adplus-dvertising

MCQ in General Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in General Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in General Education part 11 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions Part 11 of the Series

MCQ in General Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

501. Which of the following statements is definitely true about the nature of science?

a. Science will help make the world a better place to live in.

b. Science can always uncover the truth in the realm of nature.

c. Scientific work requires a dedication that excludes the lives of people in other fields of work.

d. Theories in science can be disproved by testing: a well established theory can be demolished with a single observation.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

502. Which of the following processes is best associated with technology than with science?

a. designing for a need

b. uncovering natural phenomena

c. discovering the nature of matter

d. constructing concepts, principles and laws

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

503. Which of the following statements best describes the connection between science and technology?

a. Scientist use the laws and principles discovered by technologists.

b. Technology is the part of science that deals with mechanical problems.

c. Technology involves the practical applications of scientific knowledge.

d. Science depends on technology for ideas and the organization of experimental work.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

504. Which of the following is a technological concept rather than a scientific concept?

a. Tungsten has a high melting point.

b. Metals are good conductors of heat.

c. Resistance is inversely proportional to current.

d. Fluorescent lamps are improved through methods of manufacturing.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

505. You want to add exactly 35.00 g of salt to a solution. What instrument must you use to measure this amount?

a. beaker

b. thermometer

c. graduated cylinder

d. triple beam balance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

506. Young people stand straight. Very old ones usually stoop. Why?

a. Sedentary lives of the old.

b. Habit of stooping developed in the old.

c. Greater gravitational pull on the old than on the young.

d. Bones of the old have become weak and soft and their joints become loose.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

507. Why is it not quite possible for viruses to live and multiply in the outer layers of our skin?

a. The outer layer of the skin has dead cells only.

b. The outer layer of the skin has oil which is harmful to viruses.

c. The outer layer of the skin has a lower temperature unsuitable for viruses.

d. The outer layer of the skin has salt from perspiration which is harmful to viruses.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

508. Alcohol thermometer works on the principle that

a. Volume usually increases with pressure.

b. Temperature usually increases with density.

c. Volume usually increases with temperature.

d. Temperature usually increases with pressure

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

509. Which of the following is an important factor in explaining why seasons occur?

a. Earth’s axis is tilted.

b. The sun’s axis is tilted.

c. Earth rotates on its axis.

d. The sun rotates on its axis.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

510. To preserve the fertility of the soil, farmer should employ the following except

a. strip cropping

b. continuous farming

c. terracing

d. contour farming

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

511. How can the presence of a person afflicted with HIV and/or AIDS be handled?

a. Discreetly reporting the case to health authorities.

b. Conducting home forum to discuss the identification of AIDS cases.

c. Avoid and discourage patronage of places frequented by these persons.

d. Discourage the establishment of recreation centers like cabarets and discos.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

512. The following describe chemical change except

a. A chemical change takes place when a solid is changed to liquid then changed to gas

b. For a chemical change to take place, heat, light, or electricity is either needed or given off.

c. Some examples of chemical change are souring of milk, ripening of fruit, and digestion of food.

d. In a chemical change, a new substance is formed, with chemical properties that are different from, the original substance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

513. Where do we trace the El Nino phenomenon?

a. rising ocean levels

b. very severe earthquakes

c. annual changes in seasons

d. thinning or depletion of the ozone layer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

514. Why does the greenhouse effect result to warmer temperature near the earth’s surface?

a. clouds trap infrared radiation

b. soil absorbs incoming radiation

c. ozone traps ultraviolet radiation

d. carbon dioxide traps infrared radiation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

515. Why do people feel warmer just before it rains?

a. Heat released by the condensation of water vapor.

b. The clouds prevent heat from escaping the earth.

c. The increased relative humidity makes them feel warmer.

d. The warming is due to the heat absorbed by the evaporation of water.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

516. A good method to prevent soil from being eroded from a hill is to

a. irrigate the area

b. plow the hill regularly

c. plant only ion alternate layers

d. Plant the hill with grass or tree

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

517. The possible interconnected feeding relationships among organisms in an ecosystem are termed

a. Food pyramid

b. Food web

c. Food chain

d. Food groups

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

518. Two beakers contain boiling water. Beaker A has a volume of 150 mL while beaker B has a volume of 600 mL. Which of the following statements is true?

a. Both beakers are at equal temperatures.

b. Both beakers have the same thermal energy.

c. Beaker A has more thermal energy than beaker B.

d. Beaker A has a higher temperature than beaker B.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

519. On the ground, Francis weighs 500n. Aboard flying at an elevation of 1500 m, what would his mass be?

a. 5 kg

b. 50 kg

c. 100 kg

d. 150 kg

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

520. How will you classify the statement” The earth’s outer core is a liquid.”?

a. a law

b. a theory

c. an inference

d. an observation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

521. To save fuel it is advisable to keep your pot tightly closed while cooking. This prevents

a. escape of nutrients

b. escape of steam, thus built up pressure

c. escape of substances which tenderize the food.

d. escape of vapor which increases the boiling point.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

522. Not all organisms are harmful. Which of these is done by yeast?

a. encourage disease food

b. cause Yakult to be milky

c. cause milk to become cheese

d. Promotes the rising of bread for baking

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

523. Which of the following organisms is used to convert milk to cheese?

a. bacteria

b. protozoa

c. viruses

d. algae

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

524. Why do mountain climbers use oxygen equipment at the top of high mountains?

a. There is a hole in the ozone layer.

b. There is less oxygen in the air at great heights

c. There is less nitrogen in the air at great heights.

d. There is no air on top of very high mountains.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

525. War experts use energy in its discovery of nuclear bombs. When energy is released from a nuclear fission, what occurs?

a. Atoms are split into fragments.

b. Energy is released from fission.

c. Decrease in mass nuclear bombs.

d. The energy possessed is used for bombing nations.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

526. Which of the following alternative sources of energy could result to acid rain?

a. solar

b. biogas

c. geothermal

d. nuclear energy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

527. Which of the following is predicted to be the result of global warming?

a. rising ocean level

b. thinning of ozone layer

c. more severe earthquakes

d. larger volcanic eruptions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

528. Billy is one student who tries his best to submit laboratory reports, projects, and other requirements on time. Which of the following scientific attitudes does Billy possess?

a. Patience

b. responsibility

c. open-mindedness

d. honesty

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

529. A manager of a textile company said it is too expensive to treat liquid wastes so he suggested digging hole near the factory where the wastes can be stored. Is this environmentally safe?

a. No, the liquid can be recycled.

b. No, the liquid waste will seep to the ground water.

c. Yes, the liquid wastes will be less hazardous with time.

d. Yes, the liquid will pass through layers of soil and becomes clean.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

530. The air in Metro Manila is now heavily polluted with carbon dioxide and lead dust from the motor vehicles, factories, and restaurants. As a citizen, you will minimize pollution by following all the following practices except

a. Bury garbage rather than burning it.

b. Burning garbage in your own backyard.

c. Participate actively in government’s tree planting project.

d. Help disseminate information regarding the advantages of using anti-pollution devices for motor vehicles

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

531. Insecticides are used to control insect populations so that they do not destroy crops. However, over time, a new insecticide has to be developed as they become less effective in killing the insects. Why?

a. Insecticides build up in the soil.

b. Insecticides are concentrated at the bottom of the food chain.

c. Surviving insects pass their resistance to insecticides to their offspring.

d. Surviving insects have learned to include insecticides as a food source.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

532. Why do fishermen catch more fish during the new moon than during the full moon?

a. Fishes look for mates during the new moon

b. Fishes are attracted to the light from the fishing boat

c. Fishes go near the water surface during new moon because the water is warmer.

d. Fishes are more active during new moon because the salt content of water is just right.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

533. In one of his investigations, Alexander Fleming noticed that bacteria growing on agar did not grow next to a mold that was growing on the same plate. He wrote in his report, “The mold may be producing a substance that kills bacteria.” The statement is best described as

a. a conclusion

b. a hypothesis

c. an observation

d. a generalization

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

534. Which of the following is the primary reason why scientists repeat measurements they take during experiments?

a. To list all the results in a table

b. To estimate experimental error

c. To check if the equipment is working.

d. To change the experimental conditions.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

535. When scientists investigate, it is said that they follow the scientific method. How will you logically arranged the essential steps in the scientific method?

1. make a hypothesis

2. recognize the problem

3. formulate the simplest generalization

4. perform experiments to test the prediction

5. predict the consequences of the hypothesis

a. 1,4,2,3,5

b. 2, 1, 5, 4, 3

c.2,5,1,3,4

d. 3, 2, 1, 4, 5

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

536. Which of the following factors contribute to “greenhouse effect”?

a. destruction of the forests

b. use of carbon dioxide by land plants

c. depletion of minerals in the soil by over farming

d. use of solar glass panels to capture radiant energy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

537. All interacting units of matter tends to move toward a state in which energy content is a minimum, and the energy distribution is most random. In the process of attaining this state, energy matter and energy-matter transformations occur. This scheme is governed by all of the following concepts except

a. conservation

b. equilibrium

c. homeostasis

d. isostasy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

538. Matter exists in the form of units which can be classified in hierarchies or organizational levels. Which of the following units show a correct hierarchical organization?

a. atom — molecule — element — compound — mixture

b. cell — tissue — organ — system — organism

c. solids — liquids — gases — plasma

d. protons — neutrons — electrons — ion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

539. Which of the following statements is not true of energy in the biosphere?

a. Energy flows a one — way path.

b. Energy is conserved in the biosphere.

c. Energy follows a cycle through the web of life.

d. Energy leaves the living system in the form of heat.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

540. Electrical energy is used to power a light bulb. How does the amount of electrical energy used to compare to the amount of light energy produced?

a. less than the amount of light energy produced.

b. more than the amount of light energy produced.

c. the same as the amount of light energy produced

d. depends on the wattage produced by the light bulb

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

541. The following statements are ideas about the environment. Which one is false?

a. Clear water is clean water.

b. Plants help clean the air of harmful gases.

c. It takes millions of years for crude oil to form.

d. Fire can sometimes start by itself in a big pile of decaying garbage.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

542. Ultrasound is often used by medical workers to obtain features of internal body parts. Infrasound on the other hand is commonly used in:

a. monitoring conditions in pregnant women

b. detecting harmful living tissues inside the body

c. seismographic surveying of structures below the earth’s surface

d. providing moving pictures of tidal waves and earthquakes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

543. A 12 cm red hot steel bar is placed into a pan of boiling water. Which statement correctly explains the resulting heat transfer?

a. Heat flow out of the kettle to the cooler surrounding air.

b. Heat flow from the water to the steel bar because boiling water has more thermal energy.

c. Heat flows from the water to the steel bar since the water molecules have higher average kinetic energy.

d. Heat flows from the water to the steel bar since the steal bar is at a higher temperature

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

544. Which of the following acid groups is found in vinegar?

a. nitric acid

b. acetic acid

c. formic acid

d. ascorbic acid

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

545. Which of the following forms of energy travels through empty space?

a. chemical energy

b. radiant energy

c. sound energy

d. all of them

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

546. Why do we see the sun rise in the east and set of the west?

a. the earth rotates from west to east

b. the earth revolves counterclockwise

c. the earth revolves from west to east

d. the sun rotates in a clockwise manner

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

547. All of the following are physical properties except

a. sugar dissolves in water

b. water evaporates from an open container

c. moth balls sublime at room temperature

d. butter turns rancid when left unrefrigerated

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

548. Colloids maybe dispersed in a gas, liquid, or solid. Which of the following colloidal systems show a liquid dispersed in a gas medium?

a. clouds

b. smoke

c. paint

d. beaten egg white

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

549. Which blood transfusion would agglutinate blood?

a. A donor –> A recipient

b. A donor –> 0 recipient

c. A donor –> AB recipient

d. 0 donor —> AB recipient

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

550. All of the following compose the male reproductive organ of a flowering plant except

a. anther

b. pollen grain

c. stigma

d. stamen

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in General Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status