MCQ in Professional Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. Teacher Leon gives his students opportunities to be creative because of his conviction that much learning results from the need to express creativity. On which theory is Teacher Leon’s conviction anchored? ______ theory

A. Behaviorist

B. Associationist

C. Cognitive

D. Humanist

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

152. Which philosophy approves of a teacher who lectures most of the time and requires his students to memorize the rules of grammar?

A. Existentialism

B. Realism

C. Pragmatism

D. Idealism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

153. Teacher Nikka wants to check prior knowledge of her pupils about water pollution. She writes the main topic water pollution in the center of the chalkboard and encircles it. Then, she ask the pupils to provide information that can be clustered around the main topic. Which technique did the teacher employ?

A. Vocabulary building

B. Semantic mapping

C. Demonstration

D. Deductive teaching

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

154. The current emphasis on the development of critical thinking by the use of philosophic methods that emphasize debate and discussion began with:

A. Aristotle

B. Socrates

C. Confucius

D. Plato

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

155. Which refers to a single word or phrase that tells the computer to do something with a program or file?

A. Computer program

B. Password

C. Computer language

D. Command

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

156. In instructional planning, which among these three; unit plan, course plan, lesson plan is most specific? _________ plan.

A. Course

B. Unit

C. Resources

D. Lesson

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

157. The first American teachers on the Philippines were:

A. Missionaries

B. Soldiers

C. Graduates of the normal school

D. Elementary graduates

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

158. By which process do children become participating and functioning members of society by fitting into an organized way to life?

A. Socialization

B. Acculturation

C. Accommodation

D. Assimilation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

159. What is the mean of this score distribution 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10?

A. 7.5

B. 8.5

C. 6

D. 7

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

160. Which is a teaching approach for kindergartens that makes real world experiences of the child the focal point of educational stimulation?

A. Situation approach

B. Traditional approach

C. Montessori approach

D. Eclectic approach

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

161. Which among the following graphic organizers used helps to show events in chronological order?

A. Time line and story map

B. Time line and cycle

C. Series of events chart and story map

D. Time line and series of events chart

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

162. Which schools are subject to supervision, regulation and control by the state?

A. Public, private sectarian and non-sectarian schools

B. Public schools

C. Sectarian and non-sectarian schools

D. Private schools

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

163. Which among following can help student development the habit of critical thinking?

A. Blind obedience of authority

B. A willingness to suspend judgment until sufficient evidence is presented

C. Asking convergent questions

D. Asking low level questions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

164. Teacher Nelda wants to develop in her pupils comprehension skills. What order of skills will she develop?

I. Literal comprehension
II. Interpretation
III. Critical evaluation
IV. Integration

A. II-III-IV-I

B. III-IV-I-II

C. I-II-III-IV

D. IV-III-II-I

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

165. An integrative, conceptual approach introduced by Roldan that has as its highest levels in the development of _____ thinking skills.

A. Interpretative

B. Creative

C. Critical

D. Literal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

166. If a student thinks about thinking, he is involved in the process called ________.

A. Higher order thinking

B. Metacognition

C. Critical thinking

D. Creative thinking

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

167. The use of drills in the classroom is rooted on Thorndike’s law of:

A. Readiness

B. Effect

C. Exercise

D. Belongingness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

168. The following are some drill techniques, except:

A. Challenging students to be above the level of the class

B. Asking pupils to repeat answers

C. Giving short quiz and having students grade papers

D. Assigning exercises from a workbook

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

169. The process of task analysis ends up in the formulation of:

A. Instructional objectives

B. Enabling objectives

C. Goals of learning

D. Behavioral objectives

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

170. For city-bred students to think that their culture is better than those from the province is a concrete example of _______.

A. Ethical relativism

B. Ethnocentrism

C. Cultural relativism

D. Xenocentrism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

171. Who were the Thomasites?

A. The first American teachers that help in establishing the public educational system in the Philippines

B. The soldiers who doubted the success of the public educational system to be set in the Philippines

C. The first religious group who came to the Philippines on board the US transports Thomas

D. The devotees to St. Thomas Aquinas who came to evangelize

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

172. Which teaching activity is founded on Bandura’s social learning theory?

A. Questioning

B. Inductive reasoning

C. Modeling

D. Interactive teaching

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

173. Which program is DepEd’s vehicle in mobilizing support from the private and non-government sectors to support programs based on DepEd’s menu of assistance packages?

A. Chili-Friendly-School System

B. Adopt-A-School-Program

C. Every Child A Reader Program

D. Brigada Eskwela

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

174. Researchers gave rats a dose of 3-m butyl phthalide and measured changes in the rats blood pressure. This statement is best classified as

A. Experiment

B. Prediction

C. Hypothesis

D. Finding

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

175. The right hemisphere of the brain is involved with the following functions except:

A. Visual functions

B. Nonverbal functions

C. Intuitive functions

D. Detail-oriented functions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

176. To build a sense of pride among Filipino youth, which should be done?

A. Re-study our history from the perspective of our colonizer

B. Re-study our history and stress on our achievements as a people

C. Replace the study of folklores and myths with technical subjects

D. Set aside the study of local history

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

177. Which is in accordance with the “with-it-ness” principle of classroom management of Kounin?

A. Students agree to disagree in class discussions

B. Teacher is fully aware of what is happening in his classroom

C. Student is with his teacher in everything he teaches

D. Both parents and teachers are involved in the education of children

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

178. Below are questions that must be considered in developing appropriate learning activity experiences except one. Which is it?

A. Can experiences benefit the pupils?

B. Do the experiences save the pupils from learning difficulties?

C. Are the experiences in accordance with the patterns of pupils?

D. Do the experiences encourage pupils to inquire further?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

179. Which is a characteristic of an imperfect type of matching test?

A. An item may have no answer at all

B. An answer may be repeated

C. There are two or more distracters

D. The items in the right and left columns are equal in number

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

180. Which is a proactive management practice?

A. Tell them that you enforce the rules on everyone, no exception

B. Set and clarify your rules and expectation on Day 1

C. Punish the misbehaving pupils in the presence of their classmates

D. Stress on penalty for every violation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

181. “Specialization is knowing more and more about less and less. Then it is better to be a generalist,” claims Teacher Patty. On which philosophy does Teacher Patty learn?

A. Essentialism

B. Progressivism

C. Perennialism

D. Existentialism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

182. I like to develop the synthesizing skills of my students. Which one should I do?

A. Ask my students to formulate a generalization from the data shown in the graphs

B. Direct my students to point out which part of the graph are right and which part is wrong

C. Ask my students to answer the questions beginning with “what if”

D. Tell my students to state data presented in the graph

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

183. To reach out to clientele who cannot be in the classroom for one reason or another, which of the following was established?

A. Informal

B. Special education (SPED)

C. Pre-school education

D. Alternative learning delivery system

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

184. Tira enjoys games like scrabble, anagrams and password. Which type of intelligence is strong in Tira?

A. Interpersonal intelligence

B. Linguistic intelligence

C. Logical and mathematical intelligence

D. Spatial intelligence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

185. Teacher Milla observes cleanliness and order in the classroom to create a conducive atmosphere for learning. On which theory is her practice based?

A. Psychoanalysis

B. Gestalt psychology

C. Behaviorism

D. Humanistic psychology

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

186. Which learning principles is the essence of Gardner’s theory of multiple intelligences?

A. Almost all learners are linguistically intelligent

B. Intelligence is not measured on one form

C. Learners have different IQ level

D. Learners have static IQ

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

187. Who asserted that children must be given the opportunity to explore and work on different materials so that they will develop the sense of initiative instead of guilt?

A. Kohlberg

B. Erickson

C. Maslow

D. Gardner

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

188. Teacher Ada uses direct instruction strategy. Which will she first do?

A. Presenting and structuring

B. Independent practice

C. Guided student practice

D. Reviewing the previous day’s work

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

189. The free public elementary and secondary educations in the country are in the line with the government effort to address educational problems of _________.

A. Productivity

B. Relevance and quality

C. Access and quality

D. Effectiveness and efficiency

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

190. Here are raw scores in a quiz 97, 95, 85, 83, 77, 75, 50, 10, 5, 2, 1. To get a picture of the group’s performance which measure of central tendency is most reliable?

A. Median

B. Mode

C. Mean

D. None, it is best to look at the individual scores

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

191. Which objective in the affective domain is the lowest level?

A. To accumulate examples of authenticity

B. To support viewpoints against abortion

C. To respond positively to a comment

D. To formulate criteria for honestly

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

192. “Using the six descriptions of elements of good short story, IDENTIFY IN WRITING THE SHORT STORY BY O. HENRY, with complete accuracy.” The words in capital letters are referred to as the ____________.

A. Criterion of success

B. Condition

C. Performance statement

D. Minimum acceptable performance

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

193. You have presented a lesson on animal protective coloration. At the end, you ask if there are any questions. There are none. You can take this to mean that ______.

A. The students are not interested in the lesson

B. You need to ask specific questions to elicit responses

C. The students did not understand what you were talking about

D. The students understood everything you presented

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

194. Teacher Vina feels offended by her supervisor’s unfavorable comments after a classroom supervision. She concludes that her supervisor does not like her. Which Filipino trait is demonstrated by Teacher Vina?

A. Extreme family-centeredness

B. Extreme personalism

C. “Kanya-kanya” syndrome

D. Superficial religiously

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. Teachers are encouraged to make use of authentic assessments such as:

A. De-contextualized drills

B. Unrealistic performances

C. Answering multiple choices test items

D. Real world application of lessons learned

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

196. What does the principle of individual difference require teachers to do?

A. Give less attention to gifted learners

B. Provide for a variety of learning activities

C. Treat all learners alike while teaching

D. Prepare modules for slow learners in class

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

197. The source of energy responsible for life on earth is the ______.

A. Moon

B. Wind

C. Star

D. Sun

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

198. Which quotation goes with a proactive approach to discipline?

A. “An ounce of prevention is better than a pound of cure.”

B. “Do not make a mountain out of a molehill.”

C. “Walk your talk.”

D. “Do not smile until Christmas.”

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

199. I’d like to test whether a student knows what a particular word means. What should I ask the student to do?

A. Give the word a tune then sing it

B. Define the word

C. Spell the word and identify its part of speech

D. Give the etymology of the word

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

200. Study this matching type of test. Then answer the question below.

1. Measure of relationship

2. Measure of central tendency

3. Binet-Simon

4. Statistical test of mean difference

5. Measure of variability

a. Mean

b. Standard Deviation

c. Rho

d. T-ratio

e. Intelligence testing movement

Which among the following is a way to improve the above matching test?

A. Add five items in both columns

B. Add one or two items in the right column

C. Add ten items in both columns to make the test more comprehensive

D. Add one or two items in the left column

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions