MCQ in Professional Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers

(Last Updated On: November 12, 2020)

MCQ in Professional Education Part 12 | Licensure Exam for Teachers

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 12 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

MCQ in Professional Education Part 11 | Licensure Exam for Teachers

Choose the letter of the best answer in each questions.

551. In a normal distribution curve, a T-score of 70 is:

A. Two SDs above the mean

B. Two SDs below the mean

C. One SD below the mean

D. One SD above the mean

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

552. Which one stifles student’s initiative?

A. “Bahala na”

B. “Utang na loob”

C. Rationalism

D. Extreme authoritarianism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

553. The following are trends in marking and reporting system, except:

A. Supplementing subject grades with checklist on traits

B. Conducting parent-teacher conferences as often as needed

C. Raising the passing grade from 70 to 80

D. Indicating strong points as well as those needing improvement

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

554. Which is a type of graph in which lines represent each score or set of scores?

A. Histogram

B. Scatter gram

C. Scatter plot

D. Frequency polygon

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

555. Which is an example of a perfect duty?

A. Paying the worker the wages agreed upon

B. Donating an amount for a noble project

C. Giving alms to the needy

D. Supporting a poor but deserving student to school

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

556. In what way can instructional aides enhance learning?

A. Entertain student

B. Hold students in the classroom

C. Reinforce learning

D. Take the place of the teacher

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

557. The study on types of reading exercises gives practice in:

A. All sorts of study methods

B. Reading skills needed in other project

C. Recognizing the precise meaning of words

D. Picking out the man ideas

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

558. How students learn may be more important than what they learn. From this principle, which of the following is particularly important?

A. Knowing how to solve a problem

B. Solving a problem within time allotted

C. Getting the right answer to a word problem

D. Determining the given

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

559. Kiko is very attached to his mother and Sharon to her father. In what developmental stage are they according to Freudian’s psychological theory?

A. Phallic stage

B. Latent stage

C. Oedipal stage

D. Anal stage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

560. A student dislikes Math due to traumatic experience in the past. Which law explains this?

A. Partial activity

B. Analogy

C. Vividness

D. Disposition/Mind set

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

561. Which illustrates vicarious punishment?

A. We feel so bad to a classmate who is punished for being tardy so we convince him go to school on time

B. Out of comparison, we volunteer to get punished in place of a friend

C. We charge to experience our being punished

D. See someone get punished for habitual tardiness. In effect, we are less likely to be tardy

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

562. In instructional planning, it is necessary that the parts of the plan from the first to the last have:

A. Symmetry

B. Coherence

C. Conciseness

D. Clarity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

563. If Teacher Judith has to ask more higher-order questions, she has to ask more ________ questions.

A. convergent

B. closed

C. fact

D. divergent

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

564. For maximum interaction, a teacher ought to avoid ______ questions

A. rhetorical

B. leading

C. divergent

D. informational

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

565. The military training requirements among students in the secondary and tertiary levels can be traced as a strong influence of the:

A. Greeks

B. Romans

C. Chinese

D. Athenians

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

566. Teacher Marissa wants to review and check on the lesson of the previous day? Which one will be most reliable?

A. Having students correct each other’s work

B. Having students identify difficult homework problems

C. Explicitly reviewing the task relevant information for the day’s lesson

D. Sampling the understanding of a few students

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

567. To promote effective practice, which guideline should you bear in mind? Practice should be ____.

A. Difficult for students to learn a lesson

B. Arranged to allow students to receive feedback

C. Done in an evaluative atmosphere

D. Take place over a long period of time

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

568. Which is one role of play in the pre-school and early childhood years?

A. Separates reality from fantasy

B. Develops the upper and lower limbs

C. Develop competitive spirit

D. Increase imagination due to expanding knowledge and emotional range

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

569. Teacher Joel taught a lesson denoting ownership by means of possessives. He first introduced the rule, then gave examples, followed by class exercise, then back to the rule before he moved it the second rule. Which presenting technique did he use?

A. Sequential

B. Combinational

C. Comparative

D. Whole-Part-Whole

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

570. For which may you use the direct instruction method?

A. Use a microscope properly

B. Distinguish war from aggression

C. Appreciate Milton’s Paradise Lost

D. Become aware of the pollutants around us

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

571. By what name is indirect instruction or Socratic methods also known?

A. Questioning method

B. Morrison method

C. Indirect method

D. Mastery learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

572. Which does not belong to the group of alternative learning systems?

A. Multi-age grouping

B. Multi-grade grouping

C. Non-graded grouping

D. Graded education

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

573. Student Ben was asked to report to the Guidance Office. Student Ben and his classmates at once remarked. “What’s wrong?” What does this imply?

A. Reporting to a Guidance Office is often associated with misbehavior

B. Student Ben is a “problem” student

C. Guidance counselors are perceived to be “almighty and omniscient”

D. The parents of Students Ben must be of the delinquent type

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

574. A teacher combined several subject areas in order to focus on a single concept for interdisciplinary teaching. Which strategy/method did he use?

A. Unit method

B. Thematic instruction

C. Problem entered learning

D. Reading-writing method

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

575. Which is a major advantage of curriculum-based assessment?

A. It tends to focus on anecdotal information on student’s progress

B. It is based on a norm referenced measurement model

C. It is informal in nature

D. It connects testing with teaching

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

576. A school Division Superintendent was enthusiastically lecturing on the Accreditation Program for Public Elementary Schools (APPES), its benefits and demands. Thinking of its many demands, most of the school heads were not very happy about it and the older one were whispering “we have very reason to retire soon.”

What does this tell about the change process?

A. People resist change for no reason

B. People tend to resist change

C. Resistance to change is insurmountable

D. Leadership can affect the desired change in persons despite opposition from the persons themselves.

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

577. In the problem solving method of teaching, which is the primary role of the teacher?

A. Clarifier

B. Judge

C. Observer

D. Director

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

578. To educate the child for freedom is to educate him/her to:

I. Respond to others
II. Respond to himself/herself
III. Do as he/she pleases
IV. Live as he/she desires

A. II and III

B. I and III

C. I and II

D. I and IV

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

579. I want to engage my students in small group discussion. Which topic lends itself to a lively discussion?

A. The meaning of the law of supply and demand

B. Rules on subject-verb agreement

C. The law of inertia

D. The exclusion of Pluto as a planet

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

580. In which of the following would programmed learning to be most likely to be found?

A. In a class divided into small groups

B. Independent study

C. In dyadic groups

D. In a class where teacher tries to individualized instruction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

581. A master teacher, the resource speaker in an in-service training, presented the situated learning theory and encouraged her colleagues to apply the same in class. Which did she not encourage her colleagues to do?

A. Apprenticeship

B. Learning as it normally occurs

C. Authentic problem solving

D. Decontextualized teaching

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

582. Which is the ultimate aim of classroom management?

A. To set up condition that brings about effective teaching and learning

B. To secure conformity to rules with ease

C. To make children realize that they cannot do everything they want

D. To remove the physical condition in the room

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

583. Under which teaching strategy does a School’s division practice of assigning a Girl Scout to serve as Superintendent of the Day or Mayor of the Day for leadership training fall?

A. Panel discussion

B. Symposium

C. Simulation

D. Dramatization

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

584. Which approach makes you think of your thinking?

A. Constructivist

B. Metacognitive

C. Cognitive

D. Integrative

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

585. The grades make valid indicators of students’ achievements. Which process should be observed?

A. Explaining the meaning of marks and grades

B. Defining the course objective as intended learning outcomes

C. Adopting letter grades such as A, B, C and D

D. Giving objective type of tests

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

586. Who are not covered by the Code of Ethics of Professional Teachers?

A. All full time or part time public and private school teacher and administrator

B. Teachers of academic, vocational, special, technical or non-formal institution

C. Teacher in the tertiary level

D. Teacher in all educational institutions at all levels

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

587. Which of the UNESCO’s four pillars of education is most related to peace education?

A. Learning to do

B. Learning to know

C. Learning to live

D. Learning to be

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

588. The failure of independent study with most Filipino students may be attributed to students’ ______.

A. high degree of independence

B. ambiance

C. unpreparedness for schooling

D. high degree of dependence on authority

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

589. When you use the overhead projector for topic presentation, point to the ______.

A. OHP slide

B. OHP light

C. OHP screen

D. Projection wall

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

590. Where do you make the correction of your notes while using the overhead projector?

A. On the slide

B. On the overhead projector

C. On the projector wall

D. On the screen

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

591. Authority comes from God and is meant to:

A. Help those given the authority to do their task

B. Distinguish those with authority from those without

C. Be lorded over others

D. Make the subjects of authority recognize their superiors

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

592. For a discussion of a topic from various perspectives, it is best to hold a/an ______.

A. Brainstorming

B. Symposium

C. Debate

D. Panel discussion

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

593. A Principal tells her teacher that training in the humanities is most important. To which educational philosophy does he adhere?

A. Perennialism

B. Existentialism

C. Essentialism

D. Progressivism

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

594. Jonna, a principal, shares this thought with her teachers. “Subject matter should help students understand and appreciate themselves as unique individuals who accept complete responsibility for their thoughts, feelings and action.” From which philosophy is this though based?

A. Essentialism

B. Perennialism

C. Progressivism

D. Existentialism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

595. Who stressed the idea that students cannot learn if their basic needs are not first met?

A. Maslow

B. Miller

C. Wertheimer

D. Thorndike

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

596. A person, who has had painful experiences at the dentist’s office, may become fearful at the mere sight of the dentist’s office building. Which theory can explain this?

A. Classical conditioning

B. Generalization

C. Operant conditioning

D. Attribution theory

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

597. One strength of an autobiography as a technique for personality appraisal is that ________.

A. It may be read by unauthorized people

B. It can replace data obtained from other data-gathering technique

C. It makes possible the presentation of intimate experiences

D. It gives complete data about the author

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

598. Which Millennium Development Goal (MDG) goal is related to the state’s goal for quality education?

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

599. All of the following describe the development of children aged eleven to thirteen, except:

A. Sex differences in IQ become more evident

B. They exhibit increased objectivity in thinking

C. They shift from impulsivity to adaptive ability

D. They show abstract thinking and judgment

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

600. One learns Math by building on the Math concepts previously learned. This is an application of:

A. Constructivist

B. Humanist

C. Physiological

D. S-R

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

MCQ in Professional Education Part 13 | Licensure Exam for Teachers

Questions and Answers in Professional Education

Following is the list of practice exam test questions in this brand new series:

MCQ in Professional Education
PART 1: MCQ from Number 1 – 50                Answer key: included
PART 2: MCQ from Number 51 – 100            Answer key: included
PART 3: MCQ from Number 101 – 150           Answer key: included
PART 4: MCQ from Number 151 – 200           Answer key: included
PART 5: MCQ from Number 201 – 250           Answer key: included
PART 6: MCQ from Number 251 – 300           Answer key: included
PART 7: MCQ from Number 301 – 350           Answer key: included
PART 8: MCQ from Number 351 – 400            Answer key: included
PART 9: MCQ from Number 401 – 450            Answer key: included
PART 10: MCQ from Number 451 – 500          Answer key: included
DOWNLOAD PDF / PRINT
Print Friendly, PDF & Email
Please do Subscribe on YouTube!

P inoyBIX educates thousands of reviewers and students a day in preparation for their board examinations. Also provides professionals with materials for their lectures and practice exams. Help me go forward with the same spirit.

“Will you subscribe today via YOUTUBE?”

Subscribe

Add Comment

PinoyBIX Engineering. © 2014-2020 All Rights Reserved | How to Donate? | Follow me on Blogarama DMCA.com Protection Status

Math Solution

Advanced Math problem age work mixture digit motion Analytic Geometry 01 problem Analytic Geometry 02 problem clock variation progression misc Combination problem Differential Calculus 01 Problem Differential Calculus 02 Problem Differential Equations Problem Fundamentals in Algebra Fundamentals in Algebra Problem Integral Calculus problem Permutation problem Plane Geometry problem Plane Trigonometry problem Probability problem quadratic equation binomial theorem logarithms Solid Geometry problem Spherical Trigonometry problem System of Numbers Problem Venn Diagram Problem

Questions and Answers in Mathematics

Advanced Math Age Work Mixture Digit Motion Algebra and General Mathematics Analytic Geometry 01 Analytic Geometry 02 Calculus Clock Variation Progression Misc Differential Calculus 01 Differential Calculus 02 Differential Equations Engineering Mathematics Geometry Integral Calculus Plane Geometry Plane Trigonometry Probability and Statistics Quadratic Equation Binomial Theorem Logarithms Solid Geometry Spherical Trigonometry System of Numbers Trigonometry

video

Pre-board in Electronics Engineering

Answers Pre-board in Electronics Engineering - Answers

Questions and Answers

Basic Television - Grob TV Boylestad Questions and Answers Computer Principles Electrical Circuit Electricity and Magnetism Fundamentals Electronic Circuits Floyd Questions and Answers Floyd Self-test Gibilisco Questions and Answers Grob Questions and Answers Industrial Electronics Principles and Applications Malvino Questions and Answers Microelectronics Power Generators / Sources / Principles and Applications Solid State Devices Tests and Measurements Vacuum Tubes

Pre-board in Communications Engineering

Answers

Questions and Answers

Acoustics Antennas Blake Questions and Answers Broadcasting and Cable TV System Digital Communication Networks Forouzan Frenzel Self-test Kennedy Questions and Answers Microwave Communications Miscellaneous Questions in Communications Modulation Navigational Aids and Radar Systems Noise Optical Fiber Communications Radiation and Wave Propagation Satellite Communications Transmission Fundamentals Wire and Wireless Communications

GEAS Solution

Dynamics problem Economics problem Physics problem Statics problem Strength problem Thermodynamics problem

Pre-board in GEAS

Questions and Answers in GEAS

Engineering Economics Engineering Laws and Ethics Engineering Management Engineering Materials Engineering Mechanics General Chemistry Giancoli Physics Physics Strength of Materials Thermodynamics
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Electrical Charge Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Color Code Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Weight Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions
Online Tool: Temperature Measurement Conversions