MCQ in Professional Education Part 6 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 6 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 6 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 5 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

251. Which of the following are effective methods in teaching student critical reading skills?

I. Interpret editorials
II. Read and interpret three different movie reviews
III. Read a position paper and deduce underlying assumptions of the position papers

A. II and III

B. I and III

C. I and II

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

252. Here is a test item:

“The improvement of basic education should be the top priority of the Philippine government. Defend and refute the position.” Under what type of question does this test item fall?

A. Low-level

B. Evaluative

C. Analysis

D. Convergent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

253. Teacher Jenny teaches a lesson in which students must recognize that ¼ is the same as 0.25. They use this relationship to determine that 0.15 and 0.20 are slightly less than ¼. Which of the following concept/s is/are being taught?

A. Numeration skills

B. Place value of decimals

C. Numeration skills for decimal and relationship between fractions and decimals

D. Relationship between fractions and decimals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

254. To nurture student’s creativity, which activity should the teacher avoid?

A. Ask “what if” questions

B. Ask divergent thinking questions

C. Emphasize the need to give right answer

D. Be open to “out-of-this world” ideas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

255. After reading an essay, Teacher Bebe wants to help sharpen her students’ ability to interpret. Which of these activities will be most appropriate?

A. Drawing conclusions

B. Making inferences

C. Getting the main idea

D. Listing facts separately from opinion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

256. What is the best way to develop math concepts?

A. Solving problems using multiple approaches

B. Solving problems by looking for correct answer

C. Learning math as applied to situations such as being a tool of science

D. Solving problems by applying learned formulas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

257. Teacher Cita, an experienced teacher, does daily review of past lessons in order to ________.

A. Provide her pupils with a sense of continuity

B. Introduce a new lesson

C. Reflect on how she presented the previous lesson

D. Determine who among her pupils are studying

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

258. Research says that mastery experiences increase confidence and willingness to try similar or more challenging tasks such as reading. What does this imply for children reading performance?

A. Children who have mastered basic skills are more likely to be less motivated to read because they get fed up with too much reading

B. Children who have not mastered the basic skills are more likely to be motivated to read in order to gain mastery over basic skills

C. Children who have a high sense of self-confidence are not necessarily those who can read

D. Children who have gained mastery over basic skills are more motivate to read

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

259. Bruner’s theory on intellectual development moves from enactive to iconic and symbolic stages. Applying Bruner’s theory, how would you teach?

A. Begin with the abstract

B. Be interactive in approach

C. Begin with the concrete

D. Do direct instruction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

260. Teacher Nene asked this question: “What conclusion can you draw based on your observation?” Nobody raised a hand so she asked another question: “Based on what you observe, what can you now say about the reaction of plants to light.” What did Teacher Nene do?

A. Redirecting

B. Probing

C. Repeating

D. Rephrasing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

261. Under no circumstance shall a teacher be prejudiced nor discriminatory against any learner according to the Code of Ethics. When is a teacher prejudice against any learner?

A. When he makes a nearsighted pupil sit at the front

B. When he considers multiple intelligence in the choice of his teaching strategies

C. When he makes a farsighted pupil sit at the back

D. When he refuses a pupil with a slight physical disability in class

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

262. Which learning activity is most appropriate if teacher’s focus in attitudinal change?

A. Role play

B. Field trip

C. Exhibit

D. Game

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

263. The mode of a score distribution is 25. This means that:

A. There is no score of 25

B. Twenty five (25) is the score that occurs most

C. Twenty five is the average of the score distribution

D. Twenty five is the score that occurs least

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

264. The following characterize a child-centered kindergarten except:

A. Focus on the education of the whole child

B. Importance of play in development

C. Extreme orientation on academic

D. Emphasis on individual uniqueness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

265. As a classroom manager, how can you exhibit expert power on the first day of school?

A. By citing to my students the important of good grades

B. By making my students feel my authority over them

C. By making them feel a sense of belongingness and acceptance

D. By making my students feel I know what I am talking about

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

266. Which may help an adolescent discover his identity?

A. Parents pushing in to follow a specific path

B. Relating to people

C. Decision to follow one path only

D. Exploring many different roles in a healthy manner

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

267. Which terms refers to a teacher helping a colleague grow professionally?

A. Technology transfer

B. Peer mentoring

C. Facilitating

D. Independent study

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

268. What primary criterion should guide a teacher in the choice of instructional devices?

A. Novelty

B. Cost

C. Appropriateness

D. Attractiveness

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

269. Some of your students don’t seem to like you as their teacher. If you will regard the situation, on the level of the ego, what will you most likely think about?

A. Why should I care if they like me or not

B. To hell with them

C. What’s wrong have I done to deserve this?

D. What is it about me that they do not like?

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

270. Which of the following is considered a peripheral device?

A. Printer

B. Keyboard

C. CPU

D. Monitor

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

271. Which questioning practice will promote more class interaction?

A. Asking rhetorical question

B. Rejecting wrong answer

C. Focusing on convergent question

D. Asking divergent question

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

272. For grades to be (made) valid indicators of students’ achievements, which process should be observed?

A. Adopting letter grades such as A, B, C, D

B. Explaining the meaning of grades

C. Defining the course objectives as intended learning outcomes

D. Giving objective type of test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

273. The claim of a benefactor to the gratitude of his protégé is an example of a (an):

A. Acquired right

B. Perfect right

C. Imperfect right

D. Alienable right

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

274. Which appropriate teaching practice flows from this research finding on the brain: “The brain’s emotional center is tied its ability to learn.”

A. Create a learning environment that encourages students to explore their feelings and ideas freely

B. Come up with highly competitive games where winners will feel happily

C. Establish this discipline of being judgmental in attitude

D. Tell the students to participate in class activities or else they won’t receive plus points in class recitation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

275. Research on Piagetian tasks indicates that thinking becomes more logical and abstract as children reach the formal operations stage. What is an educational implication of this finding?

A. Expect hypothetical reasoning for learners between 12 to 15 years of age

B. Learners who are not capable of logical reasoning from ages 8 to 11 behind in their cognitive development

C. Engage children in analogical reasoning as early as preschool to train them for higher order thinking skills (HOTS)

D. Let children be children

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

276. A mathematics test was given to all Grade V pupils to determine the contestants for the math quiz bee. Which statistical measure should be used to identify the top 15?

A. Percentage score

B. Mean percentage score

C. Quartile score

D. Percentile score

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

277. Which is the true foundation of the social order?

A. Strong, political leadership

B. The reciprocation of rights and duties

C. Equitable distribution of wealth

D. Obedient citizenry

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

278. With which is true authority equated?

A. Service

B. Power

C. Suppression

D. Coercion

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

279. The following are sound specific purposes of questions except:

A. To stimulate learners to ask questions

B. To call the attention of an inattentive student

C. To arouse interest and curiosity

D. To teach via student answers

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

280. What is not a sound purpose in making questions?

A. To remind students of a procedure

B. To probe deeper after an answer is given

C. To encourage self-reflection

D. To discipline a bully in class

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

281. A student passes a book report written but ornately presented in a folder to make up for the poor quality of the book content. Which Filipino trait does this practice prove?

A. Art over science

B. Art over academic

C. Substance over “porma”

D. “Porma” over substance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

282. Which one should a teacher avoid to produce an environment conducive for learning?

A. Games.

B. Seat plan

C. Tests

D. Individual competition

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

283. Between pursuing a college course where there is no demand and a vocational course which is highly in demand, the Filipino usually opts for the college course. Which Filipino trait is shown?

A. Interest to obtain a skill

B. Penchant for a college diploma

C. Desire for entrepreneurship

D. Appreciation of manual labor

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

284. Which of the following does extreme authoritarianism in the home reinforce in pupils?

A. Sense of initiative

B. Dependence on other for direction

C. Ability for self-direction

D. Creativity in work

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

285. Teacher Bart wants his students to master the concept of social justice. Which series of activities will be most effective?

A. Pre-teaching > posttest > re-teaching of unlearned concept > posttest

B. Pre-test > teaching > posttest

C. Review > pretest > teaching > posttest

D. Teaching > posttest

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

286. To provide for individual differences how is curriculum designed?

A. Minimum learning competencies are included

B. Realistic and meaningful experiences are provided

C. Some degree of flexibility is provided

D. Social skills are emphasized

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

287. Which types of play is most characteristic of a four- to six-year-old child?

A. Solitary and onlooker plays

B. Associative and cooperative plays

C. Associative and onlookers plays

D. Cooperative and solitary plays

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

288. How can you exhibit referent power on the first day of school?

A. By making the students feel you know what you are talking about

B. By telling them the importance of good grades

C. By reminding your students your authority over them again and again

D. By giving your students a sense of belonging and acceptance

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

289. To ensure that all Filipino children are functionally literate, which mechanism is meant to reach out to children who are far from a school?

A. A school in every barangay

B. Multi-grade classroom

C. Mobile teacher

D. Sine’s skwela

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

290. Referring to the characteristics of the latest Basic Educational Curriculum which does not belong to the group?

A. More flexible

B. Less prescriptive

C. More compartmentalized

D. More integrated

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

291. If student’s inappropriate behavior is low level or mild and that it appears that the misbehavior will not spread to others, it is sometimes best for the teacher not to take notice of it. What influence technique is this?

A. Planned ignoring

B. Antiseptic bouncing

C. Proximity control

D. Signal interference

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

292. Which among the following objectives in the psychomotor domain is highest in level?

A. To distinguish distant and close sounds

B. To contract a muscle

C. To run a 100-meter dash

D. To dance the basic steps of the waltz

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

293. Which material consists of instructional units that cater to varying mental level pupils?

A. Plantilia

B. Multi-level materials

C. Multi-grade materials

D. Minimum learning competencies

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

294. Which statement on counseling is false?

A. For counseling to be successful, the counselee is willing to participate in the process

B. The ultimate goal of counseling is greater happiness on the part of the counselee

C. Counseling is the program that includes guidance

D. The school counselor is primarily responsible of counseling

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

295. Arianna describes Teacher Monica as “fair, caring and approachable.” Which power does Teacher Monica possess?

A. Legitimate power

B. Expert power

C. Referent power

D. Reward power

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

296. Kounin claims “with-it-ness” is one of the characteristics of an effective classroom manager. Which among the following is a sign of “with-it-ness”?

A. Giving attention to students having difficulty with school work

B. Seeing only a portion of the class but intensively

C. Knowing where instructional materials are kept

D. Aware of what’s happening in all part of the classroom

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

297. In the K-W-L technique, K stands for what the pupils already knows, W for what he wants to know and L for what he:

A. Learned

B. He like to learn

C. Failed to learn

D. Needs to learn

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

298. When a significantly greater number from the lower group gets a test item correctly, this implies that the test item:

A. Is not highly reliable

B. Is not very valid

C. Is highly reliable

D. Is very valid

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

299. Which statement about guidance is false?

A. The classroom teacher is not part of the school guidance program since she is not trained to be a guidance counselor

B. Guidance embraces curriculum, teaching, supervision and all other activities in school

C. Guidance is a function of the entire school

D. A guidance program is inherent in every school

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

300. A teacher should not be a slave of his lesson plan. This means that:

A. A teacher must be willing to depart from her lesson plan if students are interested in something other than her intended lesson

B. A lesson plan must be followed by a teacher no matter what

C. A teacher must be ready to depart from her lesson plan if she remembers something more interesting than what she earlier planned

D. Teacher is the best lesson plan designer

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 7 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions