adplus-dvertising

MCQ in Criminalistics Part 12 | Licensure Exam for Criminologist

(Last Updated On: January 2, 2022)

MCQ in Criminalistics Part 12 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 12 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 12 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 11 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

551.  It refers to the attributes and movement of the bullet after it has left the gun muzzle.

a.    Muzzle Energy

b.    Exterior Ballistic

c.    Interior Ballistic

d.    Terminal Ballistic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

552.  A type of weapon which fire or is designed to fire automatically or semi-automatically more than one shot without manual reloading.

a.    Artillery

b.    Machine guns

c.    Shoulder Arms

d.   Single Shot Firearms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

553.  It is known as self-loading firearm.

a.    Revolver

b.    Automatic Pistol

c.    Single Action Firearm

d.    Double Action Firearm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

554.  The portion of the primer against which the priming mixture is crushed by a blow from the firing pin.

a.    Disc

b.    Anvil

c.    Primer cup

d.    Flash Hole

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

555.  The diameter of the base of the cartridge case is the same as the diameter of the body of the cartridge case or shell.

a.    Rimmed type

b.    Rimless type

c.    Semi-Rimmed

d.    Non-rimmed

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

556.  In this firing weapon, the empty shell is ejected when the cartridge is fired and a new cartridge is slipped into the breach automatically as a result of the recoil.

a.    Rifle

b.    Shotgun

c.    Automatic Pistol

d.   Revolver

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

557.  Most center-fire rifle cartridge cases are of _________.

a.   Bottleneck type

b.    Straight Cases

c.    Long neck

d.    Short Neck

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

558.  It refers to firearm whose projectile is a collection of lead pellets which varies in sizes with the type of cartridge applied.

a.    Single Action Firearm

b.   Double Action Firearm

c.    Rifle

d.    Shotgun

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

559.  A firearm with a long barrel and butt.

a.    Shotgun

b.    Rifle

c.    Double Action Firearm

d.    Single Action firearm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

560.  There are two classifications of bullet according to mechanical construction.  One is the lead bullet, and the other is _________.

a.    Jacketed Bullet

b.    Round Nose

c.    Pointed Nose

d.    Hollow Point

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

561.  He is a wizard of modern firearms and pioneered the breech-loading single shot rifle,

a.    David Williams

b.    John M. Browning

c.    Samuel Colt

d.   John Garand

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

562.  The two classifications of firearm according to the gun-barrel internal construction is the Rifled-bore firearm and the ___________.

a.    Single Shot firearm

b.    Repeating Arms

c.    Smooth Bore Firearm

d.    Repeating Arms

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

563.  The muzzle velocity of a Rifle is __________.

a.    2, 600 feet per second

b.    2, 500 feet per second

c.    3, 000 feet per second

d.    2, 000 feet per second

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

564.  A type of firearms designed to fire only one shot every loading.

a.    Repeating Arms

b.    Single Shot Firearms

c.    Bolt Action Type

d.    Machine Guns

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

565.  The following are attributes of the bullet while still inside the muzzle of the gun except

a.    Velocity

b.    Firing pin hitting the primer

c.    Ignition of the priming mixture

d.    Combustion of the gunpowder

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

566.  The bottom of the case which holds the primer and the shell head.

a.    Extracting Groove

b.    Base

c.    Crimp

d.   Mouth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

567.  These bullets have hardened steel cores and are fired at vehicles and other armored targets in general.

a.    Armor Piercing Bullet

b.    Incendiary Bullet

c.    Explosive Bullet

d.    Tracer Bullet

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

568.  It refers to the investigation and identification of firearms by means of ammunition fired through them.

a.    Terminal Ballistic

b.    Forensic Ballistic

c.    Exterior ballistic

d.    Interior Ballistic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

569.  An English Monk scientist who invented the gunpowder in 1248.

a.    Berthold Schwarts

b.    Roger Bacon

c.    King Edward III

d.    John M Browning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

570.  A mechanism of the firearm by which the empty shell or ammunition is thrown from the firearm.

a.    Extractor

b.    Ejector

c.    Trigger

d.    Breechblock

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

571.  This firearm is first manually cocked then followed by pressure on the trigger to release the hammer.

a.   Automatic Firearm

b.    Single Shot Firearm

c.    Double Action Firearm

d.    Single Action Firearm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

572.  The following patterns belong to the Non-Numerical Group except

a.    Tented Arch

b.    Plain Arch

c.    Plain whorl

d.    Radial Loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

573.  It refers to firearm   that propelled projectile more than an inch in diameter.

a.    Small Arms

b.    Artillery

c.    Smooth Bore Firearms

d.    Machine Guns

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

574.  He founded the great firm Smith and Wesson and pioneered the making of breech loading rifles.

a.    Daniel B. Wesson

b.    Horace Smith

c.    Calvin Goddard

d.    John M. Browning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

575.  It contains the head stamp, caliber and year of manufacture.

a.    Primer

b.    Base

c.    Shell Head

d.    Neck

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

576.  It is an instrument used for the propulsion of projectile by means of the expansive force of gases coming from the burning gunpowder.

a.    Bullet

b.    Firearm

c.    Paltik

d.    Grenade

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

577.  Firearms that have no rifling inside the gun barrel.

a.    Smooth-Bore firearm

b.    Rifled-bore firearm

c.    Small Arms

d.    Artillery

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

578.  A smooth-bore and breech loading shoulder arm designed to fire a number of lead pellets or shots in one charge.

a.    Carbine

b.    Shotgun

c.    Hand arms

d.    Revolver

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

579.  A hand firearm equipped with rotating cylinder, serving as magazine, successively places a cartridge into position for firing.

a.    Pistol

b.    Magazine

c.    Revolver

d.    Carbine

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

580.  It initiates the path of the bullet.

a.    Barrel

b.    Frame

c.    Yoke

d.    Extractor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

581.  It houses the internal part of the firearm.

a.   Yoke

b.    Bolt

c.    Hammer

d.    Frame

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

582.  It pulls the empty shell from the cylinder simultaneously.

a.    Yoke

b.    Firing Pin

c.    Extractor

d.    Ejector

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

583.  Smith and Wesson revolvers have

a.    5 lands, 5 Grooves and twist to the right

b.    5 lands, 5 Grooves and twist to the left

c.    6 lands, 6 grooves and twist to the right

d.    6 lands, 6 grooves and twist to the left

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

584.  It activates the parts necessary to fire the weapon.

a.    Hammer

b.    Trigger

c.    Firing pin

d.    Ratchet

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

585.  A mechanism of the firearm responsible for the spent shell or ammunition to be withdrawn from the firing chamber.

a.    Extractor

b.    Ejector

c.    Breechblock

d.    Trigger

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

586.  What firearm has a muzzle velocity of not more than 1,400 feet per second?

a.   High Powered firearm

b.    Low Power Firearm

c.    Average power firearm

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

587.  The metal containing the highly sensitive priming mixture of chemical compound, which when struck by the firing pin it would ignite.

a.    Gunpowder

b.    Primer

c.    Bullet

d.    Cartridge

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

588.  It refers to a firearm which has a cylindrical magazine situated at the rear of the barrel capable of revolving motion and which can accommodate five or six cartridges; each of which is housed in a separate chamber.

a.    Automatic Pistol

b.    Revolver

c.    Rifle

d.    Shotgun

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

589.  It is the simplest form of modern cartridge and can generally found in Cal. 22

a.    Pin-Fire cartridge

b.    Rim-Fire Cartridge

c.    Center Fire Cartridge

d.   All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

590.  In this kind of firearm, a pull or pressure on the trigger will cause one shot.

a.    Automatic firearm

b.    Single Shot firearm

c.    Double Action firearm

d.    Single Action Firearm

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

591.  The first cartridge of a self-exploding type.

a.   Pin-Fire cartridge

b.    Rim-Fire Cartridge

c.    Center Fire Cartridge

d.    All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

592.  The Trigger pressure of a rifle is

a.    4 lbs.

b.    3-4 lbs.

c.    3-5 lbs.

d.    6-7 lbs.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

593.  The inner surface of the barrel that has a series of parallel spiral grooves on the whole length is called ________.

a.   Bore

b.    Rifling

c.    Twist

d.    Hammer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

594.  The number of lands and grooves varies from ________.

a.    2 to 12

b.    3 to 12

c.   4 to 12

d.    6 to 5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

595.  This is an expression of one complete turn of the rifling on a certain length of the barrel.

a.    Turn

b.    Twist

c.    Rifling

d.    Both A & B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

596.  It refers to a projectile propelled through the barrel of the firearm by means of the expansive force of gases coming from the burning gunpowder.

a.    Bullet

b.    Primer

c.    Cartridge

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

597.  It refers to a tabular metallic container for the gunpowder.

a.    Bullet

b.    Primer

c.    Cartridge

d.    None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

598.  Fingerprint patterns are ________, as all fingerprint experts agree.

a. Always inherited

b. Sometimes inherited

c. Inherited as mendelian characteristics

d. Never inherited

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

599.  In the process of developing the impressions, the fingerprint powder should be applied as soon as the ridges become visible.

a.  Across the ridge

b. In the inters paces

c.  In the direction of the ridge trend

d.  In the center of the ridge

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

600.  Refers to as fingerprint pattern wherein the ridge flow from one side to the other without recurving, and ridges rising in the center.

a. Plain arch

b.   Tented arch

c. Plain whorl

d.  Plain loop

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status