You dont have javascript enabled! Please enable it! MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2022

MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2022

MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers 2022

This is the LET Reviewer 2022, Multiple Choice Questions in Professional Education part 5, as one Licensure Examinations for Teachers (LET) coverage. The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam, which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level, which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal of becoming a professional Licensed teacher very soon. You are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize yourself with each and every question to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 5 of the Series

MCQ in Professional Education Part 4 | Licensure Exam for Teachers 2022

Choose the letter of the best answer in each questions.

201. Why should a teacher NOT use direct instruction all the time?

A. It requires much time.

B. It requires use of many supplementary materials.

C. It is generally effective only in the teaching of concepts and abstractions.

D. It reduces students engagement in learning.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

202. The principle of individual differences requires teachers to __________.

A. give greater attention to gifted learners

B. provide for a variety of learning activities

C. treat all learners alike while in the classroom

D. prepare modules for slow learners in class

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

203. Which questioning practice promotes more class interaction?

A. Asking the question before calling on a student.

B. Focusing on divergent question

C. Focusing on convergent questions.

D. Asking rhetorical questions.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

204. Teacher F wanted to teach the pupils the skill to do cross stitching. Her check up quiz was a written test on the steps of cross stitching. Which characteristic of a good test does it lack?

A. Scorability

B. Reliability

C. Objectivity

D. Validity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

205. The attention to the development of a deep respect and affection for our rich cultural past is an influence of __________.

A. Confucius

B. Hegel

C. Teilhard de Chardin

D. Dewey

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

206. How can you exhibit legitimate power on the first day of school?

A. By making your students feel they are accepted for who they are.

B. By informing them you are allowed to act in loco parentis.

C. By making them realize the importance of good grades.

D. By making them feel you have mastery of subject matter.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

207. Study this group of tests which was administered with the following results, then answer the question.

Subject Mean SD Ronnels’s Score

Math 56 10 43

Physics 41 9 31

English 80 16 109

In which subject(s) did Ronnel perform most poorly in relation to the group’s performance?

A. English

B. English and Math

C. Math

D. Physics

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

208. Which holds true to standardized tests?

A. They are used for comparative purposes

B. They are administered differently

C. They are scored according to different standards

D. They are used for assigning grades

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

209. Study this group of tests which was administered with the following results, then answer the question.

Subject Mean SD Ronnels’s Score

Math 56 10 43

Physics 41 9 31

English 80 16 109

In which subject(s) were the scores most homogenous?

A. Math

B. English

C. Physics

D. Physics and Math

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

210. What can be said of Peter who obtained a score of 75 in a Grammar objective test?

A. He answered 75 items in the test correctly.

B. He answered 75% of the test items correctly.

C. His rating is 75.

D. He performed better than 5% of his classmates.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

211. Quiz is to formative test while periodic is to __________

A. criterion-reference test

B. summative test

C. norm-reference test

D. diagnostic test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

212. Which applies when skewness is zero?

A. Mean is greater than the median

B. Median is greater than mean

C. Scores have three modes

D. Scores are normally distributed

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

213. Value clarification as a strategy in Values Education classes is anchored on which philosophy?

A. Existentialism

B. Christian philosophy

C. Idealism

D. Hedonism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

214. Out of 3 distracters in a multiple choice test item, namely B, C, and D, no pupil chose D as answer. This implies that D is __________

A. an ineffective distracter

B. a vague distracter

C. an effective distracter

D. a plausible distracter

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

215. All men are pretty much alike. It is only by custom that they are set apart, said one Oriental philosopher. Where can this thought be most inspiring?

A. In a multi-cultural group of learners

B. In multi-cultural and heterogeneous groups of learners and indigenous peoples’ group

C. In a class composed of indigenous peoples

D. In heterogeneous class of learners

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

216. Which group of philosophers maintain that truth exists in an objective order that is independent of the knower?

A. Idealists

B. Pragmatists

C. Existentialists

D. Realists

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

217. Each teacher is said to be a trustee of the cultural and educational heritage of the nation and is, under obligation to transmit to learners such heritage. Which practice makes him fulfill such obligation?

A. Use the latest instructional technology.

B. Observe continuing professional education.

C. Use interactive teaching strategies.

D. Study the life of Filipino heroes.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

218. Teacher B engages her students with information for thorough understanding for meaning and for competent application. Which principle governs Teacher B’s practice?

A. Constructivist

B. Gestalt

C. Behaviorist

D. Cognitivist

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

219. In which competency do my students find the greatest difficulty? In the item with a difficulty index of __________.

A. 0.1

B. 0.9

C. 0.5

D. 1.0

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

220. Rights and duties are correlative. This means that __________.

A. rights and duties regulate the relationship of men in society

B. rights and duties arise from natural law

C. each right carries with it one or several corresponding duties

D. rights and duties ultimately come from God

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

221. Which describes norm-referenced grading?

A. The performance of the group

B. What constitutes a perfect score

C. The students’ past performance

D. An absolute standard

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

222. Teacher U teaches to his pupils that pleasure is not the highest good. Teacher’s teaching is against what philosophy?

A. Realism

B. Hedonism

C. Epicureanism

D. Empiricism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

223. Standard deviation is to variability as mode to __________.

A. level of difficulty

B. discrimination

C. correlation

D. central tendency

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

224. Which test has broad sampling of topics as strength?

A. Objective test

B. Short answer test

C. Essay test

D. Problem type

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

225. I combined several subject areas in order to focus on a single concept for inter-disciplinary teaching. Which strategy/method did I use?

A. Problem-entered learning

B. Thematic instruction

C. Reading-writing activity

D. Unit method

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

226. Which teaching activity is founded on Bandura’s Social Learning Theory?

A. Lecturing

B. Modeling

C. Questioning

D. Inductive Reasoning

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

227. For which may you use the direct instruction method?

A. Become aware of the pollutants around us.

B. Appreciate Milton’s Paradise Lost.

C. Use a microscope properly.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

228. We encounter people whose prayer goes like this: “O God, if there is a God; save my soul, if I have a soul” From whom is this prayer?

A. Stoic

B. Empiricist

C. Agnostic

D. Skeptic

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

229. What measure of central tendency does the number 16 represent in the following data: 14, 15, 17, 16, 19, 20, 16, 14, 16?

A. Mode

B. Median

C. Mode and median

D. Mean

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

230. Availment of the Philippine Education Placement Test (PEPT) for adults and out-of-school youths is in support of the government’s educational program towards __________.

A. equitable access

B. quality

C. quality and relevance

D. relevance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

231. Which one can best evaluate students’ attitudinal development?

A. Essay test

B. Portfolio

C. Observation

D. Short answer test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

232. Which is a form of direct instruction?

A. Discovery process

B. Problem solving

C. Programmed instruction

D. Inductive reasoning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

233. History books used in schools are replete with events portraying defeats and weaknesses of the Filipino as a people. How should you tackle them in the classroom?

A. Present them and express your feelings of shame.

B. Present facts and use them as means in inspiring your class to learn from them.

C. Present them and blame those people responsible or those who have contributed.

D. Present them as they are presented, and tell the class to accept reality.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

234. Standard deviation is to variability as mean is to __________.

A. coefficient of correlation

B. central tendency

C. discrimination index

D. level of difficulty

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

235. A mother gives his boy his favorite snack every time the boy cleans up his room. Afterwards, the boy cleaned his room everyday in anticipation of the snack. Which theory is illustrated?

A. Associative Learning

B. Classical Conditioning

C. Operant Conditioning

D. Pavlonian Conditioning

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

236. Bruner’s theory on intellectual development moves from enactive to iconic and symbolic stages. In which stage(s) are diagrams helpful to accompany verbal information?

A. Enactive and iconic

B. Symbolic

C. Symbolic and enactive

D. Iconic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

237. Teacher A discovered that his pupils are very good in dramatizing. Which tool must have helped him discover his pupils’ strength?

A. Portfolio assessment

B. Performance test

C. Journal entry

D. Paper-and-pencil test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

238. Which one can enhance the comparability of grades?

A. Using common conversion table for translating test scores in to ratings

B. Formulating tests that vary from one teacher to another

C. Allowing individual teachers to determine factors for rating

D. Individual teachers giving weights to factors considered for rating

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

239. In the Preamble of the Code of Ethics of Professional Teachers, which is NOT said of teachers?

A. LET passers

B. Duly licensed professionals

C. Possess dignity and reputation

D. With high-moral values as well as technical and professional competence

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

240. Which is the first step in planning an achievement test?

A. Define the instructional objective.

B. Decide on the length of the test.

C. Select the type of test items to use.

D. Build a table of specification.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

241. A teacher who equates authority with power does NOT __________.

A. shame

B. develop self-respect in every pupil

C. retaliate

D. intimidate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

242. Which is a major advantage of a curriculum based assessment?

A. It is informal in nature.

B. It connects testing with teaching.

C. It tends to focus on anecdotal information on student progress.

D. It is based on a norm referenced measurement model.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

243. Which does NOT belong to the group of alternative learning systems?

A. Multi-grade grouping

B. Multi-age grouping

C. Graded education

D. Non-graded grouping

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

244. Theft of school equipment like tv, computer, etc. by teenagers in the community itself is becoming a common phenomenon. What does this incident signify?

A. Prevalence of poverty in the community.

B. Inability of school to hire security guards.

C. Deprivation of Filipino schools.

D. Community’s lack of sense of co-ownership.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

245. Which can effectively measure students’ awareness of values?

A. Projective techniques

B. Moral dilemma

C. Likert scales

D. Anecdotal record

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

246. Based on Edgar Dale’s Cone of Experience, which activity is closest to the real thing?

A. View images

B. Attend exhibit

C. Watch a demo

D. Hear

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

247. Teacher B is a teacher of English as a Second Language. She uses vocabulary cards, fill-in-the-blank sentences, dictation and writing exercises in teaching a lesson about grocery shopping. Based on this information, which of the following is a valid conclusion?

A. The teacher is reinforcing learning by giving the same information in, a variety of methods.

B. The teacher is applying Bloom’s hierarchy of cognitive learning.

C. The teacher wants to do less talk.

D. The teacher is emphasizing listening and speaking skills.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

248. Helping in the development of graduates who are maka-Diyos is an influence of

A. naturalistic morality

B. classical Christian morality

C. situational morality

D. dialectical morality

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

249. From whom do we owe the theory of deductive interference as illustrated in syllogisms?

A. Plato

B. Scorates

C. Aristotle

D. Pythagoras

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

250. Studies in the areas of neurosciences disclosed that the human brain has limitless capacity. What does this imply?

A. Some pupils are admittedly not capable of learning.

B. Every pupil has his own native ability and his learning is limited to this nativeabilty.

C. Every child is a potential genius.

D. Pupils can possibly reach a point where they have learned everything.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Latest Professional Education Exam 2022 Series

Related Professional Education Practice Exam Series

Latest Professional Education Practice Drills Series

LET REVIEW MATERIALS

Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

What You Also Get: FREE ACCESS & DOWNLOAD via GDRIVE

TIRED OF ADS?

  • Become Premium Member and experienced fewer ads to ads-free browsing.
  • Full Content Access Exclusive to Premium members
  • Access to PINOYBIX FREEBIES folder
  • Download Reviewers and Learning Materials Free
  • Download Content: You can see download/print button at the bottom of each post.

PINOYBIX FREEBIES FOR PREMIUM MEMBERSHIP:

  • CIVIL ENGINEERING REVIEWER
  • CIVIL SERVICE EXAM REVIEWER
  • CRIMINOLOGY REVIEWER
  • ELECTRONICS ENGINEERING REVIEWER (ECE/ECT)
  • ELECTRICAL ENGINEERING & RME REVIEWER
  • FIRE OFFICER EXAMINATION REVIEWER
  • LET REVIEWER
  • MASTER PLUMBER REVIEWER
  • MECHANICAL ENGINEERING REVIEWER
  • NAPOLCOM REVIEWER
  • Additional upload reviewers and learning materials are also FREE

FOR A LIMITED TIME

If you subscribe for PREMIUM today!

You will receive an additional 1 month of Premium Membership FREE.

For Bronze Membership an additional 2 months of Premium Membership FREE.

For Silver Membership an additional 3 months of Premium Membership FREE.

For Gold Membership an additional 5 months of Premium Membership FREE.

Join the PinoyBIX community.

DaysHoursMinSec
This offer has expired!

Add Comment

THE ULTIMATE ONLINE REVIEW HUB: PINOYBIX . © 2014-2024 All Rights Reserved | | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status