adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 4 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 4 of the Series

MCQ in Professional Education Part 3 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

151. Which assumption underlies the teacher’s use of performance objectives?

A. Not every form of learning is observable.

B. Performance objectives assure the learrier of learning.

C. Learning is defined as a change in the learner’s observable performance.

D. The success of learner is based on teacher performance.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

152. In the parlance of test construction what does TOS mean?

A. Table of Specifics

B. Table of Specifications

C. Table of Specific Test Items

D. Team of Specifications

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

153. A student passes a research report poorly written but ornately presented in a folder to make up for the poor quality of the book report content. Which Filipino trait does this practice prove? Emphasis on __________.

A. art over academics

B. substance overporma

C. art over science

D. pormaover substance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

154. In a criterion-referenced testing, what must you do to ensure that your test is fair?

A. Make all of the questions true or false.

B. Ask each student to contribute one question.

C. Make twenty questions but ask the students to answer only ten of their choice.

D. Use the objectives for the units as guide in your test construction.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

155. Which does Noam Chomsky, assert about language learning for children?

I. Young children learn and apply grammatical rules and vocabulary as they are exposed to them.

II. Begin formal teaching of grammatical rules to children as early as possible.

III. Do not require initial formal language teaching for children.

A. I and III

B. II only

C. I only

D. I and II

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

156. Which Filipino trait works against the shift in teacher’s role from teacher as a fountain of information to teacher as facilitator?

A. Authoritativeness

B. Authoritarianism

C. Hiya

D. Pakikisama

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

157. If a teacher plans a constructivist lesson, what will he most likely do? Plan how he can

A. do evaluate his students’ work

B. do reciprocal teaching

C. lecture to his students

D. engage his students in convergent thinking

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

158. Who among the following needs less verbal counseling but needs more concrete and operational forms of assistance? The child who __________.

A. has mental retardation

B. has attention-deficit disorder

C. has learning disability

D. has conduct disorder

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

159. How would you select the most fit in government positions? Applying Confucius teachings, which would be the answer?

A. By course accreditation of an accrediting body

B. By merit system and course accreditation

C. By merit system

D. By government examinations

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

160. Which types of play is most characteristic of a four to six-year old child?

A. Solitary and onlooker plays

B. Associative and cooperative plays

C. Associative and onlooker plays

D. Cooperative and solitary plays

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

161. A teacher’s summary of a lesson serves the following functions, EXCEPT

A. it links the parts of the lesson

B. lt brings together the information that has been discussed

C. it makes provisions for full participation of students.

D. it clinches the basic ideas or concepts of the lesson.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

162. All of the following describe the development of children aged eleven to thirteen EXCEPT __________.

A. they shift from impulsivity to adaptive ability

B. sex differences in IQ becomes more evident

C. they exhibit increase objectivity in thinking

D. they show abstract thinking and judgement

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

163. Teacher T taught a lesson denoting ownership by means of possessives. He first introduced the rule, then gave examples, followed by class exercises, then back to the rule before he moved into the second rule. Which presenting technique did he use?

A. Combinatorial

B. Comparative

C. Part-whole

D. Sequence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

164. “In the light of the facts presented, what is most likely to happen when … ?” is a sample thought question on

A. inferring

B. generalizing

C. synthesizing

D. justifying

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

165. Teacher E discussed how electricity flows through wires and what generates the electric charge. Then she gave the students wires, bulbs, switches, and dry cells and told the class to create a circuit that will increase the brightness of each bulb. Which one best describes the approach used?

A. It used a taxonomy of basic thinking skills

B. It was constructivist

C. It helped students understand scientific methodology

D. It used cooperative learning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

166. Teacher B uses the direct instruction strategy. Which sequence of steps will she follow?

I. Independent practice

II. Feedback and correctiveness

III. Guided student practice

IV. Presenting and structuring

V. Reviewing the previous day’s work

A. V-II-IV-III-I

B. III-II-IV-I-V

C. V-lV-III-II-I

D. I-V-II-III-IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

167. Which are direct measures of competence?

A. Personality tests

B. Performance tests

C. Paper-and-pencil tests

D. Standardized test

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

168. Under which program were students who were not accommodated in public elementary and secondary schools because of lack of classroom, teachers, and instructional materials, were enrolled in private schools in their respective communities at the government’s expense?

A. Government Assistance Program

B. Study Now-Pay Later

C. Educational Service Contract System

D. National Scholarship Program

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

169. Which activity should a teacher have more for his students if he wants them to develop logical-mathematical thinking?

A. Problem solving

B. Choral reading

C. Drama

D. Storytelling

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

170. An effective classroom manager uses low-profile classroom control. Which is a low-profile classroom technique?

A. Note to parents

B. After-school detention

C. Withdrawal of privileges

D. Raising the pitch of the voice

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

171. Your teacher is of the opinion that the world and everything in it are ever changing and so teaches you the skill to cope with change. What is his governing philosophy?

A. Idealism

B. Existentialism

C. Experimentalism

D. Realism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

172. To come closer to the truth we need to go back to the things themselves. This is the advice of the

A. behaviorists

B. phenomenologists

C. idealists

D. pragmatists

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

173. Test norms are established in order to have a basis for __________.

A. establishing learning goals

B. interpreting test results

C. computing grades

D. identifying pupils’ difficulties

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

174. A stitch on time saves nine, so goes the adage.. Applied to classroom management, this means that we __________

A. may not occupy ourselves with disruptions which are worth ignoring because they are minor

B. must be reactive in our approach to discipline

C. have to Resolve minor disruptions before they are out of control

D. may apply 9 rules out of 10 consistently

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

175. Which criterion should guide a teacher in the choice of instructional devices?

A. Attractiveness

B. Cost

C. Novelty

D. Appropriateness

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

176. Based on Piaget’s theory, what should a teacher provide for children in the sensimotor stage?

A. Games and other physical activities to develop motor skill.

B. Learning activities that involve problems of classification and ordering.

C. Activities for hypothesis formulation.

D. Stimulating environment with ample objects to play with.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

177. Who among the following puts more emphasis on core requirements, longer school day, longer academic year and more challenging textbooks?

A. Perennialist

B. Essentialist

C. Progressivist

D. Existentialist

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

178. The search for related literature by accessing several databases by the use of a telephone line to connect a computer library with other computers that have database is termed __________.

A. compact disc search

B. manual search

C. on-line search

D. computer search

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

179. With synthesizing skills in mind, which has the highest diagnostic value?

A. Essay test

B. Performance test

C. Completion test

D. Multiple choice test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

180. Based on Piaget’s theory, what should a teacher provide for children in the concrete operational stage?

A. Activities for hypothesis formulation.

B. Learning activities that involve problems of classification and ordering.

C. Games and other physical activities to develop motor skills.

D. Stimulating environment with ample objects to play with.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

181. Read the following then answer the question:

TEACHER: IN WHAT WAYS OTHER THAN THE

PERIODIC TABLE MIGHT WE PREDICT THE

UNDISCOVERED ELEMENTS?

BOBBY: WE COULD GO TOTHE MOON AND SEE

IF THERE ARE SOME ELEMENTS THERE WE

DON’T HAVE.

BETTY: WE COULD DIG DOWN TO THE CENTER

OF THE EARTH AND SEE IF WE FIND ANY OF

THE MISSING ELEMENTS.

RICKY: WE COULD STUDY DEBRIS FROM THE

METEORITES IF WE CAN FIND ANY.

TEACHER: THOSE ARE ALL GOOD ANSWERS

BUT WHAT IF THOSE, EXCURSIONS TO THE

MOON, TO THE CENTER OF THE EARTH, OR TO

FIND METEORITES WERE TOO COSTLY AND

TIME CONSUMING? HOW MIGHT WE USE THE

ELEMENTS WE ALREADY HAVE HERE ON

EARTH TO FIND SOME NEW ONES?

Question: Which questioning strategy/ies does/do the exchange of thoughts above illustrate?

A. Funneling

B. Sowing and reaping

C. Nose-dive

D. Extending and lifting

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

182. Which is NOT a sound purpose for asking questions?

A. To probe deeper after an answer is given.

B. To discipline a bully in class.

C. To remind students of a procedure.

D. To encourage self-reflection.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

183. The main purpose of compulsory study of the Constitution is to __________

A. develop students into responsible, thinking citizens

B. acquaint students with the historical development of the Philippine Constitution

C. make constitutional experts of the students

D. prepare students for law-making

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

184. A child who gets punished for stealing candy may not steal again immediately. But this does not mean that the child may not steal again. Based on Thorndike’s theory on punishment and learning, this shows that __________

A. punishment strengthens a response

B. punishment removes a response

C. punishment does not remove a response

D. punishment weakens a response

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

185. As a teacher, you are a reconstructionist. Which among these will be your guiding principle?

A. I must teach the child every knowledge, skill, and value that he needs for a better future.

B. I must teach the child to develop his mental powers to the full.

C. I must teach the child so he is assured of heaven.

D. I must teach the child that we can never have real knowledge of anything.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

186. How can you exhibit expert power on the first day of school?

A. By making them feel you know what you are talking about.

B. By making them realize the importance of good grades.

C. By reminding them your students your authority over them again and again.

D. By giving your students a sense of belonging and acceptance.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

187. A sixth grade twelve-year old boy comes from a dysfunctional family and has been abused and neglected. He has been to two orphanages and three different elementary schools. The student can decode on the second grade level, but he can comprehend orally material at the fourth or fifth grade level. The most probable cause/s of this student’s reading problem is/are __________.

A. emotional factors

B. poor teaching

C. neurological factors

D. immaturity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

188. Teacher Q does not want Teacher B to be promoted and so writes an anonymous letter against Teacher B accusing her of fabricated lies Teacher Q mails this anonymous letter to the Schools Division Superintendent. What should Teacher Q do if she has to act professionally?

A. Submit a signed justifiable criticism against Teacher B, if there is any.

B. Go straight to the Schools Division Superintendent and gives criticism verbally.

C. Hire a group to distribute poison letters against Teacher B for information dissemination.

D. Instigate student activists to read poison letters over the microphone.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

189. In self-directed learning, to what extent should a teacher’s scaffolding be?

A. To a degree the student needs it.

B. None, to force the student to learn by himself.

C. To the minimum, to speed up development of student’s sense of independence.

D. To the maximum, in order to extend to the student all the help he needs.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

190. If your Licensure Examination Test (LET) items sample adequately the competencies listed in the syllabi, it can be said that the LET possesses __________ validity.

A. concurrent

B. construct

C. content

D. predictive

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

191. Which guideline must be observed in the use of prompting to shape the correct performance of your students?

A. Use the least intrusive prompt first.

B. Use all prompts available.

C. Use the most intrusive prompt first.

D. Refrain from using prompts.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

192. It is not wise to laugh at a two-year old child when he utters bad word because in his stage he is learning to __________.

A. consider other’s views

B. distinguish sex differences

C. socialize

D. distinguish right from wrong

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

193. In a treatment for alcoholism, Ramil was made to drink an alcoholic beverage and then made to ingest a drug that produces nausea. Eventually, he was nauseated at the sight and smell of alcohol and stopped drinking alcohol. Which theory explains this?

A. Operant conditioning

B. Social Learning Theory

C. Associative Learning

D. Attribution Theory

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

194. Which is a true foundation of the social order?

A. Obedient citizenry

B. The reciprocation of rights and duties

C. Strong political leadership

D. Equitable distribution of wealth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

195. As a teacher, what do you do when you engage yourself in major task analysis?

A. Test if learning reached higher level thinking skills.

B. Breakdown a complex task into sub-skills.

C. Determine the level of thinking involved.

D. Revise lesson objectives.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

196. In instructional planning it is necessary that the parts of the plan from the first to the last have __________.

A. clarity

B. symmetry

C. coherence

D. conciseness

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

197. In a study conducted, the pupils were asked which nationality they preferred, if given a choice. Majority of the pupils wanted to be Americans. In this case, in which obligation relative to the state, do schools seem to be failing? In their obligation to __________.

A. respect for all duly constituted authorities

B. promote national pride

C. promote obedience to the laws of the state

D. instill allegiance to the Constitution

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

198. The best way for a guidance counselor to begin to develop study skills and habits in underachieving student would be to __________.

A. have these underachieving students observe the study habits of excelling students

B. encourage students to talk about study habits from their own experiences

C. have them view film strips about various study approaches

D. give out a list of effective study approaches

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

199. What is most likely to happen to our economy when export continuously surpasses import is a thought question on __________.

A. creating

B. relating cause-and-effect

C. synthesizing

D. predicting

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

200. Direct instruction is for facts, rules, and actions as indirect instruction is for ________, ________, ________.

A. hypotheses, verified data and conclusions

B. concepts, patterns and abstractions

C. concepts, processes and generalizations

D. guesses, data and conclusions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status