You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Criminalistics Part 13 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 13 | Licensure Exam for Criminologist

MCQ in Criminalistics Part 13 | Licensure Exam for Criminologist

This is the Criminology Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Criminalistics Part 13 as one coverage of Licensure Examinations for Criminologist. The examination is divided into six subjects. First is the Criminal Jurisprudence and Procedure, 20%. Second,  Law Enforcement Administration, 20%. Third,  Crime Detection and Investigation, 15%. Fourth, Criminalistics, 20%. Fifth, Correctional Administration, 10%. Lastly, Criminal Sociology, 15% for a total of 100%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License Criminologist very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Criminologist.

PRC BOARD OF CRIMINOLOGY SYLLABI 2021

1. Criminal Jurisprudence and Procedure – 20%

  • Introduction to Philippine Criminal Justice System
  • Human Rights Education
  • Criminal Law Book 1
  • Criminal law Book 2
  • Criminal Procedure
  • Evidence
  • Court Testimony
  • Related Special Penal Laws

2. Law Enforcement Administration – 20%

  • Comparative Models in Policing,
  • Introduction to Industrial Security Concepts
  • Law Enforcement Operations and Planning with Crime Mapping

3. Crime Detection and Investigation – 15%

  • Fundamentals of Criminal Investigation with
    Intelligence
  • Specialized Crime Investigation 1
    with Legal Medicine
  • Specialized Crime Investigation with Simulation on Investigation
    and Interview
  • Traffic Management and Accident Investigation with Driving
  • Technical English 1 (Investigative Report Writing and Presentation)
  • Fire Protection and Arson Investigation
  • Vice and Drug Education and Control
  • Technical English 2 (Legal Forms)
  • Introduction to Cybercrime and Environmental Laws and Protection

4. Criminalistics – 20%

  • Forensic Photography
  • Personal Identification Techniques
  • Forensic Chemistry and Toxicology
  • Questioned Documents Examination
  • Lie Detection Techniques
  • Forensic Ballistics

5. Correctional Administration – 10%

  • Institutional Corrections
  • Non-Institutional Corrections
  • Therapeutic Modalities

6. Criminal Sociology – 15%

  • Introduction to Criminology
  • Theories of Crime Causation
  • Human Behavior and Victimology
  • Professional Conduct and Ethical Standard
  • Juvenile Delinquency and Juvenile Justice System
  • Dispute Resolution and Crises/Incidents Management
  • Criminological Research 1 (Research methods with Applied Statistics)

Source: RA No. 11131 “The Philippine Criminology Profession Act of 2018” | Professional Regulatory Board of Criminology Resolution No. 01 Series of 2021

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in Criminalistics Part 12 | Licensure Exam for Criminologist

Choose the letter of the best answer in each questions.

601. A pattern in which the ridges flow from one circle to another without recurving, usually forming a slight upward curve in the center having resemblance of an arch

a. Plain arch

b. Tented arch

c.  Plain whorl

d. Plain loop

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

602.  It is a fingerprint pattern in which the ridge or downward slant from the little finger toward the radius bone or the thumb.

a.  Loop

b. Ulnar loop

c.  Radial loop

d. Tented arch

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

603.  The system of fingerprinting is referred to as:

a. Poroscopy

b. Podoscopy

c.    Dactyloscopy

d. Palmistry

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

604.  In taking the fingerprint, it is a must to instruct the subject to:

a. Stiffen the fingers

b. Relax the fingers

c. Wash both hands before taking the prints

d.  Exert pressure on the inking process

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

605.  It is a ridge in the center of the fingerprint pattern which may resemble a rod, loop, or a spiral in the interior of the pattern.

a.  Core

b.  Loop

c.  Delta

d. Bifurcation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

606.  A German criminologist who discovered that fingerprinting for identification purpose were already used in the Far East during the Tang dynasty from 618 to 906  A.D.

a.  Henry Faulds

b. Dr.  Nehemiah Greu

c.  Robert Heindle

d. Alphonse Bertillon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

607.  Regarded as the “Father of Fingerprints”

a. Sir Edward Richard Henry

b. Sir Frances Galton

c. Alphonse Bertillon

d. Gilbert Thompson

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

608.  Basis of fingerprint identification.

a. Pores

b. Ridges

c.  Friction ridges

d. Latent print

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

609.  Fingerprinting is universally used as a valuable method of identification due to following reason; except

a.  Fingerprints are not changeable

b. There are no two identical fingerprints

c. wounded or burned-out patterns will re-appear

d. It is formed in the ninth month of pregnancy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

610.  Period of a person’s life wherein papillary ridges are formed and developed?

a.  3rd month of fetal life

b.    6th months of infancy

c.    At birth

d.    3 months after birth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

611.  Nucleus of the fingerprint pattern which may resemble a loop, spiral or rod.

a.  Delta

b. Core

c. Ridge

d.    Whorl

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

612.  Minimum identical characteristics detail to justify the identity between two points.

a. Nine

b. Twelve

c. Fifteen

d. Eighteen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

613.  A British scientist who devoted his work to the study of fingerprint and established his system of fingerprint classification in England.

a.  Sir Francis Galton

b.  Sir Edward Richard Henry

c. Samuel Clemens

d. Gilbert Thompson

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

614.  An American who first utilized fingerprint classification to prevent forgery in New Mexico.

a.  Sir Francis Galton

b. Sir Edward Richard Henry

c. Samuel Clemens

d.   Gilbert Thompson

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

615.  First chief of the Identification Bureau in Paris who was known for his anthropometric measurement.

a. Alphonse Bertillon

b. Sir Edward Richard Henry

c. Samuel Clemens

d. Gilbert Thompson

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

616.  First Filipino expert on fingerprinting.

a. Atty.  Agustin Patricio

b. Gen.  Rafael Crame

c. Atty. Lorenzo Sunico

d. Col. Jose Lukban

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

617.  First judicial decision within Philippine jurisprudence relying on the science of fingerprinting.

a. People of the Philippines Vs.  Medina, 59, Phil. 330

b. People of the Philippines vs.  Ponferada, 54 Phil, 68

c.  People of the Philippines vs. Arseni, 34 Phil,   750

d.    People of the Philippines vs. Pacana, 47  Phil.   48

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

618.  Papillary or friction ridges may be located at:

a. Fingers

b.  Palms

c. Soles of the feet

d. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

619.  The fingerprint classification which is used in the United States.

a.    Henry System

b.  Batley System

c. Beni’lion System

d. Galton System

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

620.  Which among the following is considered as a basic type of ridge characteristics?

a. Ridge ending

b.  Bifurcation

c. Dots

d. All of the foregoing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

621.  Study of the characteristics formed by the sides of papillary ridges as means of identification.

a. Edgeoscopy

b. Poroscopy

c. Podoscopy

d. Chiroscopy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

62.   In taking fingerprints the absolute control of the subject’s hand is:

a. Necessary

b. Unnecessary

c. Optional

d. Excessive

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

623.  Usually occupational damage to ridge formation is;

a.   Temporary

b.  Permanent

c. Lasting

d. Stable

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

624.  An inking pad which requires no ink or roller.

a.    Porelon

b.    Special pad

c.    Inkless pad

d. None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

625.  If the same digits of both hands are missing, the impression is held to be:

a. Plain whorl meeting

b.  Loops

c. Arches

d. Dependent on ridge tracings

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

626.  Referred to as outer terminus:

a.   Delta

b. Dots

c. Bifurcation

d.  None of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

627.  Failure to clean the slab after using it produces:

a. Impression of false markings

b. Accentuation of patterns

c. Pattern reversals

d. Difficulty in photographing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

628.  In taking fingerprints are rolled away from the body of the subjects.

a.  All fingers

b. All finger except the thumbs

c.  Both thumbs

d. Both little fingers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

629.  Impressions which are taken simultaneously on the fingerprint card are referred  to as:

a. Rolled impressions

b.  Plain impressions

c. Fragmentary impressions

d. Visible impressions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

630.  Known for his rule which states that No two individuals in the world are exactly the same size and  that human skeleton  does  not change  after  20 years.

a. Darwin

b.  Mendel

c. Calton

d. Bertillon

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

631.  The easiest means of discovering latent fingerprints is to view the area:

a.  Obliquely

b. About half an inch distance

c. Directly

d. about one inch distance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

632.  Fingerprint pattern in which two or different type of pattern are represented.

a.   Accidental loop

b. Central pocket loop

c. Double loop

d. Whorl

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

633.  A distinct fingerprint pattern with two separate loops, with its respective shoulder and deltas.

a. Double loop

b.  Accidental loop

c. Central pocket loop

d. whorl

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

634.  A fingerprint pattern with a single loop but has two deltas.

a. Accidental loop

b. Double loop

c.  Whorl

d. Central pocket loop

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

635.  What pattern bears a downward slant of ridge from the thumb toward  the little  finger?

a. Tented Arch

b. Radial loop

c. Ulnar loop

d. Loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

636.  A fingerprint pattern which one or more ridges enter on either side of the impression by a recurve, and terminate on the same  side where  the  ridge has  entered.

a. Tented arch

b.  Radial loop

c. Ulnar loop

d.  loop

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

637.  It is triangular shaped and formed by the bifurcation of a ridge at the outer portion of the pattern.

a. Latent prints

b. Ridge

c. Core

d. Delta

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

638.  The three basic types of ridge characteristics are:

a. Enclosure, long ridges and upthrusts

b. Criss-crossing ridges, incipient ridges

c. Ridge endings, dots and bifurcations

d. Type lines, converging ridges and recurving ridges

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

639.  A single ridge that bifurcates and meets again to form a single ridge is called:

a.  Enclosure ridge

b. Dot ridges

c.  Short ridges

d. Resembling a loop

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

640.  Which part of the human body has no papillary ridges.

a.  Soles of the foot

b. Palm

c.  Finger

d.   Both A and B

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

641.  Points often missed in rolling impression.

a.  Bifurcation

b. Core

c. Delta

d.  Ridge

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

642.  Fingerprints left at the crime scene which may be an impression or imprint.

a.   Latent print

b. Pattern

c. Whorl

d. Arch

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

643.  Which among the following is not considered as a basic fingerprint pattern?

a.  Loop

b. Arch

c.  Whorl

d.   Accidental

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

644.  A fingerprint pattern in which the ridges form a sequence of spirals around core axes.

a.    Whorl

b. Central packet loop

c. Double loop

d.  Accidental

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

645.  Refers to the study of sweat gland openings found on papillary ridges as a means of identification.

a.    Poroscopy

b.  Edeoscopy

c. Podoscopy

d.  Dactyloscopy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

646.  A ridge which forks out into two ridges.

a.   Delta

b.  Bifurcation

c. Core

d.  Pores

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

647.  Fingerprints pattern in which the downward slant or ridges from the little finger toward the thumb.

a.  Ulnar loop

b.    Radial loop

c. Arch

d. Whorl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

648.  To help identify a subject who is an alien, the most vital information to be obtained at the Bureau of Immigration and Deportation is…

a.  Educational attainment of the alien

b.  Residence of the alien

c. Occupation of the alien

d.  Port of entry of the alien

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

649.  In tracing a suspected person at large in a criminal case, the least vital among the following would be…

a.  His appearance and how he dresses

b.  Known associates and companions

c. His occupation or means of livelihood

d. Where the suspect hang’s out

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

650.  What does the first two digit of a person’s Social Security Number indicates?

a.  The occupation of the member at the time of registration

b. The month of registration

c. The income bracket or group where the member belongs

d. The region where the member originally registered

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Criminalistics Series

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Criminalistics Series | Licensure Exam for Criminologist
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status