adplus-dvertising

MCQ in Professional Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers 2021

(Last Updated On: May 1, 2021)

MCQ in Professional Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers 2021

This is the LET Reviewer 2021, Multiple Choice Questions in Professional Education part 12 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions Part 12 of the Series

MCQ in Professional Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers 2021

Choose the letter of the best answer in each questions.

551. Teacher A, a Values Education teacher emphasizes ethics in almost all her lessons. Which of the following emphasizes the same?

a. Liberal Education

b. Moral Education

c. Religious Training

d. Social Education

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

552. Which reform in the Philippine Educational System advocates the use of English and Filipino as media of instruction in specific learning areas?

a. Alternative Learning

b. Bilingual Education

c. K-12 Program

d. Multilingual Education

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

553. Activities planned by school clubs/ organizations show school-community connection geared towards society’s needs. What philosophy is related to this?

a. Existentialism

b. Progressivism

c. Realism

d. Social reconstructionism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

554. What philosophy is related to the practice of schools acting as laboratory for teaching reforms and experimentation?

a. Essentialism

b. Existentialism

c. Progressivism

d. Social Reconstructionism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

555. Which of the following situations presents a value conflict?

a. The teacher and his students have class standing as their priorities.

b. The teacher and the administrator follow a set of criteria in giving grades.

c. The teacher has students whose parents want their children to obtain higher grades than what they are capable of getting.

d. The teacher sets high expectations for intelligent students such as getting higher grades.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

556. Which situation shows that a sense of nationhood is exemplified?

a. The class conducted a debate using Filipino as medium

b. The class is required to watch the TV sitcom of Oprah to improve their English communication skills.

c. The class opted to make a choral rendition of the theme song of a foreign movie.

d. When Teacher Chris asked her Grade 2 students in what country they wish to live, most of them chose United States.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

557. A teacher who believes in the progressivist theory of education would embrace certain reforms on methodology. Which reform would be consistent with this theory?

a. Active participation of teachers

b. Formal instructional pattern

c. Strict external discipline

d. Teacher domination of class activities

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

558. What philosophy of education advocates that the curriculum should only include universal and unchanging truths?

a. Essentialism

b. Idealism

c. Perennialism

d. Pragmatism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

559. Which of the following is not a function of the school?

a. Changing cultural practices

b. Development of attitudes and skills

c. Reproduction of species

d. Socialization among children

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

560. Which move liberalized access to education during Spanish period?

a. The education of illiterate parents

b. The establishment of at least one primary school for boys and girls in each municipality

c. The hiring of tribal tutors to teach children

d. The provision of vocational training for school age children

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

561. Which of the following is the chief aim of Spanish education?

a. Conformity and militarism

b. Perpetuation of culture

c. Propagation of the Catholic religion

d. Utilitarianism and conformity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

562. Which of the following is the aim of our education during the Commonwealth period?

a. Designed after Japanese education

b. Patterned after the American curriculum

c. Predominantly religious

d. Purely nationalistic and democratic

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

563. Which of the following is not a reason why the basic education curriculum has been restructured?

a. To become globally competitive during this industrial age

b. To be relevant and responsive to a rapidly changing world

c. To empower the Filipino learners for self- development throughout their life.

d. To help raise the achievement level of students

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

564. Which philosophy of education influence the singing of the National Anthem in schools?

a. Nationalism

b. Naturalism

c. Pragmatism

d. Socialism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

565. Who among the following believes that learning requires disciplined attention, regular homework, and respect for legitimate authority?

a. Essentialist

b. Progressivist

c. Realist

d. Reconstructionist

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

566. Which of the following is the main function of the philosophy of education?

a. Reconsider existing educational goals in the light of society’s needs

b. Provide the academic background prerequisite to learning

c. Define the goals and set the direction for which education is to strive

d. Aid the learner to build his own personal philosophy

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

567. Homeroom advisers always emphasize the importance of cleanliness of the body. Children are taught how to wash their hands before and after eating. What is this practice called?

a. Folkway

b. Laws

c. Mores

d. Social norm

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

568. Which curricular move served to strengthen spiritual and ethical values?

a. Integration of creative thinking in all subject

b. Introduction of Values education as a separate subject area

c. Reducing the number of subject areas into skill subject

d. Re-introducing science as a subject in Grade 1

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

569. The greatest happiness lies in the contemplative use of mind, said Plato. Which of the following activities adheres to this?

a. Cooperative learning

b. Instrospection

c. Role Playing

d. Social Interaction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

570. Your teacher is of the opinion that the word and everything in it are ever changing and so teaches you the skill to cope with the changes. Which in his governing philosophy?

a. Experimentalism

b. Existentialism

c. Idealism

d. Realism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

571. Teacher Myra says: “If it is billiard that brings students out of the classroom, let us bring it into the classroom. Perhaps, I can use it to teach Math”. To which philosophy does teacher Myra adheres to?

a. Essentialism

b. Idealism

c. Progressivism

d. Reconstructionism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

572. Which of the following should be done to build a sense of pride among Filipino youth?

a. Replace the study of folklores and myths with technical subjects

b. Re-study our history and stress on our achievements as people

c. Re-study our history from the perspective of our colonizers

d. Set aside the study of local history

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

573. A teacher who subscribes to the pragmatic philosophy of education believes that experience study should follow learning in her teaching. Which of the following does she do to support her belief?

a. Encouraging learners to memorize factual knowledge

b. Equipping learners with the basic abilities and skills

c. Providing learners opportunities to apply theories and principles

d. Requiring learners full master of the lesson.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

574. Which philosophy influenced the cultivation of reflective and meditative skills in teaching?

a. Confucianism

b. Existentialism

c. Taoism

d. Zen Buddhism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

575. Which of the following situation manifests a balance between teachers responsibility and accountability?

a. She entertains her students with personal stories until the end of the period.

b. She spends most of the time on the latest gossips in showbiz.

c. She teaches as much as she could for duration of the period.

d. She teaches as well as entertains the students with per personal stories.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

576. The Department of Education gives greater emphasis on the development of basic skills. What is the philosophical basis for this?

a. Essentialism

b. Existentialism

c. Perennialism

d. Pragmatism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

577. Teacher M views his students as unique, free-choosing and responsible individuals. All classroom activities revolve around the said premise. What theory underlies this?

a. Essentialism

b. Existentialism

c. Progressivism

d. Realism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

578. Religious rituals in the classroom and in the school programs prove the deep natural religiosity of the Filipinos. Which philosophy has greatly contributed to the tradition?

a. Buddhism

b. Confucianism

c. Hinduism

d. Islam

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

579. In order to make Roman education truly utilitarian, how should the day-to-day lessons be taught?

a. Taught in the students’ native dialect

b. Taught interestingly through the play way method

c. Related and linked to the events happening in everyday life

d. Practiced at home under the guidance of their respective parents.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

580. Which influenced the military training requirements among students in the secondary and tertiary levels?

a. Chinese

b. Greeks

c. Orientals

d. Romans

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

581. Which philosophy has the educational objective to indoctrinate Filipinos to accept the teachings of the Catholic church which is foster faith in God?

a. Realism

b. Pragmatism

c. Idealism

d. Existentialism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

582. Virtue as one component in the teaching of Rizal as a course focuses on the teaching of good and beauty consistent with the good and beauty in God. What philosophy supports this?

a. Existentialism

b. Idealism

c. Progressivism

d. Social Reconstructionism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

583. Giving education the highest budgetary allocation, the Philippine government recognizes the possible contribution of its future citizens to the national development goals of the Philippine society. Which stressed this goal of education for social transformation?

a. Athenian education

b. Followers of Christ

c. Greek education

d. Roman education

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

584. The progressivists emphasized the individuality of the child. What is the concern of the reconstructionists?

a. Experiential learning

b. Socialization

c. Social problem

d. none of these

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

585. One of the following quotations does not conform to the Christian doctrine of Education for Humanitarianism. Which one is it?

a. Do unto others as you would like others do unto you

b. Love they neighbor as thyself

c. Not on bread alone is man to live but on every utterance that comes from mouth of God

d. Whatever good things we do to our poor, helpless brothers, we do it for God.

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

586. Scouting and Citizen’s Army Training (CAT) give training in character-building, citizenship training, etc. Which leads to the creation of a new social order and a new society eventually. What philosophy supports this?

a. Existentialism

b. Perennialism

c. Progressivism

d. Social reconstructionism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

587. Teacher V demonstrated the technique on how to group students according to their needs and interests and how to use self-paced instructional materials. Which philosophy is manifested in this activity?

a. Essentialism

b. Progressivism

c. Realism

d. Social Reconstructionism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

588. Teacher G, a Christian Living teacher, puts so much significance on values development and discipline. What could be her educational philosophy?

a. Idealism

b. Pragmatism

c. Progressivism

d. Realism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

589. Which one does not illustrate the principle that rights and duties are correlative?

a. The right of an unmarried pregnant teacher to abort her baby in relation to her duty to protect her name and her job as a teacher

b. The right of a state to compel students to military service is reciprocated by the duty of the state to protect them.

c. The right to a living wage involves the duty of the school administrators to give the salary agreed upon and the duty of the teachers to give a fair amount of work.

d. The right to life of children and to be given respect of such right.

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

590. Why should a teacher take the obligation upon himself to study and understand the custom and traditions of the community where he works?

a. To change the culture of the community.

b. To have a sympathetic attitude for the people of the community.

c. To identify the weaknesses of the culture of the community.

d. To please the people of the community.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

591. A teacher who is a recognized expert in carpentry works, taught his students how to prepare and construct good and aesthetic furniture from local resources. What cultural transmission process is this?

a. Acculturation

b. Enculturation

c. Indoctrination

d. Observation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

592. Every first day of the school year, Miss Reyes prepared activities which will make her Grade 2 children, sing, plan, learn and introduce themselves to the class. What process did the teacher emphasize?

a. Acculturation

b. Enculturation

c. Indoctrination

d. Socialization

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

593. Which program in the educational system seems to be aligned to the Christian humanitarian principle respect for the human personality?

a. The alternative learning system delivery

b. The functional literacy program for the out-of-school youth and adults

c. The promotion of the basic human rights of the Filipino

d. The study of the Philippine Constitution

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

594. With a death threat over his head, Teacher Liza is directed to pass an undeserving student, if she is a hedonist, which of the following will she do?

a. Don’t pass him, live her principle of justice. She will get reward, if not in this life, in the next.

b. Don’t pass him. She surely will not like someone to give you a death threat in order to pass.

c. Pass the student. That will be of use to her, the student and his parents.

d. Pass the student. Why suffer the threat?

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

595. Which philosophy approves a teacher who lectures most of the time and requires his students to memorize the rules of grammar?

a. Existentialism

b. Idealism

c. Pragmatism

d. Realism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

596. In a student conducted, the pupils were asked which nationality they would prefer if given a choice. Majority of the pupils wanted to be Americans. In this case, in which obligation relative to the state are schools seemed to be failing?

a. Instill allegiance to the constitutional authorities

b. Promote national pride

c. Promote obedience to the laws of the state

d. Respect for all duly constituted authorities.

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

597. Which subject in the elementary and likewise in the secondary schools are similar to the goal of Rome to train the students for citizenship?

a. Communication ARts

b. MAPEH/PEHMS

c. Science

d. THE/TLE

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

598. Which of the following schools practices is not based on Social Reconstructionism?

a. Establishment of SDF

b. Exemption of Scouts from CAT

c. Promoting culture and arts in schools

d. Promoting project WOW

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

599.Which of the following is the focus of the Japanese education in the Philippines?

a. Democratic ideals and nationalism

b. Love and service to one’s country

c. Religion and love for Asian brothers

d. Vocational and health education

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

600. According to reconstructionism, the goal of education is to bring about a new social order. Which practice best manifests this view?

a. The class conducts scientific experiments to discover or verify concepts.

b. The class discusses role models and their impact on society.

c. The class allowed to engage in divergent thinking.

d. The class undertakes well-planned projects in the community.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

Questions and Answers in Professional Education (LET 2021)

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education | LET 2021
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included

LET REVIEW MATERIALS

DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2021 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status