MCQ in General Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 15 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 14 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

701. Mass society is described as being composed of anonymous individuals. The word “anonymous” is used to convey the idea that the individuals involved:

a. Are known only to those who control the mass media

b. Are unaware of other individuals exposed to the same stimuli

c. Are unaware that there are mass audience

d. Have little influence on decision making since they are not organized

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

702. Which of the following characterizes the behavior pattern of differed gratification?

a. The minority groups

b. The lower class

c. The upper class

d. The middle class

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

703. The El Niño phenomenon which grabbed control of the world’s weather machine is identified by climatologists as:

a. Landslides, flash floods and warm air currents

b. Lack of rains, droughts and crop failure

c. Heavy downpours and tropical storm in some parts of the earth

d. All of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

704. A group which has an excess/deficiency of electrons is called:

a. Proton

b. Molecules

c. Electron

d. Ion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

705. What is least likely to be a function of a trade association?

a. Protecting the reputation of the industry

b. Standardizing types of products

c. Influencing government policy

d. Encouraging completion

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

706. In every society, a certain positions are assigned to individuals on the basis of age, sex, marital status, and other criteria. These patterns are:

a. University accepted and practiced

b. Cultural defined

c. Learned from parents

d. Taught in school

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

707. To be a moral person is to:

a. Be integrated in speech, feelings, thinking and action

b. Known and act upon the “ought to be” and the “ought to do”

c. Be able to follow the dictates of one’s conscience

d. Be acceptable by society

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

708. When lighted, the energy of the alcohol in a lamp is:

a. Transformed from chemical energy to mechanical energy

b. Transformed from chemical to heat energy

c. Lost while heating is done

d. Completely destroyed

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

709. Radium was discovered by:

a. Albrecht Von Haller

b. Pierre and Marie Curie

c. Joseph John Thomson

d. Albert Einstein

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

710. Fossils are most likely to be found in:

a. Ocean floor

b. Sedimentary rocks

c. Igneous rocks

d. Metamorphic rocks

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

711. Four circular holes of equal size arranged from top to bottom were cut 2 cm apart into a large plastic bottle. The holes were covered with tape, and the bottle was filled with water. The tape was then removed. Which of the following statements will best described the result?

a. The sudden release of water will cause the bottle to collapse

b. Water from each hole will squirt out the same distance from the bottle

c. Water from the top hole will squirt out the farthest

d. Water from the bottom hole will squirt out the farthest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

712. Symbiosis is defined by biologists as individuals of different species living together in intimate association; regardless of whether the association is harmful, neutral, or beneficial. All of the following pairs are examples of symbiosis, except:

a. Human and tapeworms

b. Dogs and fleas

c. Cats and mice

d. Ants and aphids

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

713. “How much money did you bring for shopping?” Which of the following would answer this question?

a. I have some change in my purse.

b. None, but I have a credit card

c. I have PHP500.00 inside the envelope in my desk

d. All the cash I have was spent at the grocery store yesterday

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

714. Adults acquire new word and experience primarily through:

a. Casual explanation from peers

b. Formal instruction in school

c. Exposure to their use

d. Use of thesaurus

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

715. Which of the following is the numerical form for “twenty thousand twenty”?

a. 2,020

b. 2,000,020

c. 20,020

d. 20,000,200

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

716. How many ten thousand are there in one million?

a. 100

b. 500

c. 50

d. 1000

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

717. Which of the following statement is true of nuclear fission?

a. The energy process is identical to that which occurs in the sun

b. Energy is obtained by getting nucleus of the atoms to break up to split

c. After the lighter atoms are changed into energy

d. Scientists can combine lighter atoms to form heavier atoms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

718. The skull of a person increase in size rapidly during:

a. Puberty

b. Babyhood

c. Adolescence

d. Adulthood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

719. Metabolism and combustion are chemically similar. They both result in the oxidation of some compounds. If completely oxidized which of the following foodstuffs would yield the most thermal energy?

a. A cup of ice cream

b. A cup of sugar

c. A cup of milk

d. A cup of flour

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

720. In countries where medical skill and a public understanding about health and disease are wide spread, which of the following changes are evident?

I. Accidental deaths have decreased
II. The communicable disease death rate has decreased
III. Infant mortality has decreased
IV. More people live a full life
V. People live long enough to succumb to degenerative disease

a. I, II and III

b. II, III, IV and V

c. I, II, III, IV and V

d. I, II, III and IV

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

721. Which of 0the following parts of the circulatory system carries digested fats away from the intestines?

a. Lacteals

b. Pancreatic duct

c. Arterial capillaries

d. Pulmonary artery

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

722. When water evaporates, it changed into which of the following state?

a. Solid

b. Matter

c. Gaseous

d. Liquid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

723. Which of the following statement is not true about comets?

a. Comets may go around the sun in any direction

b. Comets are mostly frozen gases and cosmic dust

c. Comets glow by their own light

d. Comets generally have elongated, elliptical orbits

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

724. A British physician and bacteriologist, Sir Ronald Ross was awarded the Nobel Prize in medicine for his researches in:

a. Liquid fuel rocket

b. The prevention of hepatitis

c. The transmission of malaria

d. The control of cholera

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

725. A thermometer measures:

a. Energy

b. Heat

c. Pressure

d. Temperature

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

726. Which of the following forms of energy travels in waves?

a. Chemical energy

b. Sound energy

c. Mechanical energy

d. Electrical energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

727. A readability mismatch happens when the reading levels of books exceed the reading levels of the students. In this situation, the students experience frustration and they fall short of the expected desired output. A student who finds himself/herself in such a mismatch will likely do which of the following?

a. Present an argument that the selection or story read was not properly written

b. Write a comprehensive reaction paper regarding the selection or story read

c. Give an intelligent critique of the selection or story read

d. Manifest an expected and commensurate emotional reaction to the selection or story read

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

728. Which of the following principles is declared in the Constitution?

a. Civilian authority is sometimes supreme over the military

b. The Philippine Constitution is a democratic and republican state. Sovereignty resides in the people and all government authority emanating from it

c. The state has the power to wage war in defense against outside attack

d. The separation of the church and state shall be inviolable

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

729. Which of the following is defined as a declaration and enumeration of the individual rights and privileges which the Constitution is designed to protect against violation by the government or by an individual or group of individuals?

a. Power of the State

b. Bill of Rights

c. Suffrage

d. Human Rights

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

730. Teachers have a responsibility for the development of children’s competence in basic concepts and principles of free speech. Therefore, if were children to develop their own voices in a free society, teachers must support
participatory democratic experiences in the daily classroom activities through:

a. Consideration for cultural gender differences

b. Concepts and principles of free speech

c. Indoctrination of the principles of society

d. Developing children’s citizenship competence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

731. Kami ang kabataang siyang magiging pag-asa ng bayan.

a. Pagtula

b. Pagtatanong

c. Pagtukoy

d. Pasasalamat

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

732. Ikaw naman kasi, nagpahuli ka pa.

a. Pagkontrol ng kilos

b. Paglikha

c. Pagbibigay ng impormasyon

d. Pagbabahagi ng damdamin

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

733. Alin sa mga sumusunod na mga akdang pampanitikang nagdala ng maling impluwensya sa buong daigdig.

a. Ang Romeo at Juliet

b. Ang Koran

c. Ang Divina Commedia

d. Ang Banal na Kasulatan

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

734. Alin sa mga sumusunod ang pinakatamang pangungusap?

a. Ang bago’t malaking pabrikang pinagtrabahuhan nila ay malapit sa amin

b. Ang pabrikang pinagtrabahuhan nila malapit sa amin ay bago’t malaki

c. Ang pinagtatrabahuhan nilang malapit sa amin ay bago’t malaking pabrika

d. Ang pabrikang malapit sa amin, bago’t malaki ay pinagtatrabahuhan nila

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

735. Alin sa sumusunod ang pinakatamang pangungusap?

a. Nagpapabata ang pulbos sa kutis na Clinique

b. Nagpapabata sa kutis ang pulbos ng Clinique

c. Nagpapabata ng mukha sa kutis ng pulbos na Clinique

d. Nagpapabata sa kutis ng mukha ang pulbos na Clinique

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

736. Piliin ang gawi ng pagsasalita: “Kasiyahan ko nang makitang kayo’y nagmamahalan.”

a. Pagbabahagi ng damdamin

b. Pangarap

c. Pagkontrol ng kilos

d. Pagkuha ng impormasyon

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

737. Ang kaugnayan ng pagkakapatay kina Burgos, Gomez at Zamora sa panitikang Pilipino ay:

a. Nanatiling masigla ang diwang Pilipino

b. Nakagising sa damdaming makabayan ng mga Pilipino

c. Natutong lumabag sa batas at lumaban sa may kapangyarihan ang mga Pilipino

d. Naimpluwensyahan ang diwa alipin ng mga Pilipino

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

738. “Walang tubig kahapon.” Ito ay pangungusap na:

a. Walang pandiwa

b. Walang paksa

c. May panaguri

d. May paksa

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

739. A computer system is actually made up of actual physical machines known as:

a. Monitor

b. Hardware

c. Printer

d. Software

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

740. A vehicle consumes one liter of gasoline to travel 10 kilometers. After a tune-up, it travels 15% farther on one liter. To the nearest tenth, how many liters of gasoline will it take for the vehicle to travel 230 kilometers?

a. 20.15 liters

b. 23 liters

c. 23.15 liters

d. 20 liters

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

741. The history of the earth has been divided by scientists into eras. Which of the following shows the arrangement of these eras into proper sequence from the oldest to the most recent?

a. Precambrian — Mesozoic — Cenozoic — Paleozoic

b. Paleozoic — Cenozoic — Precambrian — Mesozoic

c. Precambrian — Paleozoic — Mesozoic — Cenozoic

d. Cenozoic — Mesozoic — Paleozoic — Precambrian

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

742. If n < m and a < b, then ____________.

a. n + a > m + b

b. m = b

c. n = a

d. n + a < m + b

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

743. If the scores in a Mathematics test of 45 students are arranged from the highest to the lowest, the 23rd score is the:

a. Mean

b. Variance

c. Median

d. Mode

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

744. To find perimeter (P) of a rectangle that has a length of 16 inches and width of 12 inches, which of the following equation can be used?

a. P=2(16)(12)

b. P=(16)+(12)

c. P=2(16)=(12)

d. P=2(16+12)

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

745. What is the cube root of (32 x 3)?

a. 9

b. 3 x 3

c. 27

d. 3

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

746. Which of the following is closes to normal body temperature?

a. 32 degrees Fahrenheit

b. 50 degrees Celsius

c. 37 degrees Celsius

d. 212 degrees Fahrenheit

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

747. A change in the composition of a substance resulting in the formation of a new substance is called:

a. Nuclear change

b. Chemical change

c. Mechanical change

d. Physical change

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

748. Which of the following gives the sum of the polynomials
(a2 + b2 + ab) and (3a2 + 4ab – 2b2)?

a. 4a2 + b2 + 5ab

b. 5a2 + 5b2 = 5ab

c. 3a2 + 5ab – 2b2

d. 4a2 + 5ab – b2

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

749. Of the 50 students enrolled in the subject Curriculum and Instruction, 90% took the final examination at the end of the term. Two-thirds of those who took the final examination passed. How many students passed the exam?

a. 33

b. 45

c. 34

d. 30

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

750. A cube is a rectangle solid, the length, width and height of which have the same measure called the edge (e) of the cube. The volume of the cube is found by cubing the measure of the edge. What is the volume of the cube whose edge is 4cm?

a. 27 cm3

b. 64 cm3

c. 206 cm3

d. 125 cm3

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in General Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status