adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 13 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 13 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 13 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 13 of the Series

MCQ in Professional Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

601. Which holds true to standardized tests?

A. They are used for comparative purposes

B. They are administered differently

C. They are scored according to different standards

D. They are used for assigning grades

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

602. A negative discrimination index of a test item tells that particular test item lacks _____.

A. objectivity

B. reliability

C. content validity

D. construct validity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

603. In his second item analysis, Teacher H found out that more from the lower group got the test item # 6 correctly. This means that the test item __________.

A. has a negative discriminating power

B. has a lower validity

C. has a positive discriminating power

D. has a high reliability

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

604. You want to teach concepts, patterns, and abstractions. Which method is most appropriate?

A. deductive method

B. problem solving

C. direct instruction

D. indirect instruction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

605. Which can enhance the development of spatial intelligence?

A. hands-on demonstrations

B. environmental study

C. concept miming

D. concept mapping

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

606. Which of these is not an indicator of a supportive learning environment?

A. high drop-out rates

B. warm and friendly atmosphere

C. students take personal responsibility for their learning and behavior

D. increase in student bonding activities in school

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

607. Which of the following statements is/are not true about assessment?

I. Feedback is the most important factor in assessment.

II. Only those that can be objectively measured should be taught.

III. Assessment should follow a developmental pattern.

IV. Identifying systematic errors committed by students should be the basis of remedial instruction.

A. II only

B. IV only

C. III and IV

D. I and II

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

608. What can the teachers in one school do to maximize their community resources to ensure that effective instruction is employed at all times?

A. Have a learning resource center of materials prepared by teachers.

B. Request the school to purchase materials.

C. Require students to bring materials for their teacher.

D. Let a company/agency sponsor the building of a resource center.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

609. In a multiple choice test item with four options and out of 50 examinees, which was the most effective distracter?

A. the correct answer that was chosen by 6 examinees

B. the option that was chosen by 30 examinees

C. the option that was chosen by 2 examinees

D. the option that was chosen by 12 examinees

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

610. To reduce electronic waste, implement a recycling system. Which belong to an e-waste recycling system?

I. Repair

II. Reuse

III. Upgrading of existing equipment

A. I, II, and III

B. I only

C. I and II

D. II only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

611. After scoring, Teacher G got the difference of the highest and lowest scores in each class. What did she compute?

A. standard deviation

B. mean

C. range

D. median

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

612. Which of the following is NOT an example of a teacher’s nonverbal communication?

A. eye contact

B. gestures

C. pauses

D. voice

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

613. In the Preamble of the Code of Ethics of Professional Teachers, which is not mentioned about teachers?

A. possess dignity and reputation

B. with high moral values as well as technical and professional competence

C. LET passers

D. duly licensed professionals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

614. You want to engage your students in a small group discussions. Which topic lends itself to a lively discussion?

A. the exclusion of Pluto as a planet

B. the meaning of the law of supply and demand

C. the law of inertia

D. rules on subject-verb agreement

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

615. Teacher X subscribes to the idealist philosophy. This means that the teacher believes that knowledge arrived through ______.

A. trial and error

B. concrete experience

C. experimenting

D. reasoning

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

616. Analytic scoring uses the _____ judgement of the student’s work.

A. evaluation

B. performance

C. standard

D. criterion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

617. Teacher N teaches in a remote barrio. In order not to incur salary deduction, she does not file her leave of absence every time she gets absent. Anyway, she uses that amount, which is supposed to be deducted from her salary on account of her absence, to buy pencils and paper for the poor pupils in her class. Is Teacher N right?

A. Yes, the poor students are benefited.

B. No, the end does not justify the means.

C. Yes, the amount is little compared to the millions of pesos stolen by corrupt government officials.

D. Yes, she is not the only one benefited by her actions.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

618. According to Piaget’s stages of cognitive development, between ages 12 and 15, children reach formal operational stage. What are they capable of doing at this stage?

A. can focus on only one aspect of a situation or event

B. can solve abstract problems and think deductively

C. can reason inductively or deductively

D. can do multi-tasking

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

619. To enable all students to succeed, two simple approaches you should use are variety and choice. What does this mean?

I. Make use of a variety of teaching methodologies.

II. Consider learning styles and so allow students some options on how to go about assignments.

III. Allow for more flexibility in activities.

IV. Do away with routines, rules, and procedures.

A. I and II

B. I, II, and III

C. II and III

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

620. Which of the following is true about ICT?

I. The use of ICT has negative effects

II. The use of ICT has a lot of benefits.

III. The use of ICT is effective only in industrialized countries.

A. I and II

B. II only

C. III only

D. I and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

621. Teacher R, a science teacher, makes sure all eyes are on her as she demonstrates the proper behavior for lighting a Bunsen burner. Whose theory supports Teacher R’s practice?

A. Vygotsky’s

B. Glasser’s

C. Piaget’s

D. Bandura’s

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

622. Which should you use more if you want to counteract the spirit of destructive competition among your students?

A. community involvement projects

B. listening activities

C. self-evaluation activities

D. concept miming

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

623. When curriculum content is fairly distributed in each area of discipline, this means that the curriculum is _____.

A. sequenced

B. balanced

C. integrated

D. continued

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

624. Teacher B discovered that her pupils are weak in comprehension. To further determine in which particular skills her pupils are weak which test should Teacher B give?

A. Aptitude Test

B. Placement Test

C. Diagnostic Test

D. Standardized Test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

625. In constructing test items the teacher considers the alignment of _____ with assessment.

A. content and process

B. monitoring and evaluation

C. instructional objectives

D. instructional materials

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

626. Teacher B wanted her students to learn the electoral process in action. So, they stimulate a copy of the real thing completed with coming up with their own qualification of candidates, manner of campaigning, and canvassing of votes. With this, the students learned from _____.

A. contrived experiences

B. direct experiences

C. purposeful experience

D. demonstration

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

627. The Education Act of 1982 categorically states that it is a teacher’s _____ to refrain from making deductions in scholastic ratings for acts that are clearly not manifestations of poor scholarship.

A. obligation

B. right

C. prerogative

D. responsibility

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

628. Research on teacher-effectiveness practices has shown that _____.

A. directions should be few and best delivered in a casual manner

B. planning has little impact on student learning

C. questioning strategies are ineffective monitoring techniques

D. teaching procedures on classroom routines early in the school year are essential

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

629. A student with a percentile score of 80 means that the student scored _____.

A. higher than 80% of the members of the group

B. better, relative to the competencies targeted

C. high in all the skills being tested

D. 80% of the specified content

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

630. With a computer, you can organize information about trees and planets. Which tool should you use?

A. spreadsheet

B. database

C. word processing

D. desktop publishing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

631. Which of the following is a right granted to parents as provided in B. P. 232, Sec. 8:12?

A. The right to receive, through primarily competent instruction, relevant quality education in line with national goals and conducive to their full development as persons with human dignity.

B. The right to free expression of opinion and suggestions and to effective channels of communications with appropriate academic and administrative bodies of the school or institution.

C. The right to organize themselves and/or with teachers for the purpose of providing a forum for the discussion of matters relating to the school programs.

D. The right of institutions of higher learning top determines on academic grounds that shall be admitted to study, who may teach, and what shall be the subject of the study and research.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

632. Which of these are the two most important knowledge and skills that a teacher needs to be able to provide teaching-learning opportunities that develop problem solving and higher order thinking abilities?

I. designing, planning, implementing, documenting, and reviewing learning experiences.

II. impact of cultural, social, and political influences in education.

III. meta-cognitive processes

IV. methods of identifying students’ learning needs

A. III and IV

B. II and III

C. I and III

D. I and IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

633. Bruner’s theory on intellectual development moves from enactive to iconic and symbolic stages. Applying Bruner’s how should you teach?

A. Begin with the concrete.

B. Begin with the abstract.

C. Be interactive in approach.

D. Do direct instruction.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

634. When asked about her order, a little girl tells the waiter ” ‘yong kagaya kahapon.” With Piaget’s theory in mind, what is the little girl’s behavior called?

A. pre-operational egocentrism

B. conservation

C. reversibility

D. transudative reasoning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

635. If one asked to develop himself to the fullest, what need is he trying to satisfy according to Maslow’s hierarchy of needs?

A. Safety needs

B. Belongingness

C. Physiological needs

D. Self-actualization

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

636. Which is the most reliable tool of seeing the development in your pupils’ ability to write?

A. portfolio assessment

B. scoring rubric

C. interview of pupils

D. self-assessment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

637. Article XIII of the Code of Ethics stipulates that the evaluation of the learner’s work should be based on merit and quality of academic _____.

A. marks

B. evaluation

C. performance

D. results

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

638. Which is a classroom application of Vygotsky’s idea of scaffolding?

A. Give the learner the necessary assistance until she can be on her own.

B. From the start, leave the learner to herself because she has the power for self-learning.

C. Don’t spoil the learner by doing what she ought to do.

D. Give the learner a task that challenges her ability.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

639. At the preoperational stage of Piaget’s cognitive development theory, the child can see only his point of view and assumes that everyone also has the same view as his. What is this tendency called?

A. transductive reasoning

B. animism

C. egocentrism

D. conservatism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

640. The adoption of national language directed by the Philippine Constitution is designed primarily to ______.

A. facilitate communication among diverse linguistic groups

B. do away from colonial mentality

C. officially adopt Tagalog as national language

D. counteract elitism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

641. The Department of Education directed that the lowest passing grade is _____% and the lowest failing grade is _____% in the report card.

A. 70 – 60

B. 75 – 70

C. 75 – 65

D. 70 -50

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

642. If you use Pygmallion effect to explain why children coming from depressed areas cannot read, to which do you attribute the poor reading performance of this particular group of children?

A. poor expectation from depressed areas

B. lack of motivation

C. ineffective teaching methods

D. lack of reading materials

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

643. Student R gave a wrong answer. Teacher W said “Wrong! You are way off.” As a consequence other students in the class were afraid to answer questions. Which of the following is illustrated by the event?

A. ripple effect

B. halo effect

C. severity error

D. central tendency error

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

644. Which is a selective reading technique meant at getting important facts very fast?

A. silent reading

B. skim reading

C. oral reading

D. scanning

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

645. Ask to do a learning task, Joe hesitates and says “Mahirap. Ayaw ko. ‘Di ko kaya!” (It’s difficult. I don’t like it. I can’t do it.) To which factor can you attribute his perceived inability to perform the task? To a factor _____.

I. within him

II. outside his control

III. which is stable

IV. within his control

A. I and IV

B. II and III

C. I only

D. IV only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

646. You were assigned to handle a multi-grade class. What instructional materials must be utilized to provide for the needs of each level?

A. differentiated materials to cater to different levels

B. multi-sensory materials

C. colorful, useful, and durable materials

D. materials of high level thinking skills

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

647. What is the initial step that a homeroom adviser must do at the beginning of the class?

A. Get to know each member of the class.

B. Prepare a seat plan.

C. Secure the class list.

D. Memorize the names of the students.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

648. Having a mock presidential election, complete with debates, discussion of issues, and voting, teaches students ______.

A. the decision-making process

B. the skill to win in debates

C. the art of winning in an election

D. the skill to persuade

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

649. Teacher R observed that one of her students excels in activities requiring strength, speed, flexibility, balance, and hand-eye coordination. According to H. Gardner, such natural intelligence can be identified as _____.

A. bodily-kinesthetic

B. intrapersonal

C. interpersonal

D. verbal-linguistic

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

650. The search for related literature by accessing several databases by the use of a telephone line to connect a computer library with other computers that have database is termed _____.

A. compact disc search

B. manual search

C. on-line search

D. computer search

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status