MCQ in General Education Part 16 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 16 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 16 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 15 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

751. “While attempting to explain the role of imitation in language acquisition, investigators studied the different aspects of language development.” An inference which parents may make from this passage is that they should:

a. Realize that their child’s imitations may reflect several aspects of language acquisition

b. Be concerned when a child imitates their language

c. Should be unconcerned as imitation is too complex

d. Realize that their talking may over-stimulate their child’s activities

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

752. Give the value of a, if the statement is 4ab = 20 and b = 5.

a. 4

b. 2

c. 1

d. 3

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

753. How do you determine the total length of the clothing materials if there are 7 2/10 meters and 15 4/5 meters available?

a. 23 m

b. 18 ¼ m

c. 18 m

d. 18 ½ m

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

754. Hacienda Dos was to be divided among 22 tenants. Each tenant will be rewarded 6 hectares each. What was the area of Hacienda Dos?

a. 142 hectares

b. 122 hectares

c. 152 hectares

d. 132 hectares

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

755. Which process occurs when dry ice, CO2 (s) is changed into CO2 (g)?

a. Decomposition

b. Evaporation

c. Condensation

d. Sublimation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

756. What must be employed to continuously strengthen a school guidance program?

a. Assignment of responsibilities

b. Research

c. Evaluation

d. Program planning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

757. The first day of June is a Saturday. What day will the last day of June be?

a. Sunday

b. Monday

c. Thursday

d. Friday

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

758. In the count of Monte Cristo, Edmond Dante was wrongfully imprisoned in:

a. The Castle of Chillon

b. The Devil’s Island

c. The Alcatraz

d. The Bastille

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

759. A change in the shape of size of an object can be classified as:

a. Chemical change

b. Nuclear change

c. Physical change

d. Mechanical change

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

760. All of the following correctly describes the ballad, except:

a. A ballad is a narrative poem

b. A ballad uses dialogue

c. A ballad often rhymes a, b, c, d

d. A ballad often uses learned language

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

761. “He is the black sheep in the family.” Which figure of speech is used?

a. Simile

b. Metaphor

c. Hyperbole

d. Synonym

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

762. A good writer supports his generalizations with __________ examples.

a. Concrete

b. Unfamiliar

c. Convenient

d. Abstract

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

763. “Values education is integrated in the curriculum of all levels.” Which of the following supports this statement?

a. Additional classroom will be needed

b. New teachers will be hired

c. Values education is stressed in all subjects at all levels

d. There is a need for training of teachers to teach

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

764. “Once I passed through a populous city imprinting my brain for future use with its shows, architecture, customs, and traditions. Yet now, of all that city I remember only a woman I casually met who detained me for love of me.” This passage is an example of:

a. Free verse

b. Blank verse

c. Prose

d. Metered poetry

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

765. Whose values are most evident in children before they go to school?

a. Mother-father value system

b. The maid or yaya value

c. Peer value system

d. Teacher-classmate value system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

766. A value of the expression 3xy + 5y + 7 when x = 2 and y = 3 is:

a. 50

b. 42

c. 36

d. 34

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

767. If a function is defined by the set of orders pairs (1,2), (2,4), (3,8), (4,16), (5,Y) then the value of Y is:

a. 32

b. 20

c. 10

d. 25

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

768. Noise can be a pollution of the air. When is it a nuisance?

a. Noise caused by percussion affects hearing

b. Sound waves can be destructive to the ear

c. Noise above 140 dB cause pain in the eardrum

d. Decibels (dB) can be loud or soft

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

769. Because the moon rotates on its axis at the same time as it _______ around the earth, we see the same side always.

a. Revolves

b. Revolve

c. Is revolving

d. Has been revolving

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

770. She wrote a “first-rate” report. What does it say about the report?

a. Run-of-the-mill

b. Ordinary

c. Excellent

d. Mediocre

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

771. She has a penchant for blue dresses. This indicates ___________.

a. Dislike

b. Fondness

c. Avoidance

d. Strong aversio

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

772. “While attempting to explain the role of imitation in language acquisition, investigators studied the different aspects of language
development.” An inference which parents will make from this passage is that they should:

a. Realize that their talking may over-stimulate their child’s activities

b. Be concerned when a child imitates their language

c. Should be unconcerned as imitation is too complex

d. Realizes that their child imitations may reflect several aspects of language acquisition

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

773. Respect and reverence is in these lines. Choose one:

a. I die just when I see the break of dawn

b. I have but one life to give

c. Have faith in Divine Providence

d. Love your country. It’s the home of your people

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

774. “She is a vision of feminine pulchritude.” This stands for the following except:

a. Comeliness

b. Loveliness

c. Homeliness

d. Physical Beauty

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

775. The line “under the bludgeoning of chance, My head is bloody but un-bowed” depicts the person’s

a. Optimism

b. Confidence

c. Courage

d. Determination

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

776. Shakespeare once said, “My honor is my life, both grow as one, take honor from me and my life is gone.” What is the
correct interpretation for this?

a. He values life before honor

b. He values honor as much as his life

c. He prefers honor instead of life

d. His life is determined by his honor

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

777. Thomas Carlyle said “The man without a purpose is like a ship without a rudder – a waif…” It could be interpreted as ___________.

a. Direction can never come into one’s life

b. One’s life doesn’t need to be controlled

c. There should be a strong driving force in one’s life

d. There should be sufficient energy in one’s life

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

778. Mr. Biton calls for a meeting and tells the parents to buy big pencils and crayons for their children. Which of the following reasons best justifies his action?

a. Big pencils and crayons can be used for a Big pencils and crayons will help them developed their muscles

b. long time

c. Muscles of young children are not yet fully developed

d. Young children could write and draw well with big pencils and crayons

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

779. Students are assigned homework. How does the teacher manage to check all assignments?

a. Assign group to counter check student’s works

b. Disregard and proceed to a new lesson

c. Collect assignments after class

d. Assign group leaders check

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

780. How do people react to a boring lectures or even committee hearings? They usually:

a. Clap loud and cheer

b. Keep quiet and listen

c. Normally jeer

d. Walk out in disgust

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

781. A field commander gave his orders. He meant to drop previous order. Which message was heard?

a. Delete! Delete!

b. Over! Over!

c. Repeat! Repeat!

d. Negative! Delete!

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

782. What is implied about the place of our country in technology?

a. Filipinos are at par with any country in I.T.

b. Filipinos score behind in computers

c. Filipinos are abreast in I.T.

d. Filipinos have to learn more from Singapore

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

783. Loss of qualified teachers going abroad is one type of ___________.

a. Unemployment

b. Migration

c. Brain drain

d. Employment

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

784. Ako’y nangangakong matatapos sa isang karera. Siya’y kasama sa:

a. Siya’y hawak ang malamig na bakal

b. Ospital sa panganganak ng asawa

c. Gustong magsuot ng toga isang araw

d. Isang rally sa EDSA

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

785. Ang kagawaran nang pang-ibang bansa ay gulong-gulo kapag may giyera sa ibang bansa. Ano ang unang ginagampanan ng Ambassador sa Bansa:

a. Bayaang masipag-uwian sa sariling sikap ang bawat isa

b. Alamin ang mga tirahan ng mga Filipino sa bayang iyon

c. Ipunin ang mga maykaya at ipalipad pauwi

d. Bilangin ang mga lalaki

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

786. Ang mahalagang katangiang dapat taglayin ng isang tao ay ang pagtitiwala sa sarili, ang wala nito ay magiging mahiyain, ibinababa
ang kanyang sarili, mahirap magtagumpay sa kanyang mga hangarin at mananatiling naiinggit lamang. Ang pangunahing kaisipan ay matatagpuan sa:

a. Ikaapat na pangungusap

b. Ikatlong pangungusap

c. Ikalawang pangungusap

d. Unang pangungusap

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

787. Health officials advised mothers about preservatives used in vegetables. Which advice should be followed to ensure safe vegetables?

a. Soak the vegetables in cold ice

b. Wash the vegetables very well

c. Put vegetables in freezers

d. Wrap the vegetables in newspapers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

788. Ano ang tawag sa mga tanong na tulad ng sumusunod: “Ang bahay ay paligid ng espada, ano ito?

a. Dikreto

b. Bugtong

c. Salaysay

d. Tula

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

789. Maternity leaves are extended to women. What legal provision extends this?

a. Article XIII Sec 14 Women

b. Article XIV Education

c. Article XII Bill of rights

d. Article XIII Role & Right of People’s Organization

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

790. Ang saging kailanman ay di magbubunga ng santol. Ang salawikain ay nagpapahiwatig na:

a. Walang mababago ang anoman

b. Ang bunga ng isang kahoy ay galing sa sariling lahi

c. Walang bungang di galing sa sariling puno

d. Maaaring magbunga ng bayabas ang isang punong santol

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

791. Paano nalaman ang mga talaisipan at saloobin ng mga matanda ng panahon?

a. Pamamagitan ng kartilya

b. Pamamagitan ng kuwento ng mga lola

c. Pamamagitan ng sulat sa buho

d. Pamamagitan ng awit at verso

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

792. A blind mother was allowed to work in a place where her fingers could be productive. Why is this possible?

a. Blind individuals are discouraged from begging

b. The disabled and handicapped are given equal protection of the law

c. Disabled person are given special attention

d. Blind individuals can still be productive

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

793. It has been establish by scientists that when mechanical work is done what can be observed increase in:

a. Its temperature

b. Both its internal energy and temperature

c. Its internal energy

d. Its temperature but not its internal energy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

794. Foreign students in Philippine International schools are required courses in Philippine culture and languages. This makes possible:

a. Provides comparison of cultural difference

b. Promotion of nationalism

c. Allows racial prejudice among foreigners

d. International understanding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

795. In teaching, devices have been classified as hardware and software. Which is a software of these computer terms?

a. Data

b. Program

c. Byte

d. Information

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

796. A young girl left her baby at the household of a monastery. The child grew up without knowing her mother and father. What right is deprived of the child?

a. Self defense

b. Survival trait

c. Self assertion

d. Denial trait

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

797. Alin ang babala na dapat sundin ng mga mamamayan?

a. Gawin ang paghihiwalay ng mga basura

b. Itapon ang basura sa Pasig

c. Bayaran ang buwis para ang basura ay hakutin

d. Itapon ang basura sa tabing dagat

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

798. A child was turned over to an orphanage requesting confidentiality of her parents. One day, the child demanded the full disclosure of her mother’s name. She went to court. What was the right asserted in this case?

a. Right of an individual to proper identity

b. Right of parents to keep the confidentiality of the child’s parental name

c. Right of individual to have real mother

d. Right of individual to have parents

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

799. Children of obese parents have natural tendencies to be obese. Doctors advise parents on maintaining the right weight of children age 0-12 by:

a. Giving balance diets with accompanying exercise

b. Reducing milk intake

c. Encouraging more intake of soda drinks

d. Reducing intake of chocolates, candies and pastries

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

800. After an airplane crush, passengers who choose a fight would say:

a. A seat closest to the cockpit be given to me

b. A middle aisle seat would allow easy escape

c. I want a reservation on the back seat

d. A front seat would be safest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in General Education Part 17 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status