MCQ in Professional Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 11 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 10 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

501. Conducting follow up studies of graduates and drop out is a guidance service that falls under:

A. Placement services

B. Research service

C. Individual inventory services

D. Counseling service

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

502. Under which assumption is portfolio assessment based?

A. Assessment should stress the reproduction of knowledge

B. An individual learner is adequately characterized by a test score

C. An individual learner is inadequately characterized by a test score

D. Portfolio assessment is dynamic assessment

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

503. Which program was adopted to provide universal access to basic education to eradicate illiteracy?

A. Values educational framework

B. Education for all

C. “Paaralan sa bawat barangay”

D. Science and Education Development Plan

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

504. Which schools are subject to supervision, regulation and control by the state?

A. Public, Private sectarian and Non-sectarian

B. Sectarian and non-sectarian school

C. Private school

D. Public schools

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

505. Here is a score distribution: 98, 93, 93, 93, 90, 88, 87, 85, 85, 85, 70, 51, 34, 34, 34, 20, 18, 15, 12, 9, 8, 6, 3, 1. What is the characteristic of the score distribution?

A. Bimodal

B. Trimodal

C. Skewed to the right

D. No discernible pattern

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

506. What do the school campus expression “promdi” and barriotic” indicate?

A. The powerlessness of the poor

B. The power of the rich

C. Low literacy rate of the country

D. The prevalence of ethnocentrism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

507. Why is babyhood referred to as a “critical period” in personally development? Because _________.

A. The foundation is laid upon in which the adult personally structure will be built

B. The baby is exposed to many physical and psychological hazards

C. The brain grows and develops as such accelerated rate during babyhood

D. Changes in the personality pattern take place

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

508. Billy, a grade 1 pupil is asked, “Why do you pray every day?” Billy answer. “Mommy said so.” Based on Kohlberg’s theory, in which moral development stage is Billy?

A. Pre-Conventional level

B. Conventional level

C. Between conventional and post conventional levels

D. Post-Conventional level

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

509. If you plan to develop a lesson on using s-verb with the third person singular as subject deductively, what is the first step in your lesson development outline?

A. Give sentences using s-verb form

B. Ask the students about s-verb form and third person singular as subject

C. State the rule on subject-verb agreement for third person as subject

D. Conduct appropriate sentence drill

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

510. For lesson clarity and effective retention, which one should a teacher observes, according to Bruner’s theory?

A. Start at the concrete level and end there

B. Begin teaching at the concrete level but go beyond it by reaching the abstract

C. End teaching with verbal symbol

D. Use purely verbal symbols in teaching

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

511. Which activity should a teacher have more for his students if he wants them to develop logical-critical thinking?

A. Symposium

B. Debate

C. Brainstorming

D. Panel discussion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

512. The criterion of success in Teacher Edna’s objective is that “the pupils must be able to spell 90% of the words correctly.” Linda and other 24 students in the class spelled only 40 out of 50 words correctly while the rest scored 45 and above. This means that Teacher Edna ________.

A. Did not attain her lesson objective because of the pupil’s lack of attention

B. Attained her lesson objective because of the pupil’s lack of attention

C. Attained her lesson objective

D. Failed to attain her lesson objective as far as the 25 pupils are concerned

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

513. With assessment of affective learning in mind, which does not belong to the group?

A. Moral dilemma

B. Reflective writing

C. Diary entry

D. Cloze test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

514. Which is true when standard deviation is big?

A. Scores are concentrated

B. Scores are not extremes

C. Scores are spread apart

D. The bell curve shape is steep

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

515. Jan, a grade 1 pupil, is happy when he wins a game but skulks when he doesn’t. Which concept does his behavior indicate?

A. Egotism

B. Egocentrism

C. Semi-logical reasoning

D. Rigidity of thought

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

516. The practice of non-graded instruction stems from ________.

A. Progressivism

B. Reconstructionism

C. Existentialism

D. Essentialism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

517. Theft of school equipment like TV, computer, etc. by teenagers in the community itself is becoming a common phenomenon. What does this incident signify?

A. Deprivation of Filipino schools

B. Inability of school to hire security guards

C. Prevalence of poverty in the community

D. Community’s lack of sense of co-ownership

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

518. What does extreme authoritarianism in the home reinforce in learners?

A. Creativity in work

B. Ability to direct themselves

C. Doing things on their own initiative

D. Dependence on others for direction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

519. The main purpose of compulsory study of the constitution is to ________.

A. Make constitutional experts of the students

B. Develop students into responsible, thinking citizens

C. Prepare students for law-making

D. Acquaint students with the historical development of the Philippine Constitution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

520. Studies in the areas of neurosciences disclosed that the human brain has limitless capacity. What does this imply?

A. Every child is a potential genius

B. Pupils can possibly reach a point where they have learned everything

C. Some pupils are admitted not capable of learning

D. Every pupil has his its own native ability and his learning is limited to this native ability

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

521. The principle of individual differences requires teachers to _____.

A. Treat all learners alike while in the classroom

B. Prepare modules for slow learners in class

C. Give greater attention to gifted learners

D. Provide for a variety of learning activities

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

522. Which assumption underlines the teacher’s use of performance objectives?

A. Performance objectives assure the learner of learning

B. Learning is defined as a change in the learner’s observable performance

C. The success of learners is based on teacher performance

D. Not every form of learning is observable

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

523. The following are used in writing performance objective, except?

A. Integrate

B. Delineate

C. Diagram

D. Comprehend

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

524. Which is/are sign/s of the student with Attention Deficit Disorder?

A. Impatient while waiting for his/her turn during games

B. Completes work before shifting to another

C. Excessively quiet

D. Cares for his/her personal things

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

525. You observe that pupils answer even when not called, shouts MA’AM to get your attention, and laugh when someone commits mistakes. What should you do?

A. Send the misbehaving pupils to the guidance counselor

B. Set the rules for the class to observe

C. Involve the whole class in setting rules of conduct for the whole class

D. Make a report to the parents about their children’s misbehavior

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

526. Which is the final, indispensable component of a lesson plan?

A. Evaluation

B. Activity

C. References

D. Assignments

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

527. Carlo, a grade 2 pupil, plays with his classmates but cannot accept defeat. Based on Piaget’s theory on cognitive development, in what development stage is Carlo?

A. Formal operation

B. Concrete operation

C. Pre-operational

D. Sensorimotor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

528. Which seating arrangement has been proven to be effective for learning?

A. Flexible to suit varied activities

B. Fixed arrangement to maximize instructional time

C. Any seat arrangement to suit varied learning styles

D. A combination of fixed and flexible arrangement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

529. Which can run counter to the encouragement you give to your students to ask questions?

A. Eye to eye contact

B. An encouraging hand gesture

C. Radiant face

D. Knitted eyebrows when a question is raised

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

530. Teacher Agot likes to show how the launching of spaceships takes place. Which of the following materials available is most fit?

A. Mock-up

B. Realia

C. Replica

D. Chart

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

531. Teacher Bonnie likes to concretize abstract concept of the water molecule. She came up with a concrete presentation by using wires and plastic balls. How would you classify Teacher Bonnie’s visual aid?

A. Replica

B. Chart

C. Realia

D. Mock-up

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

532. Teacher Lenny demonstrated to the class how to focus the microscope, after which the students were asked to practice. Which teacher prompting is least intrusive? Teacher Lenny ________.

A. Held the hand of a student and with her hand holding the student’s hand adjusted the mirror

B. Pointed to the mirror and made an adjusting gesture with her hand

C. Adjusted the mirror

D. Reminded the class to first adjust the mirror

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

533. A pupil who has developed a love for reading keeps in reading for his enjoyment. His motivation for reading is:

A. Insufficient

B. Intrinsic

C. Extrinsic

D. Both intrinsic and extrinsic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

534. Which educational trend is occurring in all modern societies as a result of knowledge explosion and rapid social, technological and economic changes?

A. Nuclear education

B. International education

C. Lifelong learning

D. Team teaching

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

535. With the advent of multi-media resources and computers, which is the most favorable result of the optimal use of educational media technology?

A. Interactive learning

B. Increase learning

C. Speed learning

D. More interesting learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

536. Which refers to the Filipino trait of practicing conflicting values in different venues and with different social groups?

A. “Kanya-kanya” mentality

B. Procrastination

C. Existential intelligence

D. Crab mentality

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

537. Which of these can measure awareness of values?

A. Projective techniques

B. Rating scales

C. Moral dilemmas

D. Sociogram

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

538. Which test determines whether students accept responsibility for their own behavior or pass on responsibility for their own behavior to other people?

A. Locus-of-control tests

B. Sentence-completion tests

C. Thematic tests

D. Stylistic tests

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

539. Which process enhances the comparability of grades?

A. Giving more Higher Order thinking skills

B. Constructing departmentalized exam for each subject area

C. Determining the level of difficulty of the test

D. Using a table of specification

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

540. Under which type of guidance service does the concern of school to put students into their most appropriate courses fall?

A. Information service

B. Placement service

C. Individual inventory services

D. Research services

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

541. The teacher’s role in the classroom according to cognitive psychologist is to _______.

A. Make the learning task easy for the learner

B. Dictate what to learn upon the learner

C. Fill the minds of the learner with information

D. Help the learner connect what they know with new information from the teacher

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

542. Which questioning technique would be appropriate for inductive lessons?

A. Involve students actively in the questioning process

B. Expect participation only among the more motivated students

C. Use questions requiring only memory responses

D. As a teacher, you ask no questions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

543. Which statement is true in a bell-shaped curve?

A. There are more high scores than low scores

B. Most scores are high

C. The scores are normally distributed

D. The bell curve shape is steep.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

544. Here is a test item:

DISTANT: NEAR: GENUINE: _______.

This item is a/an _________.

A. Analogy

B. Riddle

C. Metaphor

D. Completion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

545. What refers to a single word or phrase that tells the computer to do something with program or file?

A. Computer language

B. Computer program

C. Command

D. Password

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

546. Can an insane person be blamed for killing a stranger?

A. Yes, because an insane person possesses a little degree of voluntariness

B. Yes, because an insane person is not totally ignorant

C. No, because of his ignorance and lack of voluntariness

D. No, because the one killed is a stranger, not in any way related to him

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

547. A political boss builds a school in a distant barrio in order to get the votes for an unworthy and corrupt candidate. Is the action of the political boss moral?

A. No, the candidate is undeserving

B. No, his move was not meant for good effect

C. Yes, the votes were exchange for the school built

D. Yes, it was his duty to strategies for his candidate to win

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

548. The teacher’s first task in the selection of media in teaching is to determine the:

A. Choice of the teacher

B. Availability of the media

C. Technique to be used

D. Choice of the students

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

549. Which is the true foundation of the social order?

A. Strong political leadership

B. The reciprocation of rights and duties

C. Equitable distribution of wealth

D. Obedient citizen

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

550. All the examinees obtained scores below the mean. A graphic representation of the score distribution will be:

A. Perfect normal curve

B. Negatively skewed

C. Positively skewed

D. Leptokurtic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions