MCQ in Professional Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 8 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 8 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 7 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

351. If you make use of the indirect instruction method, you begin your lesson with:

A. Guided practice

B. A review of previous day’s work

C. Advance organizers that provide an overall picture of the lesson

D. Independent

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

352. One’s approach to teaching is influenced by Howard Gardner’s MI Theory. What is he/she challenged to do?

I. To come up with 9 different ways of approaching lesson to cater to the 9 multiple intelligence
II. To develop all student’s skill in all nine intelligences
III. To provide worthwhile activities that acknowledge individual difference in children

A. I, II and III

B. II and III

C. II only

D. III only

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

353. If my approach to my lesson is behaviorist, what features will dominate my lesson?

I. Copying notes
II. Reasoning
III. Lecturing
IV. Demonstration

A. III, IV

B. I, III, IV

C. I, II, III, IV

D. II, III, IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

354. You practice inclusive education. Which of these applies to you?

I. You accept every student as full and valued member of the class and school community
II. Your special attention is on learners with specific learning or social needs
III. Your address the needs of the class as a whole within the context of the learners with specific learning or social needs

A. II only

B. I and II

C. I only

D. I and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

355. School curriculum reflects the world’s economic and political integration and industrialization. What does these points in curriculum development?

A. The trend towards the classical approach to curriculum development

B. The trend towards the globalization and localization

C. The trend towards participatory curriculum development

D. The shift in the paradigm of curriculum development from a process-oriented to a product-oriented one

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

356. You choose cooperative learning as a teaching approach. What thought is impressed on your students?

A. Interaction is a must, but not necessarily face to-face interaction

B. Student’s success depends on the success of the group

C. Student’s individuality evaluates how effectively their group worked

D. The accountability for learning is on the group not on the individual

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

357. Which statement applies correctly to Edgar Dale’s “Cone of Experience”?

A. The farther you are from the base, the more direct the learning experience becomes

B. The farther you are from the bottom, the more direct the learning experience becomes

C. The closer you are from the base, the more indirect the learning experience becomes

D. The closer you are from the base, the more direct the learning experience becomes

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

358. “When more senses are stimulated, teaching and learning become more effective.” What is an application of this principle?

A. Appeal to student’s sense of imagination

B. Use multisensory aids

C. Make your students touch the instructional material

D. Use audiovisual aids because the eyes and the ears are the most important senses in learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

359. Which is a classroom application of the theory of “operant conditioning”?

A. Help student see the connectedness of facts, concepts, and principles

B. Create a classroom atmosphere that elicits relaxation

C. Reinforce a good behavior to increase the likelihood that the learner will repeat the response

D. Make students learn by operating manipulatively

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

360. Read the following teacher-student situation. TEACHER: Why is the process called photosynthesis?

STUDENT: I don’t know.

Which questioning technique should be the teacher be using?

A. Clarification

B. Multiple response

C. Prompting

D. Concept review

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

361. Here is the test item.

“From the data presented in the table, form generalizations that are supported by the data”.

Under what type of question does this item fall?

A. Convergent

B. Evaluative

C. Application

D. Divergent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

362. I want to teach concepts, patterns and abstractions. Which method will be most appropriate?

A. Discovery

B. Indirect instruction

C. Direct instruction

D. Problem solving

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

363. Teacher Atilla teaches English as a Second Language. She uses vocabulary cards, fill-in-the-blanks sentences, dialogues, dictation and writing exercises in teaching a lesson about grocery shopping. Based on this information, which of the following is a valid conclusion?

A. The teacher wants to make her teaching easier by having less talk

B. The teacher emphasizing reading and writing skills

C. The teacher is applying Bloom’s hierarchy of cognitive learning

D. The teacher is teaching in a variety of ways because not all students learn in the same manner

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

364. Teacher Georgina, an experienced teacher, does daily review of past lessons in order to:

A. introduce a new lesson

B. reflect on how she presented the previous lessons

C. provide her pupils with a sense of continuity

D. determine who among her pupils are studying

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

365. I combined several subject areas in order to focus on a single concept for interdisciplinary teaching. Which strategy did I use?

A. Reading-writing activity

B. Thematic introduction

C. Unit method

D. Problem-centered learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

366. To teach the democratic process to the pupils, Batongmalaki Elementary School decided that the election of class officers shall be patterned after local elections. There are qualifications set for candidates, limited period for campaign and rules for posting campaign materials, etc. Which of the following did the school use?

A. Symposium

B. Simulation

C. Pole playing

D. Philips 66

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

367. Which among the following are effective methods in teaching student critical reading skills?

I. Interpret editorial
II. Read and interpret three different movie reviews
III. Read a position paper and deduce underlying assumptions of the position papers

A. II and III

B. I and III

C. I and II

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

368. Here is a test item:

“The improvement of basic education should be the top priority of the Philippine government. Defend or refute this position.”

Under what type of question does this test item fall?

A. Low-level

B. Evaluative

C. Analysis

D. Convergent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

369. When I teach, I often engage in brainstorming. Which do I avoid?

A. Break down barriers

B. Selectively involves pupils

C. Increase creativity

D. Generate many ideas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

370. Teacher Sammy teaches a lesson in which students must recognize that ¼ is the same as 0.25. He use this relationship to determine that 0.15 and 0.20 are slightly less than ¼. Which of the following concept/s is/are being taught?

A. Numeration skills of decimals and relationships between fractions and decimals

B. Numeration skills

C. Place value of decimals

D. Relationship between fraction and decimals

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

371. What is the best way to develop math concept?

A. Solving problems using multiple approaches

B. Solving problems by looking for correct answer

C. Learning math as applied to situations, such as being a tool of science

D. Solving problems by applying learned formulas

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

372. After the reading of a selection in the class, which of these activities can enhance students’ creativity?

I. Reader’s theater
II. Reading aloud
III. Silent reading

A. I and II

B. II only

C. I only

D. III only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

373. Teacher Carlo, a Reading teacher, advised the class to “read between the lines”. What does she want his pupils to do?

A. Determine what is meant by what is stated

B. Make an educated guess

C. Apply the information being read

D. Describe the characters in the story

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

374. To nurture students’ creativity, which activity should a teacher avoid?

A. Ask “What if…” questions

B. Emphasize the need to give right answers

C. Ask divergent thinking questions

D. Be open to “out-of-this-world” ideas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

375. Teacher Rodel wants to develop his students’ creativity. Which type of questions will be most appropriate?

A. Synthesis questions

B. Fact questions

C. “What if…” questions

D. Analysis questions

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

376. Floramay enjoyed the roller coaster when she and her family went to Disneyland. The mere sight of a roller coaster gets her excited. Which theory explains Floramay’s behavior?

A. Operant conditioning

B. Pavlovian conditioning

C. Social learning theory

D. Attribution theory

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

377. According to Freud, with which should one be concerned if he/she has to develop in the students a correct sense of right and wrong?

I. Super-ego
II. Ego
III. Id

A. I and II

B. II

C. I

D. III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

378. When small children call animals “dog”, what process is illustrated on Piaget’s cognitive development theory?

A. Reversion

B. Assimilation

C. Accommodation

D. Conservation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

379. Researchers found that when a child is engaged in a learning experience a number of areas of the brain are simultaneously activated. Which of the following is/are implication/s of this research finding?

I. Make use of field trips and guest speakers
II. Do multicultural units of study
III. Stick to the “left brain and right brain” approach

A. I and III

B. I only

C. I and II

D. II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

380. My problem is there are too many topics to cover and I may not able to finish before classes end in March. Which approach when used can help solve my problem?

A. Thematic

B. Constructive

C. Experimental approach

D. Direct instruction

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

381. You want your students to answer the questions at the end of a reading lesson. “What did I learn?”, “What still puzzles me?”, “What did I enjoy, hate and accomplish in the class today?” and “How did I learn from the lesson?” Which of the following are you asking them to do?

A. Work on an assignment

B. Make journal entry

C. Work on a drill

D. Apply what they learned

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

382. William Glasser’s control theory states that behavior is inspired by what satisfies a person want at any given time. What then must a teacher do to motivate students to learn?

A. Make schoolwork relevant to students’ basic human needs

B. Make teaching-leaning interactive

C. Avoid giving assignments

D. Organize a curriculum in a spiral manner

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

383. Nadia exhibit fear response to freely roaming dogs but does not show fear when a dog is on a leash or confined to a pen. Which conditioning process is illustrated?

A. Extinction

B. Generalization

C. Acquisition

D. Discrimination

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

384. Based on Freud’s theory, which operate/s when a student strikes a classmate at the height of anger?

A. Ego

B. Id

C. Id and Ego interact

D. Superego

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

385. After reading an essay. Teacher Beatrice wants to help sharpen her students’ ability to interpret. Which of these activities will be most appropriate?

A. Drawing conclusions

B. Making inferences

C. Getting the main idea

D. Listing facts separately from opinion

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

386. Read the following then answer the question. A man and his son are driving in a car. The car crashes into a tree, killing the father and seriously injury his son. At the hospital, the boy needs to have surgery. Looking at the boy, the doctor says (telling the truth), “I cannot operate on him. He is my son. How can this be?

ANSWER: The doctor is the boy’s mother.

The above brain twister helps develop critical reading skills. Which activity was used?

A. Comparing

B. Classifying

C. Inferring meaning

D. Looking for cause and effect

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

387. Research says that mastery experiences increase confidence and willingness to try similar or more challenging tasks as reading. What does this imply for children’s reading performance?

A. Children who have not mastered the basic skills are more likely to be motivated to read in order to gain mastery over basic skills

B. Children who have mastered basic skills are more likely to be less motivated to read because they get fed up with too much reading

C. Children who have gained mastery over basic skills are more motivated to read

D. Children who have a high sense of self-confidence are not necessarily those who can read

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

388. The value that students put on reading is critical to their success. In what way/s can teachers inculcate his value for reading?

I. Sharing the excitement of read-aloud
II. Showing their passion for reading
III. Being rewarded to demonstrate the value of reading

A. II and III

B. I and II

C. I, II and III

D. II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

389. Bruner’s theory on intellectual development moves from enactive to iconic and symbolic stages. Applying Bruner’s theory. How would you teach?

A. Be interactive in approach

B. Begin with the abstract

C. Begin with the concrete

D. Do direct instruction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

390. A person who has painful experiences at the dentist’s office may become fearful at the mere sight of the dentist’s office building. Which theory can explain this?

A. Generalization

B. Operant Conditioning

C. Attribution theory

D. Classical conditioning

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

391. Which is/are the basic assumption/s of behaviorists?

I. The mind of newborn child is a blank state
II. All behaviors are determined by environmental events
III. The child has a certain degree of freedom not to allow himself to be shaped by his environment

A. III only

B. I and II

C. II only

D. I and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

392. If a student is encourage to develop himself to the fullest and must satisfy his hierarchy of needs, the highest needs to satisfy according to Maslow is ________.

A. Psychological need

B. Self-actualization

C. Belongingness

D. Safety needs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

393. In a Social Studies class. Teacher Ina presents a morally ambiguous situation and asks student what they would do. On whose theory is Teacher Ina’s technique based?

A. Bandura

B. Piaget

C. Kohlberg

D. Bruner

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

394. Teacher Violy is convinced that whenever a student performs a desired behavior, provide reinforcement and soon the student learns to perform the behavior on his own. On which principle is Teacher Violy’s conviction based?

A. Environmentalism

B. Behaviorism

C. Cognitivism

D. Constructivism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

395. In Bandura’s social learning theory, it states that children often imitate those who:

I. have substantial influence over their lives
II. belong their peer group
III. belong to other race
IV. are successful and seem admired

A. IV only

B. I and IV

C. I and II

D. II and IV

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

396. According to Erikson, what years are critical for the development of self-confidence?

A. High school years

B. Elementary school years

C. College years

D. Preschool years

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

397. Which of the following does not describe the development of children aged 11 to 13?

A. They exhibit increased objectivity in thinking

B. Sex difference in IQ become more evident

C. They shift from impulsivity to adaptive ability

D. They show abstract thinking and judgment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

398. Teacher Henry begins a lesson on tumbling, demonstrating front and back somersaults in slow motion and physically guiding his students through the correct movements. As his students become more skillful, he stands back from the man and gives verbal feedback about how to improve. With Vygotsky’s theory in mind, what did Teacher Henry do?

A. Apprenticeship

B. Guided participation

C. Peer interaction

D. Scaffolding

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

399. What does Gagne’s hierarchy theory propose for effective instruction?

A. Be concerned with the socio-emotional climate in the classroom

B. Sequence instruction

C. Teach beginning with the concrete

D. Reward good behavior

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

400. Which appropriate teaching practice flows from this research finding on the brain: “The brain’s emotional center is tied into its ability to learn”.

A. Establish the discipline of being judgmental in attitude

B. Come up with highly competitive games where winners will feel happy

C. Create a learning environment that encourages students to explore their feeling and ideas freely

D. Tell the students to participate in class activities or else won’t receive plus points in class recitation

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 9 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions