adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 9 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 9 of the Series

MCQ in Professional Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

401. Mr. Fernando, a Geography teacher, integrates the learning activities and materials with real life. In line with the principle of expanding environment her context should start with

a. projection into the future

b. adventures into outer space

c. local situations and community

d. lands and people beyond Philippine shores

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

402. When Ms. Narvaez selects activist and materials for her Social Studies lessons that stimulate curiosity and satisfy the need to know, which criterion is meet?

a. Criterion of organization

b. Criterion of authenticity

c. criterion of appropriateness

d. Criterion of interest

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

403. The Grade 6 Science teachers are engaged in panning the units for Science. Which of the following activities will not be engaged in by the group of teachers?

a. rearranging or adding lesson content to provide task-relevant prior knowledge

b. translating unit outcomes/objectives into specific lesson objective

c. classifying unit outcome/objectives at a higher level of behavior

d. breaking the lesson contents into chunks

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

404. Miss Tantengco is teaching a lesson on “sounds”. Assuming that no task-relevant prior knowledge is required , what should be the starting point of her lesson?

a. comprehension of principles

b. knowledge of principle

c. comprehension of concepts

d. knowledge of concepts

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

405. What is the primary reason why teacher should take a system perspective?

a. Lessons prepared will always be a part of something greater

b. Lesson plan is composed of interrelated parts of a system

c. Lesson plan is a part of the total school system

d. Lesson planning is a systematic process

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

406. Ms. Valenciano is using questions to initiate earning. Which of the following questions focus learner’s attention or a given topic or issue?

a. Will you read your assignment?

b. Mike is transferring to another school

c. When do energy requirement decrease?

d. What do you think will happen if I combine this two chemical?

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

407. In which of the following situations does a teacher formulate low level questions?

a. when learners need to analyze a situation

b. when he wants learner to draw inferences

c. when he wants his students to retrieve facts

d. when the learners need to establish relationship

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

408. During a cooking demonstration lesson. Mrs. Cojuangco asked this question: “Why don’t you pare the apple?’ What does this question express?”

a. A directive without implicit questions

b. Expresses command with implicit question

c. A command with an interrogative operation

d. Sounds like a question with an implicit command

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

409. Every time Ms. Montalban introduces unit in Social Studies she always prepares five or six pivotal questions. What is the function of these questions in the whole instructional process?

a. Allows for deliberation

b. Fosters an active audience

c. Gives the lesson unit and coherence

d. Encourages students to think about the question

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

410. Which of the following high level questions ask the learner to understand certain stimuli before making any interpretation?

a. What connection does the chart show between the number of accidents and the frequency of holidays?

b. Describe in your words the scene which greeted the main character on his arrival airport

c. What are the three situations in which other questions would be appropriate?

d. Which of the following statement is most likely true?

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

411. Ms. Abelardo has been having discipline and management problems in her English class. What question tip may sustain the students’ attention?

a. Ask questions that contribute to continuous learning

b. Ask questioning that are memory testing

c. Ask questions that are stimulating

d. Ask questions that are sequential

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

412. Miss Reyes is using questions for instructional purposes. What characterizes best instructional questioning?

a. generally divergent

b. generally convergent

c. designed to elicit information from students

d. intended to get feedback on students learning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

413. At the start of the school year, Ms. Oriondo attends first to matters pertinent to management task. What could have been her primary goal?

a. Increase the proportion of classroom time to constructive and productive activities

b. Increase the pupils’ interest in her daily instructional activities

c. Increase the effectiveness of her teaching strategies

d. Increase the quality of her teaching performance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

414. Every morning it is routinely for Miss Canlas to arrange pupils’ chairs and tables appropriate for the lesson for today, check the safety of the room and materials and other similar activities that will promote an orderly and safety environment. She is exemplifying

a. content management

b. conduct management

c. context management

d. combination of A,B,C

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

415. How can Mrs. Nolasco best handle the routine of attendance taking upon entering the room?

a. Ask students to write their names on slips of paper and drop them in an “ Attendance Box”

b. ask students to turn their names from a pocket chart placed inside the room

c. ask a monitor to check and record orally the attendance by rows and tablets

d. call the roll as fast as possible before starting the day’s lesson.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

416. Whenever Ms. Sanchez gives statements such as, Do you think you can do that again?” and “ Can you try as hard tomorrow?”, she is rendering:

a. Feedback progress

b. consequential reward

c. motivated challenge

d. praise statement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

417. Mrs. Medina, a Grade Vi teacher, is faced with problem of gender bias in assigning work task. Every time she would request for volunteers she would received remarks such as “those are boy’s task or girl’s task.” A boy never got to dust the desk because dusting is a girl’s task or a girl did not empty the waste can because that was reserved for boys. Those gender-biased stereotypes simply no longer exists even in the curriculum of the elementary schools. Which is the key criterion that should guide Mrs. Medina to avoid gender bias in assigning work task?

a. Ability of the individual whether male or female to compete the ask

b. No criterion is needed both boys and girls can be assigned any task

c. Alternated opposite gender task assignment

d. Intellectual and physical demands of task

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

418. For quite sometime, Liezl habitually says “no” to work assigned to her by the teacher. Which of the following is a questionable technique in handling Liezl who refuses school work?

a. Focus on situations where the pupil shows an interest

b. Treat all pupils who refuse to any work equally

c. Reduce criteria for the correctness of a task

d. Immediately confront the pupil concerned

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

419. Mrs. Pabalan wanted to establish control on the very first day. Which action is imperative for her to take?

a. Give only compliments and no scolding or correcting pupils

b. Establish yourself immediately as the supreme commander

c. Give a long assignment top command respect

d. Be in room when the pupils arrive

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

420. It has been a routine for Ms. De Belen the first fifteen minutes collecting materials from students. What is the primary reason why this practice should not be established?

a. Students have the habit of packing up their things and shutting down their minds at the beginning of the class

b. Students are likely to remember things that occur past beyond the middle of a learning sequence

c. Students are potentially most alert and receptive to instruction when the new activity is begun

d. Students are likely least task-oriented at the first few minutes of a class session

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

421. Miss Rivera is busy developing a cluster of concepts on matter. She notices Dave busily making several paper airplanes. Which of the following is the best way of handling Dave’s misbehavior?

a. Continue teaching but make your way to Dave. Without a word place a ready note card “It seems you are disturbing the class. Please stop right now. return card after class.”

b. Stop the less. Tell the class to look at Dave and observe what he is doing. Let them comment on what they observe

c. Call Dave to bring all the paper airplanes and ask him to discuss the importance of airplanes in the modern age

d. Ask difficult questions and call Dave to answer them in succession

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

422. Mrs. Estrada prefers to use low profile classroom control like eye contact and hand gesture to high profile from like. “Stop walking around, settle down and get to work.” Which of the following justifies Mrs. Estrada’s action?

a. Low profile form of control is simple and time saving

b. Low profile form of control minimizes teachers visibility

c. Low profile from of control directs attention of the class to target pupils

d. Low profile form of control has low probability of its distracting other members of the class

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

423. Mrs. Cortez is bothered by many pupils who are off tasks during her demonstration of a science process. Which of the following intervention is most effective?

a. Eye contact

b. Touch/Gesture

c. Asking an answer

d. Questioning consistently

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

424. Mrs. Santillan has caught several students peeking at their notebook during an examination. What should be the initial action on her part?

a. Confirm the dishonesty and send the pupils caught cheating to the principal’s office

b. Call class attention to the cheating committed by pupils

c. Announce disapproval of the pupils’ behavior

d. Take the pleasure of the pupils

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

425. Pauline in spite of her I.Q, has been getting low grades and performing poorly in almost all the academic subjects. Her father went to see her teacher, what is the best way to manage the situation?

a. Tell Paulin’s father a solution by which she can be helped to improve her performance

b. Tell Pauline’s father that he should not complain because you computed her grades objectively

c. Direct Pauline’s father to complain to the principal

d. Advice Pauline’s father to get a tutor for her

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

426. At the end of the periodical examination, Mrs. Gonzales administered a summative test in Filipino. After scoring the test papers she assigned grades to each test score such as 95,90,85 etc. What process did Mrs. Gonzales use?

a. Ranking

b. Measurement

c. Computation

d. Evaluation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

427. Which measure of central tendency is usually affected by extreme scores?

a. Mode

b. Mean

c. Median

d. Quartile

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

428. The graduating students need information regarding future occupation where they will most likely succeed. What kind of test will the guidance counselor administer?

a. Survey test

b. Achievement test

c. Aptitude test

d. Attitude test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

429. In Sta. Teresita Barangay High School, majority of the students who got very high scores in the entrance examination got very low grade point averages at the end of the year. What type of validity does the examination lack?

a. content

b. predictive

c. construct

d. concurrent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

430. Which will you least use as measure of central tendency?

a. Median

b. Mean

c. Mode

d. Arithmetic Mean

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

431. In terms if its given difficulty and discrimination indices, which item should be rejected?

a. Difficulty index.21 and discrimination index .24

b. Difficulty index.25 and discrimination index .30

c. Difficulty index .70 and discrimination index .65

d. Difficulty index .16 and discrimination index .15

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

432. Janice in Grade Vi has a percentile rank of 90 in achievement test in language. This mean that ________.

a. The scores Janice’s obtained was as high as the scores made by 90% of the pupils to whom the test was give

b. Eighty-nine pupils obtained scores lower than what Janice obtained

c. 90 percent of the sixth graders obtained scores higher than Janice

d. In the class of 100 sixth graders Janice is 90th from the top

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

433. What is the first and perhaps the most important step which a teacher should take in constructing a test?

a. Know the objectives

b. Look over the old test questions

c. Prepare the table of specification

d. Write the preliminary draft of the test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

434. Mr. Villamin graded the essay question of his class in Literature. What procedure could he use to reduce the subjectivity of the essay examination?

a. Correct the papers of the bright pupils first to establish the highest score possible

b. Grade the paper twice and get the average of two grading

c. Grade all of one paper before going on the next

d. Ask another teacher to grade the paper

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

435. Miss Nava is constructing a 100 test items for the fourth grading period in Mathematics. How many items should she have in the preliminary draft?

a. 125 to 150 items

b. 150 to 200 items

c. 110 to 125 items

d. 200 to 250 items

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

436. What percent of the cases in a set of measure lie before the third quartile of Q3?

a. 25%

b. 50%

c. 755

d. 65%

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

437. Which is not an example of research?

a. Preparation of a project report in Science

b. A survey of the survey habits of BEED Freshman students

c. Development and validation of learning modules on Statistics

d. A study of the effect of the level of aspiration on achievement of prospective teachers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

438. A teacher-researcher wanted to know the attitude of college students toward the school uniform. She stood by the canteen door at lunch tine and asked every fifth student who came for lunch. What sample did she used?

a. Biased

b. Fixed sample

c. Random sample

d. Uneven sample

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

439. Why should guidance be an integral party of the school program?

a. Learners and confronted with present day realities and challenges which they themselves cannot handle

b. Learners need to be guided so that they may become useful members of the society

c. Learners need to help in their personal and academic problems

d. Learners are still young to be left to themselves

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

440. Being part of the total guidance program, the first task of the classroom teacher is to

a. exemplify a high level of personal adjustment and self-actualization

b. foster the development of positive attitudes

c. know and understand the student

d. be warm to each other

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

441. Michelle has been reported buy her teacher to be habitual absentee and consequently a poor achiever in the class. What initial step should she take?

a. Report her to the discipline officer for appropriate action

b. Talk with her and encourage her to unload her problems

c. Recommend her to transfer to another school

d. Call her parents to a case conference

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

442. There are indications that Shaina is an autistic child, What should Mrs. Abella her teacher, do to help her?

a. Recommend a tutor for Shaina

b. Tell her parents to transfer her to another school

c. Ask Shaina to stay to stay and give her extra care and attention

d. Advise her parents to take her to a specialist for diagnosis

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

443. Ms. Revilla, a classroom teacher is aware that she is also expected to perform guidance function. She has been helping her pupils in their personal and academic problems. What must do if there are cases which she finds difficulty to handle?

a. Refer them to the guidance counselor who has the professional competence to handle such cases

b. Try to solve them. There are practical solutions to every problem

c. Bring them to the attention of the school principal

d. make referrals to outside agencies

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

444. For quite some time, Joseph, a Grade VI pupil has been displaying unusual behaviors which have adversely affected his performance. How may Ms. Ramos, his teacher, best given the necessary help?

a. seek the advise of child psychologist

b. Refer the pupil to a psychiatrist

c. Arrange for a case conference

d. Conduct a case study

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

445. Margaret, a Grade V pupil, can hardly expressed her inner feelings to the guidance counselor. What guidance technique may be utilized so that she may unload herself and be given the necessary help?

a. personality test

b. projective technique

c. sociometric test

d. autobiography

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

446. At the beginning of the school year, Ms. Mina wants to acquaint herself with the personal background of her Grade VI pupils particularly their needs, interest and characteristics. what is the most practical thing that she must do?

a. Give them a series of psychological test

b. Ask them to fill up personal data sheets

c. Send a questionnaire to their parents

d. Interview them one by one

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

447. What is the focus of developmental guidance?

a. Developing the varied interest, abilities and needs of students, individually and collectively

b. providing students with ample opportunities to develop their innate talents

c. Identify students with personality and behavior problems

d. Facilitating the total development of the students

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

448. Charlene, a graduating high school student is confused about what course to take in college. She seems to be torn between teaching and accountancy. How would you help her?

a. Persuade her to follow your step as a teacher

b. Tell her to heed the advise of her parent

c. Refer her to a college guidance counselor

d. Ask her to take an aptitude test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

449. Valerie’s parents often times complains about her low grades in the report card. Despite the explanations of her teachers, Mr. and Mrs. Cariño insist that Valeria deserves higher ratings. What is the proper thing for her teacher to do?

a. Change Valerie’s grade to pleased her parents

b. Request the principal to talk with Valerie’s parents

c. Show to the parents the actual computation of Valerie’s grade

d. Ignore Valerie’s parents. The would not listen to explanations anyway

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

450. Mrs. Serna administered a sociometric test to her class. The sociogram reveals that three students have formed an “island” in the class. What is the best thing for Mrs. Serna to do?

a. Ignore the result of the sociogram

b. Let the thee students be together all the time

c. Discourage them form being together in every class activity

d. Introduce activities where they can join other members of the group.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status