adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 1 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Start Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

1. At the end of periodical examination, Teacher R administered a summative test in Filipino. After scoring the test papers she assigned grades to each test score such as 95, 90, 85, 80 etc. What process did Teacher R use?

A. Ranking

B. Computation

C. Measurement

D. Evaluation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

2. It is the study of man’s prehistory through the buried remains of ancient culture, skeletal remnants of human beings.

A. Anthropology

B. Archeology

C. Ethnology

D. Ethnography

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

3. Teacher D claims: “If I have to give reinforcement, it has to be given immediately after the response.” Which theory supports Teacher D?

A. operant conditioning theory

B. social cognitive theory

C. cognitive theory

D. humanist theory

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

4. Visual imagery helps people store information in their memory more effectively. Which is one teaching implication of this principle?

A. You will not object when your students daydream in class.

B. Instruct students to take notes while you lecture.

C. Encourage your students to imagine the characters and situations when reading a story.

D. Tell them to read more illustrated comics.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

5. Which is essential in the cognitive development of a person according to Vygotsky?

A. independent thinking

B. social interaction

C. individual mental work

D. scientific thinking

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

6. The design of the 2002 Basic Education Curriculum (BEC) is based on the principles that the main sources for contemporary basic education are the expert systems of knowledge and the learner’s experience in their context.

This shows that the BEC is _____ in orientation.

I. constructivist

II. behaviorist

III. essentialist

A. I and III

B. III only

C. I only

D. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

7. Which assessment tool shows evidence of student’s writing skills?

A. project

B. portfolio

C. critiquing sessions

D. daily journal

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

8. Ask to do a learning task, Joe hesitates and says “Mahirap. Ayaw ko. ‘Di ko kaya!” (It’s difficult. I don’t like it. I can’t do it.) To which problem does the case of the student allude?

I. Unmotivated students

II. Uncaring teachers

III. Extremely difficult learning tasks

IV. incompetent teachers

A. I and III

B. I and II

C. II and III

D. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

9. Teacher S wants to determine immediately the learning difficulties of her students. Which of the following do you expect her to undertake?

A. Require her students to prepare a portfolio.

B. Administer an achievement test.

C. Administer a diagnostic test.

D. Interview her students directly.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

10. NSAT and NEAT results are interpreted against set mastery level. This means that NSAT and NEAT fall under __________.

A. intelligence test

B. aptitude test

C. criterion-referenced test

D. norm-referenced test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

11. The result of the item analysis showed that item no. 4 has a discrimination index of 0.67. What characteristic could be true about this item?

A. Difficult

B. Valid

C. Easy

D. Average

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

12. The theme of Vygotsky’s socio-cultural theory emphasizes the role of appropriate assistance given by the teacher to accomplish a task. Such help enables the child to move from the zone of actual development to a zone of proximal development. Such assistance is termed _______.

A. competency technique

B. scaffolding

C. active participation

D. collaboration

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

13. Which of these activities is not appealing to the bodily-kinesthetic learners?

A. making math moves

B. doing simple calisthenics

C. sketching/illustrating events

D. joining extramural events

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

14. Institutions of learning are required to meet the minimum standards for state recognition but are encouraged to set higher standards of quality over and above the minimum through _____ as provided in Educational Act of 1982.

A. lifelong education

B. voluntary accreditation

C. formal education

D. academic freedom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

15. You intend to assess affective attributes such as capacity to feel, attitudes, and behavior. Which of the following should you establish to ascertain the instrument’s validity?

A. construct

B. content

C. criterion-related

D. face

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

16. Which will be the most authentic assessment tool for an instructional objective on working with and relating to people?

A. conducting mock election

B. home visitation

C. organizing a community project

D. writing articles on working and relating to people

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

17. As an effective classroom manager, what should a teacher do?

I. She uses instructional time wisely.

II. She uses her power to punish students for the sake of discipline.

III. She puts to use the available and appropriate materials.

IV. She manipulates colleagues and students so she can meet her goals.

A. I and III

B. II, III, and IV

C. I, II, and III

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

18. Keeping track of assessment results from one periodic rating to the next is useful in contributing to the development of a _____.

A. regional plan

B. annual implementation plan

C. school improvement plan

D. division plan

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

19. In the K W L technique K stands for what the pupil already knows, W for he wants to know and L for what he _____.

A. failed to learn

B. he likes to learn

C. needs to learn

D. learned

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

20. Which is one characteristic of an effective classroom management?

A. It quickly and unobtrusively redirects misbehavior once it occurs.

B. It teaches dependence on others for self[1]control.

C. It respects cultural norms of a limited group students.

D. Strategies are simple enough to be used consistently.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

21. When curriculum content is fairly distributed in each area of discipline, this means that the curriculum is ______.

A. sequenced

B. balanced

C. integrated

D. continued

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

22. Direct instruction is for facts, rules, and actions as indirect instruction is for _____.

A. hypotheses, verified data, and conclusions

B. concepts, patterns, and abstractions

C. concepts, processes, and generalizations

D. guesses, data, and conclusions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

23. The difficulty index of a test item is 1.0. This means that the test is _____.

A. a quality item

B. very difficult

C. very easy

D. missed by everybody

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

24. The discrimination index of a test item is -0.35. What does this mean?

A. More from the upper group got the item correctly.

B. More from the lower group got the item correctly.

C. The test is quite reliable.

D. The test item is valid.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

25. His aim of education is individual not a preparation for but participation in the life around the individual.

A. Froebel

B. Spencer

C. Herbart

D. Pestalozzi

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

26. The following are characteristics of a child[1]friendly school except for _____.

A. exclusive

B. child-centered

C. gender-sensitive

D. nondiscriminating

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

27. To make the lesson meaningful, systematic and motivating, teachers’ example should be ______.

A. based on higher level skills

B. interesting aided with illustrations

C. easy, simple, and understandable

D. relevant to students’ experience and knowledge

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

28. Which are the most important concerns about the use of ICT in instruction?

I. Developing appropriate curriculum materials that allow students to construct meaning and develop knowledge through the use of ICT

II. Devising strategies to meaningfully integrate technology into the curriculum

III. Using pedagogical skills related to technology

IV. Providing teachers with skills for using software applications

A. I and III

B. II and III

C. III and IV

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

29. Which of these non-threatening means of assessing learning outcomes?

I. Portfolio

II. Self-evaluation

III. Peer evaluation

IV. Learning journals

A. I and II

B. I and III

C. I, II, and IV

D. II and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

30. Teacher A’s lesson is about the parts of the gumamela. He asked his pupils per group to bring a real flower to study the different parts. After the group work labeling each part, the teacher gave a test. What would be the best type of test he can give?

A. essay type

B. matching type

C. diary

D. journal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

31. Principal A wants her teachers to be constructivist in their teaching orientation. On which assumption/s is the principal’s action anchored?

I. Students learn by personally constructing meaning of what is taught.

II. Students construct and reconstruct meanings based on experiences.

III. Students derive meaning from the meaning that teacher gives.

A. I and III

B. I only

C. I and II

D. II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

32. The norms in a school culture are centered on the ______.

A. learner

B. teacher

C. principal

D. supervisor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

33. The difficulty index of a test item is 1.0. What does this mean?

A. The test item is very good, so retain it.

B. The test item is very difficult.

C. The test item is extremely easy.

D. The test item is not valid.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

34. Someone wrote: “Environment relates to the profound relationship between matter, nature, and society, and in such a context, ICTs bring new ways of living in a more interconnected society, all of which reduces our dependency on matter and affects our relationship with nature.” What does this convey?

A. Environment and ICT are poles apart.

B. ICT impacts on environment.

C. Environment affects ICT.

D. ICT brings us away from an interconnected society.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

35. Educational institutions’ effort of developing work skills inside the school are aimed at _____.

A. developing moral character

B. inculcating love of country

C. teaching the duties of citizenship

D. developing vocational efficiency

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

36. Teacher B discovered that her pupils are weak in comprehension. To further determine in which particular skills her pupils are weak which test should Teacher B give?

A. Aptitude Test

B. Placement Test

C. Diagnostic Test

D. Standardized Test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

37. That the quality of Philippine education is declining was the result of a study by EDCOM which recommended to _____ teachers and teaching.

A. regulate

B. professionalize

C. strengthen

D. improve

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

38. As provided in the Republic Act #4670, every teacher shall enjoy equitable safeguards at each stage of any disciplinary procedures and shall the following except:

A. the right to be informed in writing, of the charges

B. the right to full access to the evidence in the case

C. the right to appeal to clearly designated authorities.

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

39. The subject matter or content to be learned must be within the time allowed, resources available, expertise of the teacher, and nature of learners. What criterion is addressed?

A. validity

B. significance

C. interest

D. feasibility

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

40. A child was shown an amount of water in a glass. The teacher poured the whole amount to a much taller and narrower glass and marked this glass as

A. The same amount was poured in a shorter and wider glass, marked glass

B. When asked which has more water, the child’s answer was “Glass A”. In what stage of cognitive development is the child and what is this ability called?

A. concrete operational stage; conservation

B. formal operational stage; deductive reasoning

C. sensorimotor stage; symbolic functions

D. pre-operational stage; centration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

41. In a multiple choice test item with four options and out of 50 examinees, which was the least effective distracter?

A. the option that was chosen by 13 examinees

B. the option that was chosen by 2 examinees

C. the option that was chosen by 30 examinees

D. the correct answer that was chosen by 5 examinees

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

42. What is an alternative assessment tool for teaching and learning consisting of a collection of work/artifacts finished or in-progress accomplished by the targeted clientele?

A. rubric

B. achievement test

C. evaluation instrument

D. portfolio

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

43. Societal change requires continually deep-seated questions about “good” living. Which of these did Socrates recognize as the greatest of human virtues?

A. moral wisdom

B. fair justice

C. courage

D. piety

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

44. Among the following curriculum stakeholders, who has the most responsibility in curriculum implementation?

A. the learners

B. the school heads

C. the teachers

D. the parents

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

45. Study this group of tests which was administered with the following results, then answer the question.

SubjectMathPhysicsEnglishMean564180SD1091

6Student′sScore4331109

In which subject(s) did Ronnel perform most poorly in relation to the group’s performance?

A. English

B. English and Math

C. Math

D. Physics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

46. You like to show a close representation of the size and shape of the earth and its location in the entire solar system. What is the best instructional aid?

A. picture

B. model

C. realia

D. film

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

47. Which of the following techniques of curriculum implementation is fit to the objective of developing cooperative learning and social interaction?

A. buzz session

B. graded recitation

C. individual reporting

D. lecture

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

48. To determine your pupil’s entry knowledge and skills, which should you employ?

A. interview

B. focus group discussion

C. post-test

D. pre-test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

49. We encounter people whose prayer goes like this: “O God, if there is a God; save my soul, if I have a soul” From whom is this prayer?

A. Stoic

B. Empiricist

C. Agnostic

D. Skeptic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

50. What is the implication of using a method that focuses on the why rather than the how?

A. There is best method

B. Typical one will be good for any subject

C. These methods should be standardized for different subjects.

D. Teaching methods should favor inquiry and problem solving

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status