MCQ in Electrical Circuit Part 11 | ECE Board Exam

(Last Updated On: October 12, 2018)
MCQ in Electrical Circuit Part 11 | ECE Board Exam

This is the Multiples Choice Questions Part 11 of the Series in Electrical Circuit as one of the Electronics Engineering topic. In Preparation for the ECE Board Exam make sure to expose yourself and familiarize in each and every questions compiled here taken from various sources including but not limited to past Board Exam Questions in Electronics Engineering field, Electronics Books, Journals and other Electronics References.

MCQ Topic Outline included in ECE Board Exam Syllabi

  • MCQ in AC-DC circuits
  • MCQ in Resistors
  • MCQ in Inductors
  • MCQ in Capacitors

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

Choose the letter of the best answer in each questions.

REE Board Exam March 1998

501. The substation bus bar is made up of 2 inches round copper bars 20 ft long. What is the resistance of each bar if resistivity is 1.724 x 10-6 ohm-cm.

A. 7.21 x 10-5 Ω

B. 13.8 x 10-6 Ω

C. 5.185 x 10-5 Ω

D. 2.96 x 10-5 Ω

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

REE October 1997

502. Determine the resistance of a busbar made of copper if the length is 10 meters long and the cross section is a 4 x 4 cm2. Use 1.7241 micro ohm-cm as the resistivity.

A. 2.121 x 10-4 Ω

B. 4.312 x 10-4 Ω

C. 3.431 x 10-5 Ω

D. 1.078 x 10-4 Ω

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

EE Board Exam October 1991

503. One turn of a copper bar is produced by cutting copper washer along a radius and spreading the ends. The washer is cut from soft drawn copper having a resistivity at 20°C of 1.732 x 10-6 ohm-cm. The washer is 0.125 inch thick and has inside diameter and outside diameter of 1 inch and 9 inches respectively. Calculate the exact resistance between the two ends of the turn to direct current, taking into account the non-uniform current distribution. Assume the contact along the ends of the turn to be perfect over the entire cross section.

A. 12.74 x 10-6 Ω

B. 15.53 x 10-6 Ω

C. 17.22 x 10-6 Ω

D. 14.83 x 10-6 Ω

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

EE Board Exam October 1990

504. Determine the resistance of a conductor 0.10 m long, with a uniform diameter of 1.0 cm and having a resistivity which varies as a function of length L measured from the one end of the conductor according to ρ = 0.003 + 10-4 L2 ohm-cm.

A. 0.0852 ohm

B. 0.0915 ohm

C. 0.0806 ohm

D. 0.0902 ohm

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

EE Board Exam April 1992

505. A coil has 6,000 turns of wire and a resistance of 380 ohms. The coil is rewound with the same quantity (weight) of wire, but has 13,400 turns. How many ohms will the new coil have?

A. 1895 ohms

B. 1825 ohms

C. 1792 ohms

D. 1905 ohms

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

EE Board Exam April 1992

506. A copper wire of unknown length has a resistance of 0.80 ohm. By successive passes through drawing dies, the length of the wire is increased by 2 ½ times its original value. Assuming that resistivity remains unchanged during the drawing process, determine the new value of its resistance.

A. 4 ohms

B. 3 ohms

C. 5 ohms

D. 6 ohms

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

REE Board Exam October 1998

507. A one-meter rod of 2-cm diameter is drawn until its resistance is 100 times the initial resistance. Its length afterwards is?

A. 10 m

B. 100 m

C. 12.5 m

D. 5 m

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

EE Board Exam April 1993

508. A kilometer of wire having a diameter of 11.7 mm and a resistance of 0.031 ohm is drawn down so that its diameter is 5.0 mm. What does its resistance become?

A. 0.85 ohm

B. 0.78 ohm

C. 0.93 ohm

D. 0.81 ohm

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

EE Board Exam April 1995

509. A certain wire has a resistance R. The resistance of another wire identical with the first except for having twice its diameter is

A. 4R

B. R/2

C. 2R

D. R/4

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

REE Board Exam October 1996

510. What is the size in square millimeter (mm2) is the cable of 250 MCM size?

A. 118.656 mm2

B. 126.675 mm2

C. 112.565 mm2

D. 132.348 mm2

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

REE Board Exam October 1998, September 2001

511. The resistance of a copper wire at 30°C is 50 ohms. If the temperature coefficient of copper at 0°C is 0.00427, what is the resistance at 100°C?

A. 72.26 ohms

B. 54.25 ohms

C. 63.24 ohms

D. 58.15 ohms

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

REE Board Exam March 1998

512. The resistance of a wire is 126.48 Ω at 100°C and 100 Ω at 30°C. Determine the temperature coefficient of copper at 0°C.

A. 0.00427/°C

B. 0.00615/°C

C. 0.0256/°C

D. 0.365/°C

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

EE Board Exam October 1991

513. Two heating elements which is 500 ohms and 250 ohms are connected in series with temperature coefficients of 0.001 and 0.003 ohms per °C, respectively at 20°C. Calculate the effective temperature coefficient of the combination.

A. 0.00215

B. 0.00626

C. 0.00712

D. 0.00167

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

EE Board Exam October 1992

514. The insulation resistance of a kilometer of the cable having a diameter of 2 cm and an insulation thickness of 2 cm is 600 ohms. If the thickness of the insulation is increased to 3 cm, find the insulation resistance of the cable.

A, 725 ohms

B. 850 ohms

C. 757 ohms

D. 828 ohms

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

EE Board Exam April 1989

515. It is required that a loading of 3 kW be maintained in a heating element at an initial temperature of 20°C, a voltage of 220 V is necessary for the purpose. After the element has settled down to steady state, it is found that a voltage of 240 volts is necessary to maintain the 3 kW loading. The element resistance temperature coefficient is 0.0006 per degree centigrade at 20°C. Calculate the final temperature of the heating element.

A. 345.43°C

B. 326.42°C

C. 336.84°C

D. 318.48°C

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

REE Board Exam October 1999

516. How long must a current of 5 A pass through a 10 ohm resistor until a charge of 12000 coulomb passes through?

A. 1 min

B. 2 min

C. 3 min

D. 4 min

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

REE Board Exam October 1999

517. What is the power required to transfer 97,000 coulombs of charge through a potential rise of 50 volts in one hour?

A. 0.5 kW

B. 0.9 kW

C. 1.3 kW

D. 2.8 kW

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

REE Board Exam April 2001

518. A round wire has 250 MCM. Find its diameter in inches.

A. ½

B. ¼

C. 0.16

D. 0.08

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

REE Board Exam September 2003

519. In the American wire gauge, as the number of gauge increases, the diameter of wire ______________.

A. increases

B. decreases

C. does not change

D. become twice

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

REE Board Exam September 2003

520. In cgs system, what is the unit of emf where I is in abampere and P is in erg per second?

A. millivolt

B. kilovolt

C. abvolt

D. volt

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

REE Board Exam September 2002

521. One (1) kW is equal to __________ hp.

A. 0.746

B. 1.34

C. 550

D. 1.5

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

REE Board Exam October 1998

522. Two copper conductors have equal length. The cross-sectional area of one conductor is three times that of the other. If the resistance of the conductor having smaller cross-sectional area is 20 Ω, what is the resistance of the other?

A. 20/3 Ω

B. 60 Ω

C. 180 Ω

D. 20/9 Ω

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

REE Board Exam October 2000

523. A copper bar has a length of 20 ft., width of 4 inches and thickness of 0.5 inch. If the resistivity of copper is 10.37 Ω-CM/ft, what is the resistance of the bar?

A. 81.4 μΩ

B. 8.14 μΩ

C. 814 μΩ

D. 0.814 μΩ

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

REE Board Exam April 2001

524. The resistance of the field winding of a DC machine is 0.25 Ω at 25°C. When operating at full-load, the temperature of the winding is 75°C. The temperature coefficient of resistance of copper is 0.00427 per °C at 0°C. Find the resistance of the field winding at full-load.

A. 0.298 Ω

B. 0.315 Ω

C. 0.512 Ω

D. 0.271 Ω

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

REE Board Exam October 2000

525. A coil of copper has resistance of 5.46 Ω at 75°C. What will be its resistance at 25°C?

A. 4.58 Ω

B. 4.84 Ω

C. 5.02 Ω

D. 4.35 Ω

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

REE Board Exam April 2001

526. A certain generator generates 1,500,000 joules per minute. What is the output in kW?

A. 50

B. 500

C. 25

D. 125

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

ECE BOARD NOV 2001

527. ________ is anything that has weight had occupies space. It may be solid, liquid or gas.

A. Amalgam

B. Alloy

C. Matter

D. Compound

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

ECE Board Exam April 2000

528. It is defined as anything that occupies space and has weight.

A. atom

B. compound

C. molecule

D. matter

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

ECE Board Exam November 1999

529. The lightest kind of atom or element

A. hydrogen

B. helium

C. titanium

D. oxygen

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

ECE Board Exam November 1998

530. In order to have a good conductor material, such material shall have __________ valence electrons.

A. one

B. five

C. more than ten

D. twenty one

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

ECE Board Exam November 1997

531. Electric power refers to _________.

A. volt ampere

B. watt second

C. volt coulomb

D. joule

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

ECE Board Exam November 1995

532. What composes all matter whether a liquid, solid or gas?

A. electrons

B. atoms

C. protons

D. neutrons

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam November 2001

533. What is a physical combination of compounds or elements NOT chemically combined that can be separated by physical means?

A. substance

B. atom

C. mixture

D. molecule

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

ECE Board Exam April 1998

534. Determine the equivalent work of 166 watt-second.

A. 10 joules

B. 100 joules

C. 16.6 joules

D. 166 joules

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam November 2001

535. One of the following is the best conductor of electricity.

A. Air

B. Copper

C. Carbon

D. Silicon

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam November 1999

536. What is the basic unit for measuring current flow?

A. coulomb

B. ampere

C. volt

D. atomic weight

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam November 1995

537. __________ has a unit of electron volt.

A. Energy

B. Potential difference

C. Current

D. Charge

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

ECE Board Exam November 2001

538. The motion of charged particles especially colloidal particles through a relative stationary liquid under the influence of an applied electric provided.

A. hysteresis

B. electrolysis

C. electrophoresis

D. electro analysis

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

ECE Board Exam April 2001

539. What is a symbol that represents a quantity or a single object?

A. unit

B. number

C. item

D. base

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

ECE Board Exam April 2000

540. Determine which of the following has the least number of electrons found at the outer shell.

A. semi-insulator

B. insulator

C. semiconductor

D. conductor

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

ECE Board Exam April 2001

541. The term describes a material whose resistance remains relatively constant with changes in temperature.

A. positive temperature coefficient

B. negative temperature coefficient

C. neutral temperature coefficient

D. zero temperature coefficient

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

ECE Board Exam November 1998

542. Resulting effect when electron is made to move

A. dynamic electricity

B. static electricity

C. lines of force

D. magnetic lines

View Answer:

Answer: Option A

Solution:

ECE Board Exam November 1997

543. One of the following characteristics of a resistive material which do not change its resistive value with respect to time is its ___________.

A. fidelity

B. sensitivity

C. stability

D. selectivity

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

ECE Board Exam November 2001

544. What do you call the element that conducts electricity very readily?

A. semi-conductors

B. conductors

C. insulators

D. dielectric

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam April 2001

545. Which of the following material is referred to as a medium whereby electrons can move easily from atom to atom?

A. insulator

B. dielectric

C. mica

D. conductor

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

ECE Board Exam November 2001

546. A chemical combination of elements can be separated by chemical means but not by physical means. It is created by chemically combining two or more elements.

A. molecules

B. compound

C. matter

D. mixture

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam April 2000

547. A substance which cannot be reduced to a simpler substance by chemical means

A. atom

B. molecule

C. matter

D. element

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

ECE Board Exam November 2001

548. Calculate the equivalent power in watt of 100 joules per second.

A. 1.66 watts

B. 100 watts

C. 16.66 watts

D. 1,000 watts

View Answer:

Answer: Option B

Solution:

ECE Board Exam April 2001

549. It is a neutral particle that has no electrical charge.

A. atom

B. proton

C. electron

D. neutron

View Answer:

Answer: Option D

Solution:

ECE Board Exam November 1999

550. Which material has more free electrons?

A. mica

B. insulator

C. conductor

D. dielectric

View Answer:

Answer: Option C

Solution:

Questions and Answers in Electrical Circuit

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Electrical Circuit
PART 1: MCQs from Number 1 – 50                        Answer key: PART I
PART 2: MCQs from Number 51 – 100                   Answer key: PART II
PART 3: MCQs from Number 101 – 150                 Answer key: PART 3
PART 4: MCQs from Number 151 – 200                 Answer key: PART 4
PART 5: MCQs from Number 201 – 250                 Answer key: PART 5
PART 6: MCQs from Number 251 – 300                 Answer key: PART 6
PART 7: MCQs from Number 301 – 350                 Answer key: included
PART 8: MCQs from Number 351 – 400                 Answer key: included
PART 9: MCQs from Number 401 – 450                 Answer key: included
PART 10: MCQs from Number 451 – 500                 Answer key: included

Complete List of MCQ in Electronics Engineering per topic

MCQ in Electrical Circuit Part 11 | ECE Board Exam
5 (100%) 1 vote

Add Comment

© 2014 PinoyBIX Engineering. © 2018 All Rights Reserved | How to Donate?
mcq in computer fundamentals
➡️ MCQ in Computer Fundamentals Series | ECE Board Exam
mcq in industrial electronics
➡️ MCQ in Industrial Electronics Series | ECE Board Exam
MCQ in Power Generators (Cells and Batteries) Part 5 | ECE Board Exam
➡️ MCQ in Power Generators, Sources, Principles, Applications Series | ECE Board Exam
mcq in electrical circuit
➡️ MCQ in Electrical Circuit Series | ECE Board Exam
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions
Online Tool: Length Measurement Conversions

Get FREE Review Course
in your inbox

Subscribe to our mailing list and get reviewers and updates to your email inbox.

Thank you for subscribing.

Something went wrong.