adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 3 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 3 of the Series

MCQ in Professional Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

101. The test in English and Mathematics showed poor results in comprehension and problem-solving questions. How may the data be used for better learners’ performance?

A. Use context clues in vocabulary building.

B. Give more exercises/situations on comprehension questions.

C. Determine weakness in grammatical structures.

D. Involve parents in guiding learners’ developing good study habits.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

102. Which of the following may be the assumption/s of behaviorists?

I. The mind of a newborn child is a blank slate.

II. All behaviors are determined by environmental events.

III. The child has a certain degree of freedom not to allow himself to be shaped by his environment.

A. III only

B. I and II

C. I and III

D. II only

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

103. _____ supports equitable access but on the other hand, quality might be compromised.

A. Open admission

B. School accreditation

C. Deregulated tuition fee

D. Selective retention

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

104. If you want your students to develop reading comprehension and learning strategies which one should you employ?

A. reciprocal teaching

B. cooperative learning

C. peer tutoring

D. mastery learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

105. What statement is FALSE with reference to Article VIII “The Teacher and the Learners” of the Code of Ethics of Professional Teachers?

A. A teacher shall not accept favors or gifts from learners, their parents, or others in their behalf in exchange for requested concessions, especially if undeserved,

B. A teacher shall not inflict corporal punishment or offending learners nor make deductions from their scholastic ratings as a punishment for acts which are clearly not manifestation of poor scholarship.

C. In a situation where mutual attraction and subsequent love develop between teacher and the learner, the teacher shall exercise utmost professional discretion to avoid scandal, gossip, and preferential treatment of the learner.

D. A teacher shall maintain at all ties a dignified personality, which could serve as model worthy of emulation by learners, peers and others.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

106. In the light of the modern concept of teaching, which is a characteristic of effective teaching?

A. pouring information to the learners

B. allowing learners to learn on their own

C. developing abilities to address the future

D. removing the physical presence of the teacher

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

107. One facet of understanding, an evidence of learning is perspective. Which is an indicator of perspective?

A. A bright student refuses to consider that there is another correct solution to the problem apart from hers.

B. A student explains the arguments for and against the acquittal of Hubert Webb and group.

C. A teacher cannot accept opinions different from hers.

D. A mother cannot understand why her child’s performance is below par.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

108. Which among the indicators could be most useful for assessing quality of schooling?

A. participation rate

B. cohort survival rate

C. net enrollment rate

D. drop-out rate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

109. The discrimination index of a test item is +0.48. What does this mean?

A. An equal number from the lower and upper group got the item correctly.

B. More from the upper group got the item wrongly.

C. More from the lower group got the item correctly.

D. More from the upper group got the item correctly.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

110. Which of the following is NOT an example of a teacher’s nonverbal communication?

A. eye contact

B. gestures

C. pauses

D. voice

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

111. Which is a valid assessment tool if you want to find out how well your students can speak extemporaneously?

A. performance test in extemporaneous speaking

B. written quiz on how to deliver extemporaneous speech

C. display of speeches delivered

D. writing speeches

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

112. Professionalization of teachers and teaching as promulgated in Presidential Decree No. 1006, defines teaching as profession concerned with classroom institution ______.

A. by teachers on fulltime basis

B. at the tertiary level in both public and private institutions

C. at the elementary and secondary levels in both public and private schools

D. by teachers of permanent status

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

113. Teacher U asked her pupils to create a story out of the given pictures. Which projective technique did Teacher U use?

A. Rorschach test

B. narrative

C. thematic apperception test

D. reflective

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

114. The Code of Ethics for Professional Teachers stipulates that educational institutions shall offer quality education for all Filipino citizens. How is quality education defined in R.A. 9155?

A. Relevance and excellence of education are emphasized to meet the needs and aspirations of an individual and society.

B. All school-aged children should be provided free and compulsory education.

C. Children with special needs should be mainstreamed with regular classes in the public schools.

D. Public and private basic education schools should provide relevant education.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

115. Teacher A discovered that his pupils are very good in dramatizing. Which tool must have helped him discover his pupils’ strength?

A. Portfolio assessment

B. Performance test

C. Journal entry

D. Paper-and-pencil test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

116. Which appropriate teaching practice flows from this research finding on the brain: The brain’s emotional center is tied into its ability to learn.

A. Create a learning environment that encourages students to explore their feelings and ideas freely.

B. Come up with highly competitive games where winners will feel happy.

C. Tell students to participate in class activities or else won’t receive plus points in class recitation.

D. To establish discipline, be judgmental in attitude.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

117. Your percentile rank in class is 60%. What does this mean?

A. You got 40% of the test items wrongly.

B. You scored less than 60% of the class.

C. You got 60% of the test items correctly.

D. You scored better than 60% of the class.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

118. Which test item is in the highest level of Bloom’s taxonomy of objectives?

A. Explain how a tree functions in relation to the ecosystem.

B. Explain how trees receive nutrients.

C. Rate three different methods of controlling tree growth.

D. Write a paragraph that observes coherence, unity, and variety.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

119. In qualitative social and behavioral studies, “the investigator is a part of the study.” What are implied in this statement?

I. The researcher processes and analyzes the data himself.

II Data interpretation depends on the orientation of the researcher.

III. The investigator is the only source of information.

IV. Data gathering may be done by others but the analysis is done by the researcher.

A. I and IV

B. II and III

C. I, II, and IV

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

120. The observable manifestation of student’s feelings, thoughts, or attitude are summed up as behavior. Every high school teacher is expected to contribute to the assessment of the student’s behavior but the grade is reflected in ______.

A. Good Manners and Right Conduct

B. Values Education

C. co-curricular activities

D. curricular activities

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

121. Which must be present for self[1]evaluation to succeed?

A. consensus between teacher and student regarding evaluation results

B. teacher’s approval of self-evaluation results

C. teacher’s monitoring of self-evaluation process

D. student’s intrinsic motivation to learn

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

122. The instructions for a test are made simple, clear and concise. This is part of which of the following characteristics of a good test?

A. objectivity

B. economy

C. administrability

D. scorability

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

123. What is the mean of this score distribution: 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10?

A. 7

B. 6

C. 8.5

D. 7.5

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

124. The Early Childhood Care and Development Act provides for the promotion of the rights of children for survival and development. Which of the following statements is not among its objectives?

A. Enhance the role of parents as the primary caregivers and educators of their children form birth onward.

B. Facilitate a smooth transition from care and education provided at home to community or school-based setting and primary schools.

C. Assist the LGUs in their endeavor to prepare the child for adulthood.

D. Enhance the physical, social, emotional, cognitive, psychological, spiritual, and language development of young children.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

125. Which of the following represents a minuscule curriculum?

A. textbook that learners use

B. lesson plan that teachers prepare

C. reference materials that supplement the text

D. lecture notes of the teacher

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

126. Bernadette enjoyed the roller coaster when they went to Enchanted Kingdom. Just at the sight of a roller coaster, she gets excited. Which theory explains Bernadette’s behavior?

A. operant conditioning

B. attribution theory

C. Pavlovian conditioning

D. social learning theory

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

127. What objectives do effective leaders foster?

I. Attainable

II. Measurable

III. Results-oriented

IV. Specific

V. Time-bound

A. II, III, and IV

B. I, II, III, IV, and V

C. I, IV, and V

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

128. Thomasites are _____.

A. the soldiers who doubted the success of the public educational system to be set in the Philippines

B. the first American teacher recruits to help establish the public educational system in the Philippines

C. the first religious group who came to the Philippines on board the US transport named Thomas.

D. the devotees of St. Thomas Aquinas who came to evangelize

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

129. Which is an underlying assumption of the social cognitive theory?

A. People are social by nature.

B. People learn by observing others.

C. People learn by trial-and-error.

D. People learn by association.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

130. Researchers found that when a child is engaged in a learning experience, a number of areas of the brain are simultaneously activated.

What is an application of this in the teaching[1]learning process?

I. Make use of field trips, guest speakers

II. Do multicultural units of study

III. Stick to the “left brain and right brain” approach

A. II only

B. I only

C. I and III

D. I and II

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

131. Here is a score distribution: 98, 93, 93, 93, 90, 88, 87, 85, 85, 85, 70, 51, 34, 34, 34, 20, 18, 15, 12, 9, 8, 6, 3, 1. Which is the range?

A. 93

B. 85

C. 97

D. between 51 and 34

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

132. Which tool should a teacher use if she wants to locate areas which are adversely affecting the performance of a significant number of students?

A. problem checklist

B. self-report technique

C. autobiography

D. cumulative record

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

133. Which activity works best with self[1]expressive people?

A. metaphors

B. kinesthetic activities

C. inquiry

D. independent study

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

134. centralization : Education Act of 1901 :: decentralization : _____

A. R.A. 9155

B. R.A. 9293

C. R.A. 7836

D. R.A. 7722

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

135. Piagetian tasks state that thinking becomes more logical and abstract as children reach the formal operations stage. What is an educational implication of this finding?

A. Expect hypothetical reasoning from learners between 12 to 15 years of age.

B. Engage children in analogical reasoning as early as preschool to train them for HOTS.

C. Learners who are not capable of logical reasoning from ages 8 to 11 lag behind in their cognitive development.

D. Let children be children.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

136. This embodies the teacher’s duties and responsibilities as well as proper behavior in performing them.

A. Code of Ethics for Teachers

B. Magna Carta for Public School Teachers

C. Bill of Rights

D. Philippine Constitution of 1987

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

137. The class was asked to share their insights about the poem. The ability to come up with an insight stems from the ability to _____.

A. comprehend the subject that is being studied

B. analyze the parts of a whole

C. evaluate the worthiness of a thing

D. relate and organize things and ideas

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

138. Which is not a characteristic of authentic assessment?

A. focused on lifelike, meaningful, relevant types of student learning

B. offers opportunities to study problem intensively

C. easy to complete

D. fruitful in terms of genuine learning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

139. Schools should develop in the students the ability to adapt to a changing world. This is adherence to the philosophy of _____.

A. essentialism

B. perennialism

C. progressivism

D. reconstructionism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

140. The teacher’s first task in the selection of media in teaching is to determine the ______.

A. choice of the students

B. availability of the media

C. objectives of the lesson

D. technique to be used

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

141. With which goals of educational institutions as provided for by the Constitution is the development of work skills aligned?

A. To develop moral character

B. To teach the duties of citizenship

C. To inculcate love of country

D. To develop vocational efficiency

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

142. Median is to point as standard deviation is to _____.

A. area

B. volume

C. distance

D. square

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

143. Who is the forerunner of the presence of the Language Acquisition Device?

A. Watson

B. Chomsky

C. Gardner

D. Piaget

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

144. Which of the following statements best describes metacognition as a strategy for curriculum augmentation?

A. It is learning how to learn and thinking about how one thinks.

B. It is learning strategies for success.

C. It is learning through interaction with the environment.

D. It is learning through computer-aided instruction.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

145. Which psychological theory states that the mind insists on finding patterns in things that contribute to the development of insight?

A. Piaget’s psychology

B. Kohlberg’s psychology

C. Gestalt psychology

D. Bruner’s psychology

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

146. Which is not a characteristic of an analytic learner?

A. learns whole to part

B. enjoys memorizing

C. works on details

D. sequences objects in order

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

147. The concepts of trust vs. maturity, autonomy vs. self-doubt, and initiative vs. guilt are most closely related with the works of ______.

A. Erikson

B. Piaget

C. Freud

D. Jung

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

148. Ask to do a learning task, Joe hesitates and says “Mahirap. Ayaw ko. ‘Di ko kaya!” (It’s difficult. I don’t like it. I can’t do it.) Is it possible to motivate this type of student?

A. Yes, he can do something with his ability.

B. Yes, he can change the nature of the job.

C. No, it is impossible to motivate a student who himself is not motivated.

D. No, motivation is totally dependent on the student. No person outside him can influence him.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

149. As of the Republic Act 7836 the licensure exam for teachers is with the _____.

A. Commission on Higher Education

B. Professional Regulation Commission

C. Department of Education

D. Civil Service Commission

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

150. Filipinization is violated if _____.

A. an educational institution is owned by a corporation of which 40% of the capital is owned by Filipino Citizens

B. an educational institution owned by a religious order

C. an American serving as president of the educational institution

D. an educational institution owned by a charitable institution

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status