adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 2 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 2 of the Series

MCQ in Professional Education Part 1 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

51. Which software can you predict changes in weather pattern and or trends in the population of endangered species?

A. word processing

B. spreadsheet

C. desktop publishing

D. database

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

52. You would like to assess students’ ability to write a portfolio. What type of test will determine their ability to organize ideas and think critically?

A. long test

B. essay test

C. formative test

D. summative test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

53. Teacher F asks one student, “Rachel, can you summarize what we have just read? Remember, the title of this section of the chapter.” This is an example of a teacher’s effort at _____.

A. scaffolding

B. inspiring

C. directing

D. giving feedback

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

54. Cooperative learning approach makes use of a classroom organization where students work in teams to help each other learn. What mode of grouping can facilitate the skill and values desired?

A. large group

B. homogeneous

C. heterogeneous

D. Wear multicolored dress to catch the students’ attention.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

55. To solve moral ambiguity among us Filipinos, we must _____.

A. excuse ourselves whenever we do wrong

B. blame our government for not doing anything about it

C. be aware and responsible about the problem

D. be comfortable with the present state affairs

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

56. In their desire to make schools perform, the DepEd then published the ranking of schools in NAT results nationwide. As an effect of this practice, what did schools tend to do?

I. Taught at the expense of NAT

II. Conducted review classes for NAT at the expense of teaching

III. Practiced the so-called teaching to the test

A. II and III

B. II only

C. I and III

D. III only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

57. Which one appropriately describes your lesson if you use the cognitive approach?

A. promotes “find out for yourself” approach

B. lecture-dominated

C. rote learning dominated

D. highly directed teaching

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

58. Which apply/applies to extrinsically motivated learners?

I. Tend to process information superficially

II. Tend to be content with meeting minimum requirements

III. Achieve at high level

A. I and II

B. II only

C. I and III

D. I only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

59. To make our children become like “little scientists”, which of the following methods should we employ more often?

I. Inquiry

II. Problem-solving

III. Laboratory

A. II and III

B. I and II

C. I, II, and III

D. I and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

60. Teacher B is a teacher of English as a Second Language. She uses vocabulary cards, fill-in-the[1]blank sentences, dictation and writing exercises in teaching a lesson about grocery shopping. Based on this information, which of the following is a valid conclusion?

A. The teacher is reinforcing learning by giving the same information in, a variety of methods.

B. The teacher is applying Bloom’s hierarchy of cognitive learning.

C. The teacher wants to do less talk.

D. The teacher is emphasizing listening and speaking skills.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

61. A mother gives her son his favorite snack every time the boy cleans up his room. Afterwards, the boy cleans his room everyday in anticipation of the snack. Which theory explains this?

A. operant conditioning

B. social learning theory

C. associative learning

D. Pavlovian conditioning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

62. What is the primary fundamental question in examining a curriculum?

A. What educational experiences can be provided that are likely to attain these purposes?

B. What educational purposes should the school seek to attain?

C. How can these educational experiences be effectively organized?

D. How can we determine whether these purposes are attained or not?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

63. To elicit more student’s response, Teacher G made use of covert responses. Which one did she NOT do?

A. She had the students write their response privately.

B. She showed the correct answers on the overhead after the students have written their responses.

C. She had the students write their responses privately then called each of them.

D. She refrained from judging on the student’s responses.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

64. Which is the ideal stage of moral development?

A. social contract

B. universal ethical principle

C. law and order

D. good boy/ good girl

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

65. There is a statement that says, “No amount of good instruction will come out without good classroom management.” Which of the following best explains this statement?

A. Classroom management is important to effect good instruction.

B. There must be classroom management for instruction to yield good outcomes/ results.

C. Classroom management means good instruction.

D. Good instruction is equal to effective classroom management.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

66. What does a Table of Specification establish?

A. construct validity

B. content related validity and criterion reference

C. content validity and construct validity

D. content validity and content related validity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

67. A person who had painful experiences at the dentist’s office may become fearful at the mere sight of the dentist’s office. Which theory can explain this?

A. generalization

B. classical conditioning

C. operant conditioning

D. attribution theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

68. Which one can help student develop the habit of critical thinking?

A. Asking low level questions

B. A willingness to suspend judgment until sufficient evidence is represented

C. Asking convergent questions

D. Blind obedience to authority

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

69. Multiple intelligences can be used to explain children’s reading performance. Which group tends to be good readers?

A. linguistically intelligent group

B. spatially intelligent group

C. existentially intelligent group

D. kinesthetically intelligent group

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

70. Teachers should avoid _____ in assigning student performance-based ratings.

A. arbitrariness and bias

B. unnecessary deductions

C. partiality and calculation

D. unnecessary evaluation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

71. Which of the following is NOT a guidance role of the classroom teacher?

A. Psychological Test Administrator

B. Listener Adviser

C. Human Potential Discoverer

D. Total Development Facilitator

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

72. Watson applied classical conditioning in his experiments and the results showed that behavior is learned through stimulus-response associations, specifically the development of emotional responses to certain stimuli. This helps is in _____.

A. interpreting reflexes as emotions

B. understanding fears, phobias, and love

C. connecting observable behavior to stimulus

D. understanding the role of overt behavior

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

73. Who claimed that children are natural learners and therefore, must be taught in natural settings?

A. Piaget

B. Froebel

C. Montessori

D. Kohlberg

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

74. the benefit of “reading aloud” is that children learn _____.

A. new vocabulary in meaningful contexts

B. to value the presence of their friends as they read together

C. to make predictions by examining pictures and listening for clues

D. to use their imaginations to explore new ideas as they listen to books

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

75. What does a negatively skewed score contribution imply?

A. The scores congregate on the left side of the normal contribution curve.

B. The scores are widespread.

C. The students must be academically poor.

D. The score congregate on the right side of the normal contribution curve.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

76. A high school graduate was refused admission to a university on the grounds that he failed the admission test. The student insisted that he had the right to be admitted and the act of the university was a violation of his right to education. Was the student correct?

A. No, the university may refuse the student in its exercise of academic freedom.

B. Yes, education is everyone’s right.

C. Yes, especially if he belongs to the Indigenous Peoples’ group.

D. No, if the university is exclusively for girls.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

77. Which of the following is a correct statement on service contracting scheme?

A. It increases access to education.

B. It works against quality education.

C. It discriminates against private schools.

D. it is not cost-effective.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

78. Student M obtained an NSAT percentile rank of 80. This indicates that _____.

A. he surpassed in performance 80% of her fellow examinees

B. he got a score of 80

C. he surpassed in performance 20% of her fellow examinees

D. he answered 80 items correctly

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

79. Teachers are encouraged to make use of authentic assessment. Which goes with authentic assessment?

A. unrealistic performances

B. de-contextualized drills

C. real world application of lessons learned

D. answering high multiple choice test items

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

80. Global students learn with short bursts of energy. To maintain concentration they require ______.

A. frequent reminder that they need to concentrate

B. frequent and intermittent breaks

C. short and easy reading materials

D. music while studying

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

81. A child was punished for cheating in an exam. For sure the child wont cheat again in short span of time, but this does not guarantee that the child won’t cheat ever again. Based on Thorndike’s theory on punishment and learning, this shows that ______.

A. punishment strengthens a response

B. punishment doesn’t remove a response

C. punishment removes response

D. punishment weakens a response

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

82. Faith, hope, and love are values now and forever whether they will be valued by people or not. Upon what philosophy is this anchored?

A. Idealism

B. Existentialism

C. Realism

D. Pragmatism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

83. In a grade distribution, what does the normal curve mean?

A. a large number of students receiving low grades and very few students with high marks

B. a large number of more or less average students and very few students receiving low and high grades

C. a large number of students with high grades and very few with low grades

D. all of the students have average grades

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

84. Lecturer C narrates: “I observe that when there is an English-speaking foreigner in class, more often than not, his classmates perceive him to be superior.” To which Filipino trait does this point?

A. hospitality

B. friendliness

C. colonial mentality

D. lack of confidence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

85. Which violates this brain-based principle of teaching-learning: “Each child’s brain is unique and vastly different from one another.”

A. giving ample opportunity for a pupil to explore even if the class creates “noise”

B. making a left-handed pupil write with his right hand as it is better this way

C. allowing open dialogue among students

D. employing MI teaching approaches

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

86. The child fainted in your class because she has not eaten her breakfast. What is the best thing for you to do in this situation?

A. Ignore the situation

B. Comfort the child

C. Give the child food

D. Call the parent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. Which one should teacher AVOID to produce an environment conducive for learning?

A. Tests

B. Seat plan

C. Individual competition

D. Games

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

88. You are convinced that whenever a student performs a desired behavior, provide reinforcement and soon the student learns to perform the behavior on her own. On which principle is your conviction based?

A. cognitivism

B. behaviorism

C. constructivism

D. environmentalism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

89. “Men are built not born.” This quotation by John Watson states that _____.

A. the ineffectiveness of training on a person’s development

B. the effect of environmental stimulation on a person’s development

C. the absence of genetic influence on a person’s development

D. the effect of heredity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

90. Which order follows the basic rule in framing interaction?

A. call on a student, pause, ask the question

B. ask the question, call on a student, pause

C. ask the question, pause, call on a student

D. call on a student, ask the question, pause

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

91. At the preoperational stage of Piaget’s cognitive development theory, the child can see only his point of view and assumes that everyone also has the same view as his. What is this tendency called?

A. transductive reasoning

B. animism

C. egocentrism

D. conservatism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

92. “Vox Populi Est Supreme Lex” is a Latin expression that means what?

A. The Supreme Being is God

B. No one is above the law

C. The voice of the people is the supreme law

D. it is the popular choice

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Which is not among the major targets of the Child-Friendly School System (CFSS)?

A. All school children are friendly.

B. All children 6-12 years old are enrolled in elementary schools.

C. All children complete their elementary education within six years.

D. All Grade 6 students pass the division, regional, and national tests.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

94. Thorndike’s law of effect states that a connection between stimulus and response is strengthened when the consequence is _____.

A. repeated

B. negative

C. pleasurable

D. positive

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

95. Which is the most reliable tool of seeing the development in your pupils’ ability to write?

A. portfolio assessment

B. scoring rubric

C. interview of pupils

D. self-assessment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

96. The Philippine constitution directs the teaching of religion in public schools on the following conditions except for?

A. option is expressed in writing

B. without cost to the government

C. with cost shouldered by the parents or guardians

D. given only at the option of parents or guardians

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

97. These are also known as “combination classes” organized in barrios/barangays where the required number of pupils of the same grade levels has not met the required number to make a separate class thus the teacher apportions class time for instruction to every grade level within class. These are ______.

A. extension classes

B. heterogeneous classes

C. multi-grade classes

D. homogeneous classes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

98. After reading and paraphrasing R. Frost’s Stopping by the Woods on a Snowy Evening, Teacher M asked the class to share any insight derived from this poem. On which assumption about the learner is Teacher M’s act of asking the class to share their insight based?

A. Learners are producers of knowledge, not only passive recipients of information.

B. Learners are meant to interact with one another.

C. Learners are like empty receptacles waiting to be filled up.

D. Learners have multiple intelligence and varied learning styles.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

99. “Do not cheat. Cheating does not pay. If you do, you cheat yourself.” says the voiceless voice from within you. In the context of Freud’s theory, which is at work

A. id alone

B. superego alone

C. ego alone

D. Id and ego interaction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

100. Which of the following assessment tools would you recommend if one should adhere to constructivist theory of learning?

I. Constructed response test

II. Performance test

III. Checklist of a motor screening test

IV. Observation test

A. I and II

B. II and III

C. I, II, and III

D. I, II, and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status