or rough

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

441. Which is the technical term for nail?

A. onyx

B. onychosis

C. onychology

D. keratin

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

442. Which refer to hand-held tools used in manicure which are durable and must be sanitized after use with each client?

A. cosmetics

B. equipment

C. materials

D. implements

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

443. Which of the term refers to a light, continuous stroking movement applied with finger and palms in a slow and rhythmic manner?

A. friction

B. vibration

C. petrissage

D. effleurage

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

444. It is not good to apply massage when a person has _________ .

A. high blood pressure and heart condition

B. myoma and diabetic

C. deliver a baby

D. cancer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

445. If you are going to start a home service as a manicurist/pedicurist and your parents give you P500.00 to start with, which equipment, implements, cosmetic and materials should you buy first?

I. Nail cutter, nail pusher, cuticle nipper, assorted nail polish, base coat and top coat

II. Solvent, lotion, cuticle, nail art designs

III. Tray, basket, emery board, orangewood stick, nail brush, nail file and nail polish remover

IV. Finger bowl, manicure pillow, hand towel, antiseptic solution, and nail buffer.

A. I only

B. I and II

C. I and III

D. I and IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

446. In shaping the nails, what comes first?

A. Hold the client’s finger between the thumb and two fingers of the left hand.

B. Hold the file or emery board in the right hand and tilt it slightly so that filling is confined mainly to the underside of the free edge.

C. Discuss with the client the nail shape best suited for him/her. File the nails at the left starting with the little finger & working toward the thumbs

D. shape the nails

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Teacher F is MAPEH teacher. Sometime or most of the times she is exposed to the sunlight.

447. What type of skin protection should she apply?

A. face toners

B. anti-aging creams

C. Body mask

D. SPF lotion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

448. Which of the following drinks can she take to hydrate herself?

A. Soft drinks

B. Gatorade

C. Cobra juice

D. Plain water

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

449. Which part of the body is the best for the color testing of a foundation?

A. earlobe

B. jawline

C. nose

D. cheek

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

450. Which aids in maintaining face?

A. Face cleansers

B. face toner

C. face lotions

D. face serums

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Technology and Livelihood Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Technology and Livelihood Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500            Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status