adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 10 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 10 of the Series

MCQ in Professional Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

451. Sheryl, a freshman education student, was asked by his professor to describe education accurately. Which of the following statement will Sheryll most likely choose?

a. Synonymous to formal schooling

b. Growth resulting from academic study

c. Acquired basically through the teacher

d. A process of individual growth and social development

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

452. Miss Diegor has been rated as a very effective teacher in disseminating current information in her Social Studies Class. Which intellectual trait does Miss Diegor manifest?

a. Widely read

b. Intellectual honesty

c. Tolerance

d. Well groomed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

453. Miss Victoria considers herself a pioneer in the world ideas. What would be her relevant task?

a. Establish instructional goal

b. Establish standards of behavior

c. Lead children to inquire about their environment

d. Articulate social, political and economic traditions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

454. Miss Sales is a newly appointed teacher. The principal handed her a copy of the Professional Code of Ethics. What could have been the motive of the principal?

a. Give her a set of rules and regulation to observe in school

b. Familiarize her with the generally accepted customs of right living in the Philippine practice of profession

c. Make her aware of the principles and rules prescribed under the authority of the state

d. make her aware of the principles and rules prescribed under the authority of the state

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

455. As a teacher, which of the following actions would you judge as unprofessional?

a. Engaging in gainful employment

b. Seeking position known to be vacant

c. Giving due notice in case of absence

d. Taking professional matter directly to the highest authority

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

456. Miss Delgado is a newly appointed teacher. The principal advised her to avoid any conduct which discredits the teaching profession. Which of the following action is permissible in the teaching profession?

a. Writing anonymous letters

b. Assigning underserved grades

c. Joining social drinking and gambling session

d. Revealing confidential information to authorities concerned

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

457. Which statement is NOT regarded as a social value of education?

a. Education furthers community health

b. Education promotes wholesome family life

c. Education orders and humanizes economic life

d. Education refines human sentiments and feelings

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

458. In education as agent of modernization the curriculum tends to focus on well defined orientation. In this sociological views, which describes best the curriculum?

a. future-oriented

b. past oriented

c. present-oriented

d. tradition oriented

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

459. The function of schooling is determined largely by the generally accepted social conception of education. What is the function of the curriculum in a school that regards education as cultural transmission?

a. Remove social status stratification

b. Break boundaries between social classes

c. Unify the elements of various social classes

d. Maintain boundaries of structure between social classes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

460. Rachelle brings of her books to school because she wants to please the teacher and get good grades. To which of the following levels of morality according to Kohlberg does she belong?

a. Conventional

b. Preconventional

c. Postconventional

d. Either preconventional or conventional

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

461. Teacher Cleo observed that the preschool children have generally short attention and interest span. What kind pf class activities should select for them?

a. short, varied and interesting

b. challenging and interesting

c. both easy and difficult

d. long but interesting

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

462. Long before the start of every school year, teacher Faith has already started developing her own comprehensive plan based on the recommended curriculum. Which explains best Teacher Faith’s action in relation to the curriculum?

a. Planning personalizes the curriculum making it her own

b. Planning is entirely dependent on he approved curriculum

c. Planning “screened” possible difference between the curriculum plan and the implementation process

d. None of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

463. Education during this period was essentially intellectual discipline based on rational arguments. This points to_________

a. Feudalistic education

b. Saracenic education

c. Scholastic education

d. Monastic education

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

464. Which of the following is NOT provided in the Education Act of 1940?

a. The national support of elementary education

b. The double-single plan in the elementary schools

c. The six year elementary course

d. Vocational education in the public schools

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

465. The primary objective in the regionalization of the educational system is to __________

a. encourage the undertaking of language researches in various regions

b. take into account local needs and condition and encourage local development planning

c. et assurance that all educational policies and implemented nationwide

d. promote quality education at all levels and in all communities of the country

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

466. Dewey’s philosophy stresses the development of an individual capable of reflective thinking, specifically that of being able to solve the problem he faces individually or collectively. This is _________.

a. rationalism

b. experimentation

c. developmentalism

d. disciplinism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

467. Identical twins are more alike in intelligence that are fraternal twins. This facts indicates that _________.

a. environment affects both fraternal and identical twins

b. intelligence is determined partly by prenatal nutrition

c. heredity has a part in determining intelligence

d. intelligence hinges on physical structure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

468. Much of today’s classroom practices are influenced by Skinner’s operant conditioning which stresses on _________.

a. involuntary response to a stimulus

b. progression of subordinate learning

c. connection between stimulus and response

d. reinforcement of correct response

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

469. Early childhood is characterized by educators as a period of morality buy constraint. This means that children in this stage consider teachers and parents as ___________.

a. authorities and models

b. counselors and advisers

c. peers and playmates

d. facilitators and supervisor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

470. Because learning increases directly in proportion to the extent to which the learner is wholly bound up in his task, the teacher should give lessons that ______.

a. are fictitious to appeal to their imagination

b. have significance and worth to the child

c. are easy to comprehend

d. portray complex ideas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

471. Which of the following corresponds to Kohlberg’s post-conventional or principal level of moral development?

a. Right action consists of what instrumental satisfies one’s own needs

b. right action is defined buy the decision of conscience in accordance with self-chosen

c. Good behavior is based on the physical consequences of action

d. Good behavior is that which pleases or helps others or is approved by them

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

472. According to the Constitution, the State is required to establish and maintain free public and compulsory education in the _________.

a. elementary level only

b. secondary level only

c. secondary and tertiary levels

d. elementary and secondary levels

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

473. The recognition of teachers as persons in authority was conferred to them during the __________

a. Spanish rule

b. Japanese regime

c. American rule

d. Commonwealth government

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

474. The relationship between education and culture tends to by cyclical. This means that_______.

a. the school is shaped by culture and culture in turn is influenced by the school

b. the school function primarily as a transmitter of culture and is a change agent

c. the school is transmitted by the school system and the classroom is the place where transmission takes place.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

475. Teachers should bear in mind that the period of greatest mental development is from ______.

a. 3 to 6 years

b. 9 to 12 years

c. 6 to 9 years

d. 12 to 15 years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

476. Which patterns of development closely parallel to the pattern for speech development?

a. Emotional and moral

b. Intellectual and moral

c. Intellectual and motor

d. Emotional and motor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

477. Democracy from the Christian perspective is viewed as ________.

a. equal education for men and women

b. education controlled by the state

c. education subsidized by the state

d. education of all human beings without distinction of sex, age, race, rank, social economic or political status

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

478. The Athenian ideal of education was the formation of a cultural soul in a graceful and symmetrical body. This is achieved by _______.

a. Using the seven liberal arts

b. putting the emphasis on physical education

c. a well balanced development of mind, body and soul

d. adopting the philosophy “Know thyself”

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

479. Computers are now widely used in many aspects of society including in education. Why are some school slow in accepting the accepting the use of computer?

a. Competently trained teachers are few

b. The cost of hardware is high

c. Programs needed to run the computer are not available

d. all of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

480. A child learns the world FLOWER before he can name Sampaguita, Gumamela and Camia because development _________.

a. is cephalocaudal in nature

b. proceeds from general to specific

c. follows a pattern

d. is a continuous process

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

481. Why is indoctrinating the child by making decisions for him dangerous?

a. It will confuse him

b. It will develop in him negative attitudes

c. It will thwart his personality

d. It will make him dependent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

482. The cognitive process refers to the realization that even if things change in physical appearance, certain attributes are constant. This is ________.

a. reservation

b. construction

c. integration

d. conservation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

483. The second basic principle of development states that the rate of the development is unique to each individual. Educators aptly termed this as the principle of

a. dynamic change

b. variation

c. individual differences

d. uniqueness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

484. Teacher A is directed to pass an undeserving student with a death threat. Which advice will a hedonist give?

a. Pass the student. Why suffer the threat?

b. Don’t pass him. You surely will not like someone to give you a death threat in order to pass.

c. Don’t pass him. Live by your principle of justice. You will get reward, if not in this life, in the next!

d. Pass the student. That will be of use to the student, his parents and you.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

485. History books used in schools are replete with events portraying defeats and weaknesses of the Filipino as a people. How should you tackle them in the classroom?

a. Present them and express your feelings of shame.

b. Present facts and use them as means in inspiring your class to learn from them.

c. Present them and blame those people responsible or those who have contributed.

d. Present them as they are presented, and tell the class to accept reality.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

486. If you agree with Rizal on how you can contribute to our nation’s redemption, which should you work for?

a. Opening our doors to foreign influence

b. Upgrading the quality of the Filipino through education

c. Stabilizing the political situation

d. Gaining economic recovery

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

487. Rights and duties are correlative. This means that __________.

a. rights and duties regulate the relationship of men in society

b. rights and duties arise from natural law

c. each right carries with it one or several corresponding duties

d. rights and duties ultimately come from God

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

488. A teacher who equates authority with power does NOT __________.

a. shame

b. develop self-respect in every pupil

c. retaliate

d. intimidate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

489. Which is a true foundation of the social order?

a. Obedient citizenry

b. The reciprocation of rights and duties

c. Strong political leadership

d. Equitable distribution of wealth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

490. In what way can teachers uphold the highest possible standards of quality education?

a. By continually improving themselves personally and professionally

b. By wearing expensive clothes to change people’s poor perception of teachers

c. By working out undeserved promotions

d. By putting down other professions to lift the status of teaching

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

491. A teacher/student is held responsible for his actions because s/he __________.

a. has instincts

b. is mature

c. has a choice

d. has reason

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

492. The typical autocratic teacher consistently does the following EXCEPT

a. encouraging students.

b. shaming students.

c. ridiculing students.

d. intimidating students.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

493. What should you do if a parent who is concerned about a grade his child received compared to another student’s grade, demands to see both students’ grades?

a. Refuse to show either record.

b. Show both records to him.

c. Refuse to show any record without expressing permission from principal.

d. Show only his child’s records.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

494. Teacher Q does not want Teacher B to be promoted and so writes an anonymous letter against Teacher B accusing her of fabricated lies Teacher Q mails this anonymous letter to the Schools Division Superintendent. What should Teacher Q do if she has to act professionally?

a. Submit a signed justifiable criticism against Teacher B, if there is any.

b. Go straight to the Schools Division Superintendent and gives criticism verbally.

c. Hire a group to distribute poison letters against Teacher B for information dissemination.

d. Instigate student activists to read poison letters over the microphone.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

495. Teachers often complain of numerous non-teaching assignments that adversely, affect their teaching. Does this mean that teachers must be preoccupied only with teaching?

a. Yes, if they are given other assignments, justice demands that they be properly compensated.

b. Yes, because other community leaders, not teachers, are tasked to leading community activities.

c. NO, because every teacher is expected to provide leadership and initiative in activities for betterment of communities.

d. Yes, because teaching is enough full time job.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

496. In a study conducted, the pupils were asked which nationality they preferred, if given a choice. Majority of the pupils wanted to be Americans. In this case, in which obligation relative to the state, do schools seem to be failing? In their obligation to __________.

a. respect for all duly constituted authorities

b. promote national pride

c. promote obedience to the laws of the state

d. instill allegiance to the Constitution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

497. In the Preamble of the Code of Ethics of Professional Teachers, which is NOT said of teachers?

a. LET passers

b. Duly licensed professionals

c. Possess dignity and reputation

d. With high-moral values as well as technical and professional competence

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

498. Teacher H and Teacher I are rivals for promotion. To gain the favor of the promotional staff, Teacher I offers her beach resort for free for members of the promotional staff before the ranking. As one of the contenders for promotion, is this becoming of her to do?

a. Yes. This will be professional growth for the promotional staff.

b. No. This may exert undue influence or the members of the promotional staff and so may fail to promote someone on the basis of merit.

c. Yes. The rare invitation will certainly be welcomed by an overworked promotional staff.

d. Yes. There’s nothing wrong with sharing one’s blessings.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

499. Each teacher is said to be a trustee of the cultural and educational heritage of the nation and is, under obligation to transmit to learners such heritage. Which practice makes him fulfill such obligation?

a. Use the latest instructional technology.

b. Observe continuing professional education.

c. Use interactive teaching strategies.

d. Study the life of Filipino heroes.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

500. Teacher F is newly converted to a religion. Deeply convinced of his new found religion, he starts Monday classes by attacking one religion and convinces his pupils to attend their religious services on Sundays. Is this in accordance with the Code of Ethics of Professional Teachers?

a. Yes. What he does is values education.

b. No. A teacher should not use his position to proselyte others.

c. Yes. In the name of academic freedom, a teacher can decide what to teach.

d. Yes. What he does strengthens values education.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status