MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 5 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. A teacher’s quarrel with a parent makes her develop a feeling of prejudice against the parent’s child. The teacher’s unfavorable treatment of the child is an influence of what Filipino trait?

A. Lack of self-reflection

B. Extreme personalism

C. Extreme family-centeredness

D. “Sakop-mentality”

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

202. In the context of grading, what is referred to as teacher’s generosity error? A teacher _______.

A. Rewards students who perform well

B. In overgenerous with praise

C. Has a tendency to give high grades as compare to the rest

D. Gives way to students’ bargain for no more quiz

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

203. For mastery learning and in line with outcome-based evaluation model which element should be present?

A. Inclusion of non-performance objectives

B. Construction of criterion-referenced tests

C. Construction of norm-referenced tests

D. Non-provision of independent learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

204. Which statement about standard deviation is correct?

A. The higher the standard deviation the more spread the scores are

B. The lower the standard deviation the more spread the scores are

C. The higher the standard deviation the less spread the scores are

D. It is a measure of central tendency

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

205. What is the Teacher’s Professionalism Act?

A. RA 7836

B. RA 4670

C. RA 7722

D. RA 9263

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

206. The State shall protect and promote the right of citizens to quality education at all levels. Which government program is in support of this?

A. Exclusion of children with special needs from the formal system

B. Free elementary and secondary education

C. Deregulated tuition fee hike

D. Re-introduction of the NEAT and NSAT

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

207. The American Teachers who were recruited to help set the public educational system in the Philippines during the American regime were called Thomasite’s because:

A. They were devotees of St. Thomas Aquinas

B. They disembarked from the CIS Transport called Thomas

C. They first taught at the University of Sto. Tomas

D. They arrived in the Philippines on the feast of St. Tomas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

208. Zazha exhibits fear response to freely roaming dogs but does not show fear when a dog is on a leash or confined to a pen. Which conditioning process is illustrated?

A. Generalization

B. Acquisition

C. Discrimination

D. Extinction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

209. The Filipino learner envisioned by the Department of Education is one who is imbued with the desirable values of person who is:

A. Makabayan, makatao, makakalikasan at maka-Diyos

B. Makabayan, makatao, makahalaman, at maka-Diyos

C. Makabayan, makasarili, makakalikasan, at maka-Diyos

D. Makabayan, makakaragatan, makatao, at maka-Diyos

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

210. The right hemisphere of the brain is involved with the following function except:

A. Intuitive functions

B. Nonverbal functions

C. Visual functions

D. Detail-oriented functions

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

211. What function is associated with the right brain?

A. Visual, non-verbal, logical

B. Visual, intuitive, non-verbal

C. Visual, intuitive, logical

D. Visual, logical, detail-oriented

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

212. Principal Connie tells her teachers that training in the humanities is most important. To which education philosophy does he adhere?

A. Existentialism

B. Progressivism

C. Essentialism

D. Perennialism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

213. Behavior followed by pleasant consequences will be strengthened and will be more likely to occur in the future. Behavior followed by unpleasant consequences will be weakened and will be less likely to be repeated in the future. Which one is explained?

A. Freud’s psychoanalytic theory

B. Thorndike’s law of effect

C. B.F. Skinner’s Operant conditioning theory

D. Bandura’s social learning theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

214. Theft of school equipment like TV, computer, etc. by people on the community itself is becoming a common phenomenon. What does this signify?

A. Prevalence of poverty in the community

B. Inability of school to hire security guards

C. Deprivation of Filipino schools

D. Community’s lack of sense of co-ownership

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

215. The main purpose of compulsory study of the Constitution is to _______.

A. Develop students into responsible, thinking citizen

B. Acquaint students with the historical development of the Philippine Constitution

C. Make constitutional experts of the students

D. Prepare students for law-making

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

216. Which goals of educational institution, as provided for by the Constitution, is the development of work skills aligned?

A. To develop moral character

B. To develop vocational efficiency

C. To teach the duties of citizenship

D. To inculcate love of country

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

217. Complete this analogy:
Spanish period: moral and religious person.
American period: _______

A. Productive citizen

B. Self-reliant citizen

C. Patriotic citizen

D. Caring citizen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

218. Who is remembered for his famous quotation? “My loyalty to may party ends where my loyalty to my country begins.”

A. Carlos P. Garcia

B. Ferdinand Marcos

C. Manuel L. Quezon

D. Manuel Roxas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

219. Here is a question: “Is the paragraph a good one? Evaluate.” If broken down to simplify, which is the best simplification?

A. Is the paragraph a good one? Why or why not?

B. Why is the paragraph a good one? Prove

C. If you asked to evaluate something, what do you do? Evaluate the paragraph

D. What are the qualities of a good paragraph? Does the paragraph have these qualities?

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

220. Manunulat ang tatay mo kaya sa personal mong kagustuhan makasunod sa kanyang mga yapak, magsusulat ka. Ano ang kahulugan ng pagsusulat?

A. Proseso na nagsisimula sa idea o karanasan

B. Makalikha ng mga salita, pangungusap at talata

C. Kakayahan ng tao na makapagtala o makapagimprenta ng malinaw

D. Pagpili ng paksa at pagsasaliksik

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

221. Anong bahagi ng pananalita ang nasa malaking titik? Malungkot ANG MGA nagtapos na wala pang trabaho.

A. Pananda

B. Pang-ukol

C. Pariralang pantukoy

D. Pangatnig

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

222. Which is NOT a characteristic of education during the pre-Spanish era?

A. Vocational training-oriented

B. Structured

C. Unstructured

D. Informal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

223. Which is closest to the real human digestive system for study in the classroom?

A. Model of the human digestive system

B. Drawing of the human digestive system on the board

C. The human digestive system projected on an OHP

D. Drawing of human digestive system on a page of a textbook

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

224. Which one is in support of greater interaction?

A. Repeating the question

B. Not allowing a student to complete a response

C. Probing

D. Selecting the same student respondents

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. Which is/are effective methods/s in teaching students critical reading skills?

A. Interpret editorials about a particular subject from three different newspapers

B. Read and interpret three different movie reviews

C. Distinguish fiction from non-fiction materials

D. Interpret editorials and read and interpret three different movie reviews

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

226. Which is true of a bimodal score distribution?

A. The group tested has two different groups

B. The scores are neither high nor low

C. The scores are high

D. The scores are low

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

227. What is the mastery level of school in a 100 item test with a mean of 55?

A. 42%

B. 50%

C. 45%

D. 55%

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

228. Who stressed the idea that students cannot learn if their basic needs are not first met?

A. Thorndike

B. Maslow

C. Wertheimer

D. Operant conditioning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

229. A person, who has had painful experience as the dentist’s office, may become fearful at the mere sight of the dentist’s office building. What theory can explain this?

A. Attribution theory

B. Classical conditioning

C. Generalization

D. Operant conditioning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

230. I want my students to have mastery learning of a basic topic. Which of the following can help?

A. Socratic method and drill

B. Drill

C. Socratic method

D. None of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

231. As a teacher you are a skeptic. Which among these will be your guiding principle?

A. I must teach the child to the fullest

B. I must teach the child every knowledge, skill, and value that he needs for a better future

C. I must teach the child that we can never have real knowledge of anything

D. I must teach the child so he is assured

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

232. With forms of prompting in mind, which group is arranged from least to most instructive prompting?

A. Verbal, physical, gestural

B. Verbal, gestural, physical

C. Gestural, physical, verbal

D. Physical, gestural, verbal

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

233. In which way does heredity affect the development of the learner?

A. By providing equal potential to all

B. By making acquired traits hereditary

C. By compensating for what environment fails to develop

D. By placing limits beyond which the learner cannot develop

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

234. In writing performance objectives, which word is not acceptable?

A. Integrate

B. Delineate

C. Manipulate

D. Comprehend

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

235. For which lesson objective will a teacher use the direct instruction method?

A. Distinguish war from aggression

B. Appreciate Milton’s Paradise Lost

C. Use a microscope properly

D. Become aware of the pollutants in the environment

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

236. To encourage introspection, which teaching method is MOST appropriate?

A. Cognitive

B. Reflective

C. Process

D. Cooperative learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

237. With indirect instruction in mind, which does not belong to the group?

A. Lecture-recitation

B. Experiential method

C. Inductive method

D. Discovery method

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

238. A master teacher is the resource speaker in an in-service training. He presented the situated learning theory and encouraged his colleagues to apply the same in class. Which of the following did he not encourage his colleagues to do?

A. Apprenticeship

B. Decontextualized teaching

C. Learning as it normally occurs

D. Authentic problem solving

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

239. I want to engage my students in small group discussions. Which topic lends itself to a lively discussion?

A. The exclusion of Pluto as a planet

B. The meaning of the law of supply and demand

C. The law of inertia

D. Rules on subject-verb agreement

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

240. Teacher Joshua discovered that his pupils are weak in comprehension. To further in which particular skill(s) his pupils are weak, which test should Teacher Joshua give?

A. Standardized test

B. Aptitude test

C. Placement

D. Diagnostic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

241. The students of Teacher Kath scan an electronic encyclopedia, view a film on the subject, or look at related topics at the touch of a button right there in the classroom. Which devices does teacher Kath’s class have?

A. Videotape lesson

B. Teaching machine

C. Video disc

D. CD

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

242. If my approach to my lesson is behaviorist, what features will dominate my lesson?

I. Lecturing
II. Copying notes
III. Reasoning
IV. Demonstration

A. III, IV

B. I, III, IV

C. I, II, III, IV

D. II, III, IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

243. You practice inclusive education. Which of these applies to you?

I. You accept every student as full and valued member of the class and school community
II. Your special attention is on learners with specific learning or social needs
III. You address the needs of the class as a whole within the context of the learners with specific learning or social needs

A. II only

B. I and II

C. I only

D. I and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

244. Which will be the most authentic assessment tool for an instructional objective on working with and relating to people?

A. Organizing a community project

B. Writing articles on working and relating to people

C. Home visitation

D. Conducting mock election

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

245. Here is a test item:
“From the data presented in the table, form generalizations that are supported by the data.” Under what type of question does this item fall?

A. Convergent

B. Evaluative

C. Application

D. Divergent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

246. I want to teach concepts, patterns, and abstractions. Which method will be most appropriate?

A. Discovery

B. Indirect instruction

C. Direct instruction

D. Problem solving

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

247. We are very much interested in a quality professional development program for teachers. What characteristic should we look for?

A. Required for renewal of professional license

B. Prescribed by top educational leader

C. Responsive to identified teacher’s needs

D. Dependent on the availability of funds

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

248. What principle is violated by overusing the chalkboards, as though it is the only education technology available?

A. Isolated use

B. Flexibility

C. Variety

D. Uniformity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

249. Which statement applies correctly to Edgar Dale’s “CONE of experience”?

A. The farther you are from the base, the more direct the learning experience becomes

B. The farther you are from the bottom, the more direct the learning experience becomes

C. The close you are to the base, the more indirect the learning experience become

D. The closer you are to the base, the more direct the learning experience becomes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

250. To teach the democratic process to the pupils. Santo Domingo Elementary School decided that the election of class officers shall be patterned after local elections. There are qualities set for candidates, limited period for campaign, rules for posting campaign materials, etc. Which of the following did the school use?

A. Symposium

B. Simulation

C. Role playing

D. Philips 66

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 6 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions