adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 14 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 14 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 14 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 14 of the Series

MCQ in Professional Education Part 13 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

651. The government’s educational program on _____ made the Philippine Education Placement Test accessible for adults and out of school youth.

A. equitable access

B. quality

C. quality and relevance

D. relevance

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

652. Ask to do a learning task, Joe hesitates and says “Mahirap. Ayaw ko. ‘Di ko kaya!” (It’s difficult. I don’t like it. I can’t do it.) Which drive can motivate him to perform the learning task? The drive to _____.

A. achieve

B. have power

C. affiliate

D. to be free

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

653. Which one should teacher AVOID to produce an environment conducive for learning?

A. Tests

B. Seat plan

C. Individual competition

D. Games

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

654. If you are a constructivist, what assumptions about learning and learner govern your thinking?

A. For learners to learn, knowledge should be transmitted directly from teachers to learners.

B. Learners are capable of constructing meaning of what is taught to them.

C. Learners are empty receptacles waiting to be filled.

D. Teachers are the only source of knowledge.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

655. To ensure that all Filipino children are functionally literate, which mechanism is meant to reach out to
children who come from a barangay without a school?

A. mobile teacher

B. multi-level classroom

C. multi-grade classroom

D. Sine Eskwela

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

656. Which is an offshoot of the fourth pillar of learning, “learning to live together”?

A. Schools teach respect for diversity.

B. Schools show concern to what happens to children after they leave school.

C. Schools celebrate United Nations Week.

D. Schools teach care for the environment.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

657. From the Households and School Matching Survey (HSMS) conducted in 1982, it was found out that school factors have less influence on learning when compared to community and home background variables. Which is one implication of this finding?

A. The school needs to strengthen its partnership with parents and community.

B. The school must focus on mastery learning.

C. DECS should work for 1:1 child-book ratio.

D. DECS must create more teacher items.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

658. Which should you use if you want to teach the human digestive system in such a way that the pupils can manipulate the organs?

A. model of the digestive system

B. realia from medical schools

C. drawing of an artist

D. picture from medical references

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

659. The strongest disadvantage of the alternate response type of test is _____.

A. the demand for critical thinking

B. the absence of analysis

C. the encouragement of rote memory

D. the high possibility of guessing

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

660. Which is not part of classroom routines?

A. line formation during recess, lunch, and dismissal

B. passing of papers

C. greeting teachers and classmates

D. studying lessons before, during, and after classes

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

661. Any deviation from a standard or desired level of performance is a _____.

A. problem

B. gap

C. devotion

D. decision

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

662. The class of IV – K is tasked to analyze the present population of the different cities and municipalities of the National Capital Region for the last five years. How can they best present their analysis?

A. By means of a table

B. By looking for a pattern

C. By means of a graph

D. By guessing and checking

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

663. In the context of the theory on multiple intelligence, one weakness of the paper pencil test is that _____.

A. it utilizes so much time

B. it puts the non linguistically intelligent at a disadvantage

C. it lacks reliability

D. it is not easy to administer

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

664. Which of the following belongs to non-projected media?

A. realias

B. flannel boards

C. filmstrips

D. field trips

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

665. Which measure of central tendency is most reliable when scores are extremely high and low?

A. cannot be identified unless individual scores are given

B. mode

C. mean

D. median

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

666. Batas Pambansa Blg. 232, Sec. 13:2 provides institutions the freedom to determine on academic grounds that shall be admitted to study, who shall teach, and what shall be the subject and research. This statement means

A. Philippine education provides equal access to cultural opportunities.

B. Philippine education recognizes academic freedom.

C. Philippine education encourages voluntary accreditation.

D. Philippine education accord rights to and imposes duties and obligations upon school administrators or managers.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

667. This self-assessment tool which is used nationwide is one of the bases in planning the _____ training of teachers.

A. preservice

B. post-service

C. school-based

D. division-based

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

668. The test item “Group the following items according to shape” is a thought test item on _____.

A. creating

B. classifying

C. generalizing

D. comparing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

669. The old, time-tested methods are also used in classes. Which of the following describes these methods?

I. They are teacher-directed.

II. Mastery of subject matter is of utmost importance.

III. Procedures are well-established.

A. II and III

B. I and II

C. I and III

D. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

670. Skinner is known for his theory based upon the notion that learning is a result of change in overt behavior, meaning, an individual responds to events that occur in the environment. This theory came to be known as _____.

A. connectionism

B. stimulus-response associations

C. classical conditioning

D. operant conditioning

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

671. A sentence that comes before is missing. How is understanding of a concept shown by learners?

A. by repeating what has been heard

B. by memorizing what has been read

C. both a and b

D. by using and adopting these concepts

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

672. The introduction of non-formal education in life with the Constitution provision on _____.

A. protection of teachers

B. promoting the rights of all citizens to make quality education accessible to all

C. acceptance, affection and achievement

D. affection, ability, attitudes

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

673. Nita doesn’t enjoy writing but can’t escape from it. She has to finish it in order to graduate. Greta has always liked to write. She really likes to become a writer because she wants to be a journalist someday. Who is more likely to be more focused on the writing activity and why?

A. Greta, because she is intrinsically motivated.

B. Nita because she is extrinsically motivated.

C. Both, because they are both motivated anyway.

D. It cannot be determined. Motivation fluctuates.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

674. J. Bruner taught that curriculum should revisit basic ideas and build on them until the student grasped the full formal concept. Which curriculum is referred to?

A. special curriculum

B. re-structured curriculum

C. basic curriculum

D. hidden curriculum

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

675. Based on Freud’s theory, which operates when a student a classmate at the height of anger?

A. ego alone

B. superego alone

C. Id alone

D. Id and ego interaction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

676. Which is not a domain of NCBTS?

A. Learning Environment

B. Alternative Learning

C. Diversity of Learners

D. Social Regard for Learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

677. Which of these statements reflects best active learning?

A. “I hear and I forget; I see and I remember; I do and I understand.”

B. “I became interested in the school, I feel it is my school now.”

C. “I need more support, a network from which I could learn.”

D. “I have found that one key to student development is providing criteria for performance.”

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

678. The facility index of a test item is .50. This means that the test item is _____.

A. valid

B. moderate in difficulty

C. very easy

D. reliable

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

679. Which graphic organizer is most fit for sequencing?

A. hierarchy diagram

B. Venn diagram

C. flow chart

D. double cell diagram

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

680. Scoring guides for rating open-ended questions are called _____.

A. outputs

B. outcomes

C. rubrics

D. scales

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

681. “Do not cheat. Cheating does not pay. If you do, you cheat yourself.” says the voiceless voice from within you. In the context of Freud’s theory, which is at work

A. id alone

B. superego alone

C. ego alone

D. Id and ego interaction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

682. Which is a graphic representation of numerical data?

A. histogram

B. attribute wheel

C. Venn diagram

D. spider map

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

683. After the holidays, there was much chatter and sharing of stories in class. You are confronted with behavioral management. You have a well-planned lesson which you cannot start. What is the best strategy for the class to settle down so you can start the lesson?

A. Give the class 10 minutes to share how they spent the holidays.

B. Ask the students what their New Year’s resolutions are.

C. Give the students 10 minutes to write a paragraph on their New Year’s resolution.

D. Give a 10-item test to keep them quiet.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

684. High levels of cortisol, the stress hormone, inhibits learning. What is an implication of this in the teaching-learning process?

A. Teachers should be non-threatening in their ways.

B. Avoid quizzes and tests.

C. Never raise your voice.

D. Do not give assignments.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

685. Which is ethical for a teacher to do in a situation where he/she falls in love with a student or when a student falls in love with his/her teacher?

A. the teacher advises the student to discontinue with his/her studies

B. the teacher resigns from his/her teaching job

C. the teacher avoids that learner

D. the teacher exercises discretion to avoid scandal and gossip and preferential treatment of that learner

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

686. If you want to hone your students’ metacognitive ability, which is most fit?

A. drill for mastery

B. journal writing

C. debate

D. brainstorming

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

687. The principle of leaner _____ makes assessment a shared responsibility with the teacher.

A. performance

B. accountability

C. responsibility

D. evaluation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

688. Which of the following assessment tools would you recommend if one should adhere to constructivist theory of learning?

I. Constructed response test

II. Performance test

III. Checklist of a motor screening test

IV. Observation test

A. I and II

B. II and III

C. I, II, and III

D. I, II, and IV

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

689. Which technique in cooperative learning is used when new information is divided equally among all group members and each student teaches his or her portion to the other group members?

A. round table

B. think-pair-share

C. round robin

D. jigsaw

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

690. Which of the following is the most important contribution of Gestalt psychology to the theories of learning?

A. Use of multimedia approaches

B. Importance of the reinforcement in the learning process

C. Cognitive insight

D. Concept of readiness in learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

691. John Dewey’s major contributions to the sociological foundations of education are the following. Which is an exception?

A. School is a continuation of home; activities at home continue at school.

B. Education is a social process beginning unconsciously at birth.

C. “True Education” is transmission of knowledge from the teacher to the learner.

D. Facilitating education means being aware of the social condition of the learners.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

692. NSAT and NEAT results are interpreted against set mastery level. This means that NSAT and NEAT fall under?

A. criterion reference test

B. intelligence test

C. aptitude test

D. norm reference test

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

693. A child who is cold towards the people around him might have failed to attain what basic goal based on Erikson’s theory on psychological development?

A. Autonomy

B. Initiative

C. Trust

D. Mistrust

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

694. What is referred to as the “looking glass self” of Cooley?

A. It is how I look at myself through the eyes of others.

B. It is how others look at myself.

C. It is how others affect me.

D. It is how I influence others.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

695. Student A is one-half standard deviation above the mean of his group in arithmetic and one standard deviation above in spelling. What does this imply?

A. She excels both in spelling and arithmetic.

B. She is better in arithmetic than in spelling.

C. She does not excel in spelling nor in arithmetic.

D. She is better in spelling than in arithmetic.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

696. Is it wise to orient our students and parents on our grading system?

A. Yes, so that from the very start, students and their parents know how grades are derived.

B. Yes, but orientation must be only for our immediate customers, the students.

C. No, this will court a lot of complaints later.

D. No, grades and how they are derived are highly confidential.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

697. The design of the 2002 Basic Education Curriculum (BEC) is based on the principles that the main sources for contemporary basic education are the expert systems of knowledge and the learner’s experience in their context. This shows that the BEC is _____ in orientation.

I. constructivist

II. behaviorist

III. essentialist

A. I and III

B. III only

C. I only

D. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

698. Which is the basic principle underpinning the performance-based grading system?

A. It is a tool for improving teaching and learning.

B. It is a tool to determine prerequisite knowledge.

C. It is diagnostic, formative, and summative.

D. It is evaluative and judgmental.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

699. A P.E. Teacher wrote this objective in her lesson plan, “To execute the four fundamental dance steps.” When observed by the school principal, she was showing her class how to execute the basic dance steps correctly. Why did the teacher use a demonstration method to implement her objective?

A. It is a chance to show the teacher’s expertise.

B. It is easier to imitate a teacher who shows the steps.

C. No student knows how to execute the steps.

D. Class time is limited to ask student to execute.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

700. How much of the scientific method has your pupils acquired? This is the best measured in their skill to _____.

I. Generate and test hypotheses

II. Critic and evaluate

III. See connectedness of events

A. II and III

B. I and II

C. I only

D. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status