MCQ in Professional Education Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 7 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 7 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 7 of the Series

MCQ in Professional Education Part 6 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. Flordeluna, an education student, was asked by Prof. Cruz to described accurately education. Which of the following statement will Flordeluna most likely choose?

a. A process of individual growth and social development

b. Growth resulting from academic study

c. Acquired basically through the teacher

d. Synonymous to formal schooling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

302. Miss Orencia has been rated a very effective teacher. Which intellectual trait does Miss Orencia manifest?

a. Well groomed

b. Tolerance

c. Widely read

d. Intellectual honest

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

303. Miss Lucero is a newly appointed teacher. The principal handed a copy of the Teacher’s Code of Ethics. Which could have been the motive of the principal?

a. Acquaint her with principles of moral behavior, conduct and relationship in the practice of profession

b. Make her aware of the principles and rules prescribed under the authority of the state

c. Familiarize her with the generally accepted customs of right living in a society

d. Provides her a set of rules and regulation to observe in school

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

304. As a pioneer in the world ideas, what would be the teacher’s task?

a. Establishing instructional goals

b. Establishing standards of behavior

c. Leading children to acquire about his environment

d. Articulating social, political and economic traditions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

305. Mr. Villena is a newly appointed teacher. The principal advised him to avoid any conduct which discredit the teaching profession?

a. Writing anonymous letters

b. Revealing confidential information to authorities concerned

c. Assigning underserved grades

d. Joining social drinking and gambling session

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

306. Education is a functional part of society. All except one are statements of social values of education. Which one is not?

a. Education refines human sentiments and feelings

b. Education orders and humanizes economic life

c. Education promotes wholesome family life

d. Education furthers community health

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

307. A teacher was found to be giving high grades to pupils who attend her church and low grades to those who are not. What human right is she violating

a. Right to life

b. Right to work

c. Right to worship

d. Right of expression

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

308. Ms. Manzano is badly in need of money. A rich parent of her pupil has offered. However, the pupil is a candidate for failure. What could be the best action for Ms. Manzano to take?

a. Refuse politely the offer and inform parents concerned that teachers are not allowed to receive money or favors from parents

b. Accept the money on condition that the parent promise to keep everything confidential

c. Accept the money but make it clear that this is not a condition for passing his child

d. Refuse the money and report the parent to the principal and to the PTA board

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

309. The school principal came to see and ask Mrs. Alarcon if he can observe her class. Mrs. Alarcon has not informed her pupils of the coming visitor. What should she do?

a. Sidetrack the principal when he visits by discussing problems with pupils and parents

b. Tell the principal that the children have not been informed and to come some other time

c. Ask the principal to give you enough time to prepare for his visit

d. Teach the class and continue with what has been planned

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

310. You have been promised the next promotion but you strongly feel that your closest friend who was considered for promotion is less qualified than you. You would like to complain but you do not want your best friend to know it. What would you do?

a. Convince your fried not to accept the new position

b. Accept the arrangement anyway you are next in rank

c. Talk the principal and tell him/her how you feel about the matter

d. Discuss the problem directly with the principal and let him suggest a solution

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. You observed that your principal is playing favorites. Some of your co-teachers can go home ahead of official time and can even choose the best schedule. What would be your appropriate reaction to this situation?

a. Try to win your principal and ask to be given the same privilege next time

b. Give warning to the principal’s favorites that they’d rather be careful about their behavior

c. Follow strictly your official time, do not be influenced by your co-teacher’s behavior

d. Report both your principal’s behavior and your co-teachers violation of official time to your supervisor

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

312. Such psychological characteristics as the helplessness of nursery kids, the inborn curiosity of the primary school pupils, the social consciousness of high school students and the practical purpose of college students establish that:

a. the individual has certain characteristics of each level of development that makes him educable

b. Education is a basic need of the individual at every level of development

c. Education is psychologically based

d. Education is adjustment and adaptation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

313. Intelligence plays a significant role in learning. Which statement is untrue?

a. The higher the intelligence, the greater the ability to earn

b. The higher is a basic need of the individual at every level of development

c. Education is psychological based

d. Education is adjustment and adaptation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

314. Ms. Pulido a Grade one teacher, has observed that her pupils respond actively to various class activities. Why are her pupils teachable?

a. Their economic competence makes him receptive to education

b. Their independent makes them more obedient

c. They are more open to experience

d. Any of three is correct

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

315. As a teacher you enjoy certain rights which have corresponding responsibility. Which situation reflects balance of rights and authority?

a. allow your husband a once a week completely free night out with his own friends.

b. Ask your husband to give you once a week, a similar completely free night out with friends

c. Insist on going together on your once a week free night out

d. Refuse you husband request for a once a week night out

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

316. Which of the following is less evil? A teacher had to collect money from parents to defray expenses of an elaborate Graduation Program

a. request rich parents to start the collection and serve as model for the poor parents

b. Teach children to find means and ways to get the amount money needed

c. Ask children to deposit half of their money for recess to the teacher

d. Present a simple program to cut down on expenses

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

317. Your colleague has become a habitual borrower of money. How can you help her?

a. Request him to pay interest for money borrowed

b. Tell her to regularly bet in the lotto

c. Recommend your rich friend to her

d. Do not lend him anymore

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

318. In education as agent of modernization the curriculum tends to focus on well defined orientation. Which described best the curriculum in this sociological views?

a. future oriented

b. past oriented

c. present oriented

d. tradition oriented

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

319. Miss Teves who is firm believer of education as cultural transmission is equally interested in the following except one. Which is not a concern of education as cultural transmission?

a. current social issues

b. intentions or objectives

c. changes in the learners behavior

d. manner of making the learner functions

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

320. Mr. de Jesus, a teacher in araling Panlipunan, strongly believes in education as agent of social and cultural change. What would be the emphasis of his lessons?

a. current social issues and problems of the student’s own community

b. social life of the “past” and the “far away”

c. political history of the “great” countries

d. historical and geographical facts

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

321. The function of schooling is determined largely by the generally accepted social conception of education. What is the function of the school curriculum in a school that regards education as cultural transmission?

a. To serve as a unifying element among social classes

b. To serve a boundary-breaking between social classes

c. To serve as an instrument to remove social status stratification

d. To serve as a boundary maintaining structure between social classes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

322. Education and culture tend to be cyclical. Which of the following clearly explains this statement?

a. Culture is influenced by the school and the school is shaped by the school

b. Culture influences the school function as change agent

c. Culture is primarily transmitted by the school

d. Culture is learned basically from the school

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

323. Mr. delos Reyes views his students as a unique and responsible individuals. He plans activities and structures his teaching in such a manner that his students can develop his uniqueness. Which theory does he uphold?

a. Perennialsim

b. Realism

c. Existialism

d. Essentialism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

324. Ms. de Guzman is a firm believer of Rousseau theory that education should be according to nature. To be in accord with nature, which of the following will Ms. De Guzman do?

a. Treat the child as little adults

b. Treat the child as a “noble savage’

c. Treat the child as though he was little adult

d. Treat the child according to he laws of growth and development

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

325. Ms. Pumaren is a pragmatic teacher. Which of the following ideas will she reject?

a. that knowledge is produced by a transaction between man and his environment

b. the values must alter as cultures and societies must change

c. that the mind is passive and receptive

d. that what works best is true

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

326. John Dewey regarded education as a continuous process of experiencing and recognizing experience. Which statement explains best his ideas?

a. Education takes place in school

b. Education goes on throughout life

c. Education continues anywhere, anytime

d. Education takes place formally with the teacher

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

327. The Philippine New Elementary School Curriculum (NSEC) gives greater emphasis on the development of basic skills especially the 3 R’s. What is the philosophical basis for this?

a. essentialism

b. Existentialism

c. Progressivism

d. Reconstructuionism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

328. Values Education is an additional subject in the Philippine New Secondary Curriculum. Which educational philosophy justifies this change in the curriculum?

a. Humanism

b. Existentialism

c. Reconstructuionism

d. Progressivism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

329. The establishment of special classes for the deaf-mute and the blind in various schools in the system is in consonance with education as:

a. formal discipline

b. the study of humanities

c. social reconstruction

d. scientifically determined process

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

330. The early Filipinos learned the rudiments of domestic work from their parents. Which method was used?

a. Trial and error method

b. Indoctrination

c. Tell me/show me method

d. Experimental method

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. In the recent years there has been an increasing emphasis on non-formal education. What is the major concern of non-formal education in the Philippine context?

a. Acquisition of appropriate vocational and technical skills

b. Dislike of white collar jobs

c. Eradication of illiteracy

d. Love of arts in all forms

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

332. The Philippine Education Act of 1982 defines the areas of concern of the three levels of the educational system. Which is the mission of elementary education?

a. An enlightened, disciplined, creative and productive citizen

b. Modern and up-to-date methods and materials

c. An effective and efficient teacher

d. Relevant and quality curriculum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

333. Which of the following is the value thrust of the New Elementary Education?

a. Pursuit of higher intellectual and moral values

b. extension and deepening of social concerns

c. Development of a sense of nationhood

d. Preservation of democratic values

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

334. Socrates: Idealism:___________: Pragmatism

a. Plato

b. Confucius

c. Dewey

d. Locke

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

335. Rochelle brings all her books to school because she wants to please the teacher and get good grades. To which of the following levels of morality according to Kohlberg does she belong?

a. Conventional

b. Preconventional

c. Postconventional

d. Either preconventional or conventional

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

336. following Piaget’s Theory of Cognitive Development, Mrs. de Leon provides her students varied activities that enable them to classify objects according to more than one variable, rank order items in logical series and understand that amounts of mass or liquid do not change because their shape does. The development tasks can be expected to be performed by

a. elementary school children

b. high school students

c. college students

d. preschoolers

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

337. The nature-nurture controversy gave rise to conflicting theories of human development. Mrs. Gloria, a grade school teacher, however believes that both heredity and environment interact to facilitate the total development of her pupils. Therefore, Mrs. Gloria is likely to support which of the following statements?

a. Intelligence is entirely hereditable

b. intelligence is a function of 50% heredity and 50% environment

c. Intelligence is more influenced by environmental than hereditary factors

d. Intelligence can be improved by exposing a child to a stimulating environment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

338. Ms. Lagdameo a high school teacher, is aware of the fact that puberty brings new feelings about the self, as well as new attitudes in other people who relate to the maturing child adolescent. How may she best help her high school students develop positive attitudes towards self and others?

a. Orient them on the typical characteristics of adolescents

b. Ask them to write their own perceptions of themselves and others

c. Encourage a seminar on personality development among adolescents

d. Organize a seminar on personally development among adolescents

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

339. Allysa does not do anything in class. She will only complete a task if you sit with her and continually tells her that what she is doing is correct, During her free time she sits at her desk starting into space. If you ask her what she’d like to do she just smiles sweetly and shakes her head negatively. How would you describe Allysa’s behavior

a. passive-antagonistic

b. passive-dependent

c. indifferent-shy

d. proud-aggressive

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

340. Mrs. Rubio, a kinder teacher, observed that the pre school children have generally short attention and interest span. What kind of class activities should she select for them?

a. long but interesting

b. both easy and difficult

c. challenging and interesting

d. short, varied and interesting

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

341. Mrs. Ledesma is observing Patrick frequently misbehaving every time the class is in session. She believes that every behavior of an individual has its underlying causes. Therefore, what would be her initial reaction towards Patrick’s misbehavior?

a. find out why he misbehaves

b. report him to the principal

c. talk with his parents

d. reprimand him

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

342. In mathematics the teacher believes that how students learn may be more important than what they learn. Form this principle which of the following is particularly important?

a. Knowing how to solve problems

b. Determining the givens in a problem

c. Solving the problem within time limit

d. Getting the right answer to a ward problem

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

343. In the class of Mrs. Riza some children are usually more active than others, as in other class. Extremely high levels of activity or hyperactivity are sometimes considered problematic. How may she help a child who is hyperactive?

a. give him challenging activities that are appropriate to his ability level and interests

b. allow him to spend longer time at the playground until he gets tired

c. make him the leader of the class

d. transfer him to another class

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

344. Richard and Raymund are identical twins. Should Mrs. Legaspi, their teacher, put them in one class?

a. No., they should be given a chance to develop their won identity

b. Yes, the teacher can handle both of them in one class anyway

c. Yes, they have to be together to lend support to each other

d. No, competition would be a problem

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

345. Grace usually used the correct pleural form of “loaves” and later used the plural but incorrect form loafs. Which best account for learning?

a. rule theory

b. reception theory

c. discovery learning theory

d. conditioning theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

346. Mrs. Lopez is starting a new unit “Matter and Energy”. She starts off with an advance organizer. Which principle does Mrs. Lopez apply?

a. Assist students to identify meaningful relationships

b. Organize material into appropriate learning units

c. Provide for correct responding on the first trial

d. Arrange for appropriate practice

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

347. Mrs. Martinez asked her pupils to use the Atlas in correcting their answers to test in geography. Which teaching principle is exemplified by such teacher’s action?

a. Organize material into appropriate learning units

b. Provide for correct corresponding on the first trial

c. Encourage for independent evaluation

d. Arrange for appropriate practice

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

348. Mrs. Zobel, a home economics teacher, constantly gives verbal guidance to her pupils while practicing

a sewing skill. What is the value of giving verbal guidance in improving pupils learning behavior?

a. Directs pupils attention to more adequate and better techniques and those already acquired

b. Promote growth of interest of pupils into the learning tasks

c. Improves the informational feedback

d. Facilitates perfection skills

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

349. As part of their guitar lesson, Mrs. Araneta the guitar teacher, scheduled the young beginners to play for 30 minutes daily three times per week. In terms of psychomotor learning. Mrs. Araneta’s action illustrates

a. skill perfecting

b. skilled performance

c. distributed practice

d. mass practice

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

350. Mrs. Ayala has observed that several of her pupils do not show respect for school authorities. Which of the following would best help her?

a. Use more rewards initially with the pupils who have shown respect for authorities for the first time

b. Maintain the same level of rewards for all pupils who have shown respect for authorities

c. Hold rewards until everyone in her class manifest respect for authorities

d. Vary levels of reward for those who have shown respect for authorities

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama | Jabeetee Shop DMCA.com Protection Status