MCQ in Professional Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. With R.A. 9155, to which body were all the functions, programs, and activities of the Department of Education related to Sports competition transferred?

A. Technical Education Services Department Authority

B. Philippine Sports Commission

C. National Commission for Culture and the Arts

D. Commission on Higher Education

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

2. Parenting style influences children’s development. Read the following parent’s remarks for their children then, answer the question.

Parent C – Tells her child: “You should do it my way or else. There is no discussion.”

Parent D – Tells her husband: “It is 10:00 PM, do you know where your child is?”

Parent E – Tells her child: “You know, you should have not done that. Let’s talk about it so you can handle the situation better next time.”

Parent F – Tells her child: “You may do what you want. We will always be here for you, no matter what you do.”

Which Parenting style is Authoritarian?

A. D

B. F

C. E

D. C

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

3. Two identical beakers A and B are presented to the child. Teacher Sonny pours the liquid from B to C which is taller and thinner than A and B but has equal capacity with B. The teacher asks if the beakers A and C have the same amount of liquid. The child says “NO” and points to C as the beaker that has more liquid. In which cognitive developmental stage is the child?

A. Sensorimotor stage

B. Concrete operational stage

C. Pre-operational stage

D. Formal Operational stage

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

4. To determine her students’ level of moral development, Teacher Evangeline presents to her class a morally ambiguous situation and asks them what they would do in such a situation. On whose theory is Teacher Evangeline’s technique based?

A. Bruner

B. Kohlberg

C. Freud

D. Piaget

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

5. According to R.A. 9155, which among the following is considered the “heart of the formal education system”?

A. The pupil

B. The teacher

C. The classroom

D. The school

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

6. You arrange the rows of blocks in such a way that a row of 5 blocks is longer than a row of 7 blocks. If you ask which row has more, Grade 1 pupils will say that it is the row that makes the longer line. Based on Piaget’s cognitive development theory, what problem is illustrated?

A. Assimilation problem

B. Accommodation problem

C. Conservation problem

D. Egocentrism problem

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

7. According to R.A. 9155, a school head has two roles, namely administrative manager and ____.

A. Health officer

B. Instructional leader

C. Facilitator

D. Guidance counselor

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

8. After reading and paraphrasing Robert Frost’s Stopping by the Woods on Snowy Evening, Teacher Marko asked the class to share any insight derived from the poem. In which domain in Bloom’s taxonomy of objectives is the term paraphrase?

A. Analysis

B. Application

C. Comprehension

D. Synthesis

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

9. Which characterizes a constructivist teaching-learning process?

A. Conceptual interrelatedness

B. Multiple perspectives

C. Authentic assessment

D. Passive acceptance of information

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

10. On what theory is the sequencing of instruction anchored?

A. Gagne’s hierarchical theory

B. B.F. Skinner’s operant conditioning theory

C. Bandura’s social learning theory

D. Thorndike’s law of effect

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

11. A common complaint of teachers about pupils is this: “You give them assignment, the following day they come without any. You teach them this today, asks them tomorrow and they don’t know. It is as if there is nothing that you taught them at all.” Based on the theory of information processing, what must teachers do to counteract pupil’s forgetting?

I. Punish every child who can’t give correct answers to questions.

II. Work for meaningful learning by connecting lesson to what pupils know.

III. Reward every child who remembers past lessons.

A. III only

B. I and III

C. II and III

D. II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

12. When small children call all animals “dogs”, what process is illustrated, based on Piaget’s cognitive development theory?

A. Assimilation

B. Conservation

C. Reversion

D. Accommodation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

13. Based on Bandura’s theory, which conditions must be present for a student to learn from a model?

I. Attention III. Motor reproduction

II. Retention IV. Motivation

A. I and II

B. I, II and III

C. I, II, III and IV

D. III and IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. According to Tolman’s theory on purposive behaviorism, learning is goal-directed. What is its implication to teaching?

A. Evaluate lessons based on your objective/s

B. Set as many objectives as you can

C. Stick to your objectives/s no matter what happens

D. Make the objective/s of your lesson clear and specific

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

15. Which is the ideal stage of moral development? Stage of _______.

A. Social contract

B. Universal ethical principle

C. Law and order

D. Good boy/good girl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

16. Cristina’s family had a family picture when she was not yet born. Unable to see herself in the family picture, she cried despite her mother’s explanation that she was not yet born when the family picture was taken. What does Cristina’s behavior show?

A. Limited social cognition

B. Egocentrism

C. Semi-logical reasoning

D. Rigidity of thought

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

17. To help a student learn to the optimum, Vygotsky advises us to bridge the student’s present skill level and the desired skill level by _______.

A. Challenging

B. Scaffolding

C. Inspiring

D. Motivating

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

18. Based on Piaget’s theory, what should a teacher provide in the formal operational stage?

A. Stimulating environment with ample objects to play with

B. Games and other physical activities to develop motor skills

C. Activities for hypothesis formulation

D. Learning activities that involve problems of classification and ordering

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. “Do not cheat. Cheating does not pay. If you do, you cheat yourself” says the voiceless voice from within you. In the context of Freud’s theory, which is/are at work?

A. Id

B. Id and Superego

C. Ego

D. Superego

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

20. Here are comments from School Head Carmen regarding her observations on teacher’s practice in lesson planning:

The words “identify,” “tell” and “enumerate” are overused. Many times they make use of non-behavioral terms. Often their lesson objectives do not include value formation and inculcation.

What can be inferred from the School Head’s comments regarding teacher formulated lesson objectives?

A. Often lesson objectives are in the low level

B. Very often lesson objectives are in the cognitive domain

C. Quite often lesson objectives describe teacher’s behavior

D. Often lesson objectives are in the psychomotor domain

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

21. Sassi, a Grade I pupil is asked, “Why do you pray everyday?” Sassi answered, “Mommy said so.” Based on Kohlberg’s theory, in which moral development stage is Sassi?

A. Pre-convention level

B. Conventional level

C. In between conventional and post-conventional levels

D. In between pre- and post-conventional levels

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

22. Teacher Fatima tells her students: “You must be honest at all times not only because you are afraid of the punishment but more because you yourselves are convinced of the value of honesty.” Based on Kohlberg’s theory, which level of moral development does the teacher want her students to reach?

A. Conventional level

B. Between conventional and post-conventional levels

C. Between pre-conventional and post-conventional levels

D. Post-conventional level

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

23. Why is babyhood referred to as a “critical period” in personality development? Because:

A. At this time the baby is exposed to many physical and psychological hazards

B. Changes in the personality pattern take place

C. At this time the foundations are laid upon which the adult personality structure will be built

D. The brain grows and develops at such an accelerated rate during babyhood

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24. It is good to give students creative learning tasks because _______.

A. Development is affected by cultural changes

B. The development of individuals is unique

C. Development is the individual’s choice

D. Development is aided by stimulation

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

25. According to Havighurst’s development tasks, reaching and maintaining satisfactory performance in one’s occupational career is supposed to have been attained during ________.

A. Middle age and Early adulthood

B. Middle age

C. Old age

D. Early adulthood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

26. Student Deina says: “I have to go to school on time. This is what the rule says.” In what level of moral development is the student?

A. Pre-conventional

B. Post-conventional

C. Conventional

D. Cannot be specifically determined

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

27. In planning for instruction, can a teacher begin with assessment?

A. No, it may discourage and scare the learners

B. Yes, determine entry knowledge or skill

C. Yes, to make the class pay attention

D. No, assessment is only at the end of a lesson

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

28. Which among the following is closest to the real human digestive system for study in the classroom?

A. Drawing of the human digestive system on the board

B. Model of the human digestive system

C. The human digestive system projected on an OHP

D. Drawing of the human digestive system on a page of a textbook

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

29. Here is a question: “Is the paragraph a good one?” Evaluate. If broken down to simplify, which is the best simplification?

A. Why is the paragraph a good one? Prove

B. Is the paragraph a good one? Why or Why not?

C. If you asked to evaluate something, what do you do? Evaluate the paragraph?

D. What are the qualities of a good paragraph? Does the paragraph have these qualities?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

30. Which one is in support of greater interaction?

A. Probing

B. Repeating the question

C. Not allowing a student to complete a response

D. Selecting the same student respondents

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

31. With this specific objective, to reduce fractions to their lowest terms, this is how the teacher developed the lesson.

Step 1 – Teacher stated the rule on how to reduce fractions to their lowest term

Step 2 – Teacher wrote 2/4 , 3 /6, 4/8 , 5/10 , 6/12 and showed how to reduce them to 1/2.

Step 3 – Teacher wrote 3/9 , 6/9 , 4/12 and showed how to reduce them to their lowest term.

Step 4 – Teacher gave this written exercise to the class.

Reduce the following fractions to their lowest terms: 3/12 , 7/14 , 5/10 , 8/16 , 5/15 , 4/6

Did the lesson begin with concrete experience then developed into the abstract?

A. No

B. Yes, a little

C. Yes, by way of the examples given by the teacher

D. Yes, the pupils were involved in arriving at the rule on reducing fractions to their lowest terms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

32. I want to compare two concepts. Which technique is most appropriate?

A. Attribute wheel

B. K-W-L techniques

C. Venn diagram

D. Spider web organizer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

33. Which activity should a teacher have more for his students if he wants them to develop logical-mathematical thinking?

A. Focus group discussion

B. Problem solving

C. Games

D. Small group discussion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

34. I want to use a pre-teaching strategy that will immediately engage my students in the content and will enable me to get an insight into how students think and feel about the topic. Which is most appropriate?

A. K-W-L chart

B. Story boarding

C. Graphic organizer

D. Document analysis

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

35. For a discussion of a topic from various perspectives, it is best to hold a _______.

A. Debate

B. Brainstorming

C. Panel discussion

D. Symposium

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

36. After establishing my learning objectives, what should I do to find out what my students already know and what they do not yet know in relation to my lesson objectives in the cognitive domain?

A. Give a pretest

B. Study the least learned competencies in the National Achievement Test

C. Analyze my students’ grades last year

D. Interview a sample of my students

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

37. What characterizes genuine change? Change in _______.

A. Appearance

B. Form

C. Substance

D. Physical attribute

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

38. In which strategy, can students acquire information from various perspectives, and led to reflective thinking and group consensus?

A. Debate

B. Small group discussion

C. Panel discussion

D. Symposium

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

39. At the end of my lesson on the role of a teacher in learning, I asked the class: “In what way is a teacher an enzyme?” With this question, it engaged the class in _______.

A. Allegorical thinking

B. Concrete thinking

C. Metaphorical thinking

D. Symbolical thinking

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

40. Which must be primarily considered in the choice of instructional aide?

A. Must stimulate and maintain student interest

B. Must be updated and relevant to Filipino setting

C. Must be suited to the lesson objective

D. Must be new and skillfully made

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

41. For lesson clarity and effective retention, which should a teacher observe, according to Bruner’s theory?

A. Begin teaching at the concrete level but go beyond it by reaching the abstract

B. Use purely verbal symbols in teaching

C. Start at the concrete level and end there

D. End teaching with verbal symbols

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

42. Is it advisable to use realias all the time?

A. No, for the sake of variety of instructional materials

B. No, only when feasible

C. Yes, because there is no substitute for realias

D. Yes, because it is the real thing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

43. I want my students to look at the issues on the call for President Arroyo to step down from several perspectives. Which activity is most fitting?

A. Cross examination

B. Panel discussion

C. Symposium

D. Debate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

44. I intended to inculcate in my students the value of order and cleanliness. I begin my lesson by asking them to share their experiences about the dirtiest and the cleanest place they have seen and how they felt about them. From there I lead them to the consequences of dirty and clean home of surroundings. In my lesson development plan, how do I proceed?

A. Transductively

B. Inductively

C. Deductively

D. Concretely

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

45. Teacher Neri wants to develop the ability of sound judgment in his students. Which of the following questions should he ask?

A. What is the essayist saying about judging other people?

B. With the elements of a good paragraph in mind, which one is best written?

C. Why is there so much poverty in a country where there is plenty of natural resources?

D. Of the characters in the story, with whom do you identify yourself?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

46. The teacher is the first audio-visual aid in the classroom. What does this imply?

A. You take care that you follow the fashion or else students won’t listen to you

B. Your physical appearance and voice should be such that students are helped to learn

C. Make good use of the radio and TV in the classroom

D. Include singing in your teaching method

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47. I used the gumamela flower, a complete flower, to teach the parts of a flower. Which method did I use?

A. Demonstration method

B. Type-study method

C. Drill method

D. Laboratory method

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

48. A teacher would use a standardized test _______.

A. To serve as a unit test

B. To serve as a final examination

C. To engage in easy scoring

D. To compare her students to national norms

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

49. Other than finding out how well the course competencies were met, Teacher Kathy also wants to know her students’ performance when compared with other students in the country. What is Teacher Kathy interested to do?

A. Formative evaluation

B. Authentic evaluation

C. Norm-referenced evaluation

D. Criterion-referenced evaluation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

50. I want to help my students retain new information. Which one will I use?

A. Questions

B. Mnemonics

C. Games

D. Simulations

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions