MCQ in General Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 26, 2020)

MCQ in General Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in General Education part 12 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

GENERAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • ENGLISH (Study and Thinking Skills, Writing in the Discipline, Speech and Oral Communication ,Philippine Literature, Master Works of the World)
  • FILIPINO (Komunikasyon sa Akademikong Filipino, Pagbasa at Pagsulat tungo sa Pananaliksik, Masining na Pagpapahayag)
  • MATHEMATICS (Fundamentals of Math, Plane Geometry, Elementary Algebra, Statistics and Probability)
  • SCIENCE (Biological Science -General Biology; Physical Science- with Earth Science)
  • SOCIAL SCIENCES (Philippine Government New Constitution with Human Rights; Philippine History; Basic Economics, Taxation, Agrarian Reform; Society, Culture with Family Planning; Rizal and Other Heroes; Philosophy of Man; Arts; General Psychology; Information and Communication Technology)

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in General Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

551. The first step of the problem solving process in home management is to _____.

a. Identity the possible consequences of potential action

b. Obtain data and information about the problem

c. Identity the problem

d. List alternative course of action

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

552. The housing program for all these years did not succeed because _______.

a. Squatters sell their allotted houses to merchant

b. Squatters return to the squatters area

c. Squatters are spoiled by politician

d. Squatting is a form of livelihood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

553. What has solved the caste and social strata system in the Philippine society?

a. Schools in every barangay

b. School for the handicapped

c. Barangay empowerment

d. High school in every barangay

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

554. Only students with ID cards are allowed to enter the library. Zola studies in the library. Therefore:

a. Zola reads books in the library

b. Zola has an ID card

c. Zola is a bookworm

d. None of these

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

555. After all has been said, the issue was a tempest in a teapot. What is the meaning of the underlined word?

a. finally settled

b. boiled down to nothing

c. temperature dropped

d. simmered down

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

556. The sum of 2 odd numbers is an even number. The numbers 7 and 25 are odd numbers. Therefore:

a. The numbers 7 and 25 are integers

b. Even numbers are real numbers

c. The sum of 7 and 25 is an even number

d. None of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

557. Certain animal behaviors, such as mating rituals, seem to be _________ and therefore, __________ external factors such as climate changes, food supply or presence of other animals of the same species.

a. innate———unaffected by

b. specific———confused with

c. learned———immune to

d. memorized———controlled by

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

558. “I value a man for the SIZE OF HIS HEART.” The capitalized words mean that:

a. man’s love is measured by the size of his heart

b. the size of heart determines the length of life

c. man should use his mind over his heart

d. man’s kindness is most important

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

559. Who enacted the Code of Conduct and Ethical Standards for Public Officials and Employees?

a. The President

b. The Supreme Court

c. The Civil Service Commission

d. The Congress

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

560. All of the following constitute the Committee on Awards to Outstanding Public Officials and Employees except ________.

a. The Ombudsman

b. The Chairman of the Commission on Elections

c. The Chairman of the Commission on Audit

d. The Chairman of the Civil Service Commission

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

561. From whom will all appropriation, revenue or tariffs bills, bills authorizing increase of the public debt, bills of local application, and private bills originate exclusively?

a. The Cabinet

b. The Senate

c. House of Representatives

d. The President

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

562. All bills passed by the Congress, before it becomes a law, must be presented to the ________.

a. President

b. Senate President

c. Speaker of the House

d. Chief Justice

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

563. All of the following are exempt from taxation except ________

a. Non-profit cemeteries

b. Educational institutions

c. Land used for religious purposes

d. Charitable institutions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

564. Two planes leave an airport at noon, one flying east at a certain speed and the other flying west at twice the speed of the former. If the planes are 2,700 miles apart in three hours, how fast is the slower plane flying?

a. 150 mph

b. 300 mph

c. 900 mph

d. 1,020 mph

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

565. Dina earns PHP16,100 per month after receiving a 15% raise. What was Dina’s monthly salary before the raise?

a. PHP2,415

b. PHP13,685

c. PHP14,000

d. PHP18,515

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

566. Tickets for the father and son breakfast were P112 for fathers and P84 for sons. If a total of 450 tickets were sold at P42,000, how many fathers attended the breakfast?

a. 150

b. 200

c. 250

d. 300

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

567. She wishes to meet somebody who is “off the beaten track.” This means:

a. at the lowest level

b. unconventional

c. unbelievable

d. forceful

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

568. Which one of the following is a household chore that has to be done every day?

a. Cleaning the ceiling

b. Laundering bed sheets

c. Sweeping the floor

d. Dusting the furniture

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

569. The competence to convince, use personal influence and develop explicit strategies to influence people is associated with _____.

a. Opportunity seeking and creativity

b. Information seeking and monitoring

c. Persuasion and networking

d. Self confidence and skill decision making

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

570. Multiple regression equation analysis in a study revealed the relative contribution of story elements to reading achievements, and that the contribution of these story elements is substantial. Which of the following conclusions about the correlation of story elements to reading achievement is suggested in the findings?

a. That correlation of 1.0 is needed for this study to be significant

b. That there is little variance between story elements and reading achievement

c. That the story elements are important variables to consider in reading achievement

d. That other important story element is included in the analysis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

571. The prevailing wind systems experienced in the Philippines are __________.

a. Northwest and Southeast monsoon

b. East and West monsoon

c. Northeast and Southwest monsoon

d. North and South monsoon

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

572. The Filipino wants to be accepted by his fellowmen for what he is and to be treated according to his status. He can achieve this by ________.

a. Participating in group activities that interest him

b. Being obedient to all demand that comes his way

c. Offering his services in whatever form that suits him

d. Socializing with his fellowmen within the norms of society

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

573. In which of the following examples is the greatest pressure exerted?

a. A barefooted person standing on the beach

b. A brick resting on the ground

c. A knife cutting a piece of meat

d. A book resting on a table

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

574. Which of the following environmental conditions has been blamed for the usual occurrence of fish kills?

a. Acid rain

b. Eutrophication

c. Atmospheric pollution

d. Silting of lakes and rivers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

575. Which does not belong to the group?

a. Chalkboard

b. Bulletin board

c. Flannel board

d. Magnetic board

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

576. Alin ang tamang babala sa pagtatapon ng basura?

a. Dito ang tambakan ng basura

b. Huwag magtapon ng basura dito

c. Huwag mag-ipon ng basura dito

d. Gamitin ang basurahan sa inyong bahay, huwag dito

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

577. Magbababala ang pulis sa mga tumatawid, alin ang tama?

a. Hoy! Pula ang ilaw, tigil

b. Bantayan ang ilaw bago tumawid

c. Tawid na kayo at luntian ang ilaw

d. Huhulihin ang tatawid sa maling ilaw o signal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

578. Alin sa mga sumusunod na salita ang bumubuo ng pangungusap?

a. Dapat isang mapasa ang LET bago maging guro

b. Dapat ang guro LET ang pinasa

c. Pinasa dapat ng guro ang LET upang maging isang ganap na guro

d. LET lang gamitin sa pagiging guro

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

579. What was the controversial anti-drug campaign in Manila which was stopped by a court decision?

a. Posting of pictures of drug users

b. Parading of handcuffed drug addicts

c. Arrest of drug pushers

d. Painting of houses of drug pushers

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

580. Siya ay hinirang na taga-sensus ng bahay-bahay. Ano ang kanyang nalikom?

a. Ang data at bilang ng mga tao sa isang bayan

b. Ang bilang ng mga tao sa bahay

c. Ang kayamanan ng mga may-bahay

d. Ang data tungkol sa mga naninirahan sa ibat-ibang bahay

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

581. Ano ang isang bagay na di dapat kasangkutan ng isang kagawad ng gobyerno?

a. Magtrabaho habang may sahod

b. Dapat mamahagi ng pera para sa isang kandidato

c. Dapat magsikap yumaman

d. Di dapat mamulitika

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

582. Anong hukuman ang siyang ____ ng kasong kurapsyon?

a. Sandigang Bayan – naglilitis

b. Korte Suprema – maglilitis

c. Ombudsman – tagapaglilitis

d. Court of Appeals – manglilitis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

583. “Ang laki sa layaw, karaniwang hubad,” ayon kay Balagtas kaya ______.

a. Ang mga bata makapagtapos sa pag-aaral

b. Ang mga bata di-sumusunod sa magulang

c. Ang mga bata ay laging magalang

d. Ang babae ay nag-aartista

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

584. Ang hiling ng namatay na artista ay siya’y ilibing sa takip silim. Anong oras iyon?

a. Madaling araw

b. Ika-anim ng umaga

c. Ika-walo ng gabi

d. Sa pagitan ng alas-5 at alas-6 ng hapon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

585. There are military confrontation is some parts of the Philippines. How does the government address the situation?

a. Declare war zone

b. Declare amnesty for all

c. Declare cease fire

d. Negotiate with representatives of both panels

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

586. A maid is continuously molested by a son of a rich landlord. What must the landlord do to protect the maid?

a. Warn the son of his act

b. Lock the maid in her room

c. Report the case to the policeman

d. Terminate the services of the maid

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

587. Cooperatives are helpful to farmers specially in irrigation of rice fields. This is evident when ______.

a. Members are accountable for their fellow members credit lines

b. Members pay their dues after three harvests

c. Non-members are deprived of water

d. Members take turn in getting water ration

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

588. New techniques in food production are learned through ______.

a. Barangay forum

b. Radio comments

c. Television modules

d. Editorial and cartoons

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

589. A farmer owned 302 hectare. He planted 1/3 of the area to coconut. The rest were converted to mango and other fruits. Give the numbers of hectares used for mango and other fruit trees.

a. 202.3 ha

b. 201.33 ha

c. 204 ha

d. 202 ha

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

590. There were 500 houses sold by a subdivision owner. Each occupied 80 square meters each. How big was the whole area?

a. 4 ha

b. 5 ha

c. 14 ha

d. 10 ha

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

591. Give the value of N in 26 2/8 + 22 1/2 = N

a. 48 3/4

b. 48 2/3

c. 48 2/18

d. 48 1/3

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

592. Give the final percentage rate of commission gained by Edna. She sold an appliances for PHP258,000. Her commission was
PHP37,520 minus PHP5,300 for transportation.

a. 12.48%

b. 12.05%

c. 14.54%

d. 14.13%

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

593. The youth is considered 55% of the voting population. Marikina has 1,360 million voters. How many voters are the youth?

a. 750,000

b. 788,000

c. 768,000

d. 748,000

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

594. Cementing of roads are being done in some areas. One barangay has 2 lanes with 7 by 200 meters long for each lane. What is the total area to be cemented?

a. 2,800 sq. m.

b. 14,000 sq. m.

c. 9,000 sq. m.

d. 1,500 sq. m.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

595. Flood has devastated Mindanao and many provinces. The root cause is traced to _______.

a. Conversation of agricultural land to subdivisions

b. Wanton destruction of gold mines

c. Using wood for fuel

d. Wanton cutting of forest trees

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

596. Rivers in Metro Manila are the identified causes of heavy flood. Authorities account this to _______.

a. Waste incineration

b. Waste classification

c. Waste dumping in backyard

d. Waste dumping on river banks

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

597. Dengue fever has caused death to many children and adults. All these are traced to _______.

a. Poor ventilation

b. Poor disposal of waste

c. Poor maintenance of home compost pits

d. Poor hoarding of water in tanks

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

598. Children are discouraged to play in flood water since ______.

a. Urine of rats is contagious

b. Urine of people is around

c. Feces & urine of animals abound

d. Feces of cockroaches are floating

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

599. Chicken pox usually occurs in August. At what stage is it very contagious?

a. During the first week

b. When wounds have swollen

c. When all wound are peeling off

d. When all wounds have disappeared

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

600. A family built house in an inner piece of land. He was not allowed to go through a neighbor’s yard. He was accused of trespassing private property. The law allows such passage under the ______.

a. Right of eminent domain

b. Right of homeowners

c. Right of way

d. Right of travel

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

MCQ in General Education Part 13 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in General Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in General Education | LET
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions